Annons

Local hero: Spork

Inlägget är reklam för Light My Fire

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.


Idag ska ni få lära er mer om en prisad svensk designuppfinning som kan komma väl till pass på sommarens många utflykter. Nämligen Spork. En kombinerad sked, gaffel och kniv som klassificerades som Brukskonst av Svensk Form 2011.. Sedan dess säljs den inte bara i friluftsbutiker utan även i kräsna design- och museibutiker över hela världen.

Idén till Spork föddes 2005. Det svenska företaget Light My Fire ville göra en modern, snygg matlåda med mjuka former i härliga färger i en tid då alla friluftsprodukter var ganska tråkiga och färglösa. Till den behövdes bestick för att göra matlådan komplett och tre bestick kändes tungt och otympligt att bära, inte alls optimalt. Någonstans hade de hört talas om något som kallades Spork (spoon and a fork), är vanligtvis en sked med gaffeltänder och kom till på 1700 talet när man skulle äta soppa med frikadeller! Men eftersom de ville göra saken på sitt eget sätt valde bolaget att tillsammans med formgivaren Joachim Nordwall vända vi på steken och sätta gaffeln på ena sidan och skeden på andra. I sista stund innan produktion kom inspirationen från Sibylla gaffeln – varför inte addera kniven på gaffeldelen, tre i ett! Och där var Light My Fires alldeles egna Spork född.

På mässan i Bodafors visades alla delar av MealKitet upp för första gången. Folk samlades, vad var det för något de hade hittat på? Vad hette det, sa du? Så smart och kan man köpa bara Sporken? Ganska snabbt kom innovationen med i stora tidningar som New York Times och Penthouse och blev en kändis.2019 gick Light My Fire över till biobaserad plast dvs. förnybara råvara och Sporken är idag tillverkad av Ecozen som består av certifierad majs. Lunchlådan är tillverkad av certifierade sockerrör och träfiber. 

Övergången till biobaserade material har varit viktig och en del i det arbetet har varit att driva utvecklingen framåt, kunskap om plast och engångs och inte minst förändra beteende. Ett led i detta har Light My Fire valt att ta fram Little School of Plastic som har distribuerats världen över och som går att ladda ner på deras hemsida. 

Visste du att?
– Första året såldes 1 miljon Sporkar
– Till dags dato har man snart sålt 50 miljoner Sporkar!
– Idag finns Spork i sex olika varianter, Original, Lefty, Little, Medium, Large, Titanium. Färg och form har alltid varit centralt och därför finns den även i 10 olika färger och en i Titan. Något för alla, en för alla.
– Produktionen sker Västervik vilket underlättar möjligheten att testa nya spännande material och att säkerställa en hållbar produktion och minska transporter. 

– Är du vänsterhänt kan du välja Light my Fires modell som kallas Lefty.

Kommentarer

 • Tina skriver:

  Wow, now we’re talking nyhet! ???? Vilken glädje att läsa att Sporken även finns i vänsterhandsutförande!

 • Annika skriver:

  Så kul att höra mer om historien bakom! Tillsammans med en liten flaska handsprit och en liten liten handduk har mina sporks hört till måste-prylarna i handbagaget sedan de kom. Underlättar när man köper en sallad eller annat och inte vill använda engångsbestick, oavsett om de är i plast eller trä. En klar favorit!

  • Frida Ramstedt skriver:

   Vad roligt att du gillar inlägget! Har själv använt Spork i många år och har en av de första modellerna i titanium som jag köpte på Naturkompaniet när det var en nyhet. Har alltid med Sporkar i utflyktsväskan. Kan rekommendera sugröret i titanium om du inte redan har ett.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.