Annons

Local hero: Front Mirror

Inlägget är reklam för Swedese

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.

Under en workshop som Swedese arrangerade tillsammans med svenska designers var utmaningen att skapa nya produkter av restavfalletl från Swedeses fabrik och produktion. Resultatet från designduon Front blev Mirror, en spegel helt och hållet baserad på rester från tillverkningen av spill från produktionen av fåtöljen Lamino. Hållbar design, när det är som bäst.

Front mirror swedese
Mirror har vunnit priset ”Born Classic”, Stockholm Furniture & Light Fairs designpris som delas ut till en ny produkt som har kvaliteter att bli en designklassiker. Spegeln har också har fått mycket uppmärksamhet i press och media. 

Utgångspunkten i designprocessen var lite annorlunda än ”vanligt”. Istället för att börja jobba med en idé och sedan hitta rätt form, som man ofta gör, så började Front med formerna som kunde skapas av spillmaterialet och jobbade fram själva produkten ur det. Delarna de använt kommer från Lamino-fåtöljens sittkurva. Spegeln har fått behålla siluetten av Laminokurvan som referens men med en lite annan funktion. Det var roligt att jobba med en så känd ”klassisk” form och för oss var det viktigt att den återspeglades i den nya produkten.


  
Front provade många olika former och idéer under tiden av workshopen – vilket förutom spegeln även resulterade i ett litet bord. När man jobbar med spillbitar så är ju inga bitar exakt likadana, vilket gjorde det till en liten utmaning att få fram en form som även funkade för produktion men resultatet vann genast journalisternas gunst och den böljande formen kan förutom släktskapet med Laminon även associeras till en svensk insjö i Småland, som ju är sätet för Swedese.





Visste du att?
– Swedeses Workshop med spillmaterial ägde rum i november 2017.
Mirror är 88 cm hög.
– Spegeln kan monteras stående eller liggande på väggen.
– Materialet besttår av FSC-märkt ekfané
r.
– Front design grundades 2004 och består idag av Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren
– 2010 fick Front design ett av världens största design- och konsthantverkspriser (Söderbergska priset)  där prissumman består av 1 000 000 svenska kronor
!
Swedese är ett familjeägt svenskt möbelföretag som grundades 1945 av Yngve Ekström.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.