Annons

Inredningskunskap: Rätt lampa på rätt plats?

Varje gång jag kollar runt i sociala medier, i inredningsmagasin och i mäklarannonser på Hemnet kan jag se mängder med köksbord som har parats ihop med lampor där ljuset skickas åt ”fel håll”. Det är alltså inget fel på lamporna i sig, utan på placeringen av dem. Vad menar du egentligen med det? undrade en läsare på DM nyligen. Till att börja med vill jag understryka att det här inte är min idé. Det är inte jag som har kommit på att ett riktat, skuggfritt och bländfritt ljus på rätt avstånd är att rekommendera ovanför köksbord. Det är praxis och något som alla utbildade inredare och inredningsarkitekter arbetar med eftersom forskning har visat att det är vad vi behöver, för att se ordentligt. I en matsal där man äter middag mer sällan och kanske vill ha ett dämpat stämningsljus kvällstid är en sådan belysningslösning sällan ett problem. Men till vardags vid köksbordet vill man ju även kunna läsa morgontidningen, öppna posten, läsa läxorna eller bara rätt och slätt se – utan att behöva överanstränga ögonen. Därför är lampor som skickar ljuset upp i taket istället för ner mot bordet inte att rekommendera just där.

Belysning lampa ljus matbord

Kategorier:

Kommentarer

 • Ingrid skriver:

  Man behöver inte vara utbildad inredare, sunt förnuft och någorlunda koll på människans biologi räcker långt för att förstå hur ljuset behöver riktas ????

  • Frida skriver:

   Menade inte så, mer att jag blir kraftigt ifrågasatt som att det är JAG som uppfunnit eller myntat denna vetskap ????

 • Johanna skriver:

  Jag är ocksåförvånad över alla som inte ens HAR en lampa ovan köksbordet. Vet flera influensor som är lamplösa.

  • Anna skriver:

   Älskar alla inredningskunskapsinlägg, oavsett hur ”uppenbara” de kan tyckas. Det är lätt att ryckas med i vad som är fint, och om många gör likadant kan man lätt tro att det är en bra idé, utan att tänka efter.

   Mer sånt här, tack! 🙂

 • Anna skriver:

  Menade inte att svara dig specifikt, menade det som en allmän kommentar.

  Men håller iofs med dig också 😀

 • Madeleine skriver:

  Älskar denna typ av tips även om vissa är självklara 😀

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.