Annons

Inredningskunskap: Över- eller underrullad rullgardin?

Sommaren är här och det är dags att se över solskydd och mörkläggning i fönsterna. Rullgardiner är en klassisk lösning, men vad är det egentligen för skillnad på under- och överrullade rullgardiner? Förutom att de ser lite olika ut?

På en underrullad gardin roteras väven inåt mot rummet när du drar upp gardinen och samlas sedan i en synlig rulle längst upp. Det gör att väven kommer tätare an mot fönstret vilket är bättre för mörkläggning eftersom inget ströljus kan smita in i glipan.

På en överrullad rullgardin roteras väven utåt, mot fönstret vilket gör att rullen med väv döljs av gardintyget eftersom den hamnar bakom. Det ger ett renare intryck men gör å andra sidan att väven inte kan komma dikt an mot fönsterrutan och riskerar att släppa in sidoljus. Fördelen med en överrullad gardin är dock att du kan ha en annan färg eller ett annat material på bakstycket (exempelvis silvrigt för värmeblockering) utan att det kommer synas högst på gardinen när du har rullat ihop den.

Tips!
– Vill du ha det beckmörkt i rummet, låt gärna rullgardinsväven gå ut en bit på väggen så minimerar du ljusinsläppet ytterligare.
– Vill du kunna variera dig. Kolla då efter en rullgardinsmodell där vävens rotation kan byta riktning med ett knyck.

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.