Annons

Local hero: Stumpastaken

Inlägget är reklam för Born in Sweden 

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.
Stumpastaken ljusstake
Stumpastaken är en svensk klassisker som fomgavs av Jonas Torstensson 1991. Han tyckte det var synd att så många ljusstumpar slängdes eftersom ljusen sällan kunde brännas ner till botten och ville skapa en ljusstake som även tillät användning av dem, för att man skulle använda ljusen ända ner till dess minsta beståndsdel – på ett vackert vis. Tack vare Stumpastakens design kan ljusen att brinna ner helt, utan att stearinet rinner ut och förstör varken bord eller duk. Därav fick den också sitt namn – Stumpastaken. Den första ljusstaken hade plats för 16 ljus och såldes med ett kompletterande galler och golvstativ.

Stumpastaken born In Sweden
Stumpastaken återvunnen aluminium

Sedan Born in Sweden tog över rättigheterna till försäljningen av Stumpastaken 2014 har de utvecklat sortimentet ordentlig. Jonas är fortfarande med i processen förstås, han tar fram ritningar på nya produkter och får royalty för allt som är sålt men tack vare Borninsweden har hans idé kunnat förädlas och få fler förgreningar som passar olika ytor och tillfällen. Bland annat finns Stumpastaken numera som adventsljusstake med fyra hållare i en avlång modell (Stumpastaken Long). Den modellen passar också bättre i fönster som brukar ha grundare bänkar att ställa saker på. Här ser du en översikt över de storlekar som Stumpastaken finns i idag:Born in Sweden startade 2008 av Kim Vejsholt, medgrundare till Sagaform och de utgår från Borås där också all packning och distribution sker. För Born in Sweden är miljöfrågan viktig, därför tillverkas alla ljusstakarna i 100% återvunnen aluminium. Genom att använda återvunnet material sparar man hela 96% av energiåtgången i jämförelse med nytt. För att inte tala om allt aluminiumskräp som inte blir liggande, utan får ett nytt liv. Born in Sweden ÄLSKAR också kork, det är ett helt fantastiskt material. Värmetåligt, isolerande, extremt svårantändligt.De jobbar med en liten familjefabrik som ligger strax utanför Porto, i Portugal. De har den absoluta närheten till korkeksodlingarna och har stoltheten i det traditionsenliga jordbruket med sig sedan generationer. Att odla kork är ett extremt långsamt jordbruk. Korken är barken på trädet och kan därför endast skördas var 9:e- 10:e år. Men poängen är att man inte hugger ner trädet, utan skördar barken och låter trädets stå kvar. Efter ytterligare 9, 10 år skördar man igen.Första och andra skörden i ett träds liv kan inte korken användas till flaskproppar, det är först tredje skörden som korken har utvecklat sin unika struktur som gör att den sluter ordentligt tätt som flaskkork.

Born in Swedens produkter (skålar till Stumpastaken samt grytunderlägg) är tillverkade av återvunnen kork, mestadels spill från vinkorksindustrin. När man gör en vinkork stansar man ut dess form ur den hela barklängden och emellan de runda urstansningarna blir ju lite kork över. Den tas om hand, mals ner till ett granualt som sedan tillsammans med bindmedel och ibland pigment (som de svarta korkprodukterna) formas till den slutliga produkten.

Visste du att?
Stumpastaken säljs över hela världen.

Tillverkningen sker på fabrik i Sverige.
Stumpastaken finns i fem olika modeller från ett till 16 ljus.
Born in Sweden packar ner Stumpastakarna i sina förpackningar på lagret i Borås och har där en sk. avsyningsprocess. Det återvunna aluminiumet ger naturliga färg och ytskiftningar, vilket tillhör charmen med produkten, men det finns vissa som är lite FÖR charmiga. Dessa skickas tillbaka till fabriken och lackas svarta eller kulpoleras blanka. De färgade ljusstakarna är alltså dubbelt återvunna, allt för att minimera spill.
Med den svarta pulverlackade varianten kan man använda Stumpastaken utomhus.
– Tips på hur du kan rengöra Stumpastaken! Använd ej vatten eftersom det missfärgar ljusstaken. Rengöring den istället i din ugn (men obs ej i gasugn!). Börja med att först pilla bort allt löst sittande stearin med trä- eller plastredskap, skrapa inte! Lägg sedan ljusstaken upp och ned på en plåt som är täckt med aluminiumfolie. Palla upp den med korkbitar eller träklossar i varje hörn så att den kommer upp ett par centimeter. Ställ in den i ugnen, ej gasugn, i cirka 30 min på 60 grader. Stearinet rinner då ut på aluminiumfolien. Tag ut ljusstaken och torka torrt med hushållspapper.
Klart!

Inlägget var reklam för Born in Sweden och Stumpastaken

Kommentarer

 • Cecilia skriver:

  En original har stått på min önskelista sen en tid tillbaka, så fin!

 • Agata skriver:

  Det här med stumpastakar, har inte konceptet funnits i jättemånga år? Jag tolkar texten lite som att Jonas Torstensson var först med att ta fram en stumpastake men jag antar då att du menar att han var först med att göra en i just detta utförande? 🙂 Upplys mig gärna!

  • Kajsa skriver:

   Hej Frida. Jag fick en vas av märket Born in Sweden av min mamma, och till vår stora förvåning såg vi sedan att det stod med tillägget ”made in China” efteråt. Vet du om deras produkter tillverkas i Kina eller är det olika för olika produkter?

   • Frida Ramstedt skriver:

    Hej Kajsa, jag tror olika produkter produceras på olika ställen. Stumpastaken görs i Sverige men ska be dem hjälpa mig svara på din fråga. Vilken vas är det? Har du namnet på den? Bästa hälsningar Frida

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.