Annons

Tips för fläckborttagning på läder

När vår son spillde en Festis i nya läderfåtöljen för ett par år sedan grät jag en skvätt och försökte trösta mig med devisen ”patina är fint”. Patina är fint. Men inte när det ser ut som en kissfläck i favoritfåtöljen… Jag postade ett uppgivet inlägg på instagram stories och bad om råd. Väldigt många rekommenderade då ekologisk galltvål. Och för en vecka sedan tog jag mod till mig. Det kändes ju lite läskigt (skulle det bara bli värre?) och kunde man verkligen ta bort en gammal fläck, med en hård tvål?


Före:

Efter:


Det är inte världens bästa bilder (jag fotade med mobilkameran). Men ser ni? Vilken skillnad! Man kan ana viss nyansskillnad i lädret, men fläcken är inte synlig.

Det här är på inga sätt ett sponsrat inlägg, jag vill bara visa vilken skillnad det gjorde för oss – för att ge hopp till fler uträknade lädermöbler som kanske står och skäms i onödan. Kanske också värt att ha i bakhuvudet om du springer på ett loppis eller auktionsfynd med fläckar.

Följ instruktionerna på just den galltvål du köper, det kanske skiljer sig åt lite beroende på sort och underlag. Här kan du läsa lite mer om fördelarna med ekologisk fläckborttagning med galltvål. Lycka till!

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Wow, det var verkligen fantastiskt! Bra tips, tack för det!!

 • Ann skriver:

  Bra tips, det ger mig hopp till min öronlappsfåtölj.Använde du fast eller flytande galltvål på lädret?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej, jag använde den fasta tvålen som är grön. Lycka till med din fåtölj!

 • A skriver:

  Wow..! Galltvål är verkligen bra till mkt!

 • Kristina skriver:

  Som gammal hästtjej hade jag kanske även provat lädershampo och läderbalsam. Det använde vi till sadlar, stövlar och annan utrustning i läder.

  https://www.hooks.se/hast/skotsel-vard/materialvard/ladertval-leather-soap-leovet

 • Suzanne skriver:

  Men oj, ja inför en sådan fläck hade jag nästan givit upp. Kanonresultat, det ska jag lägga på minnet ????????

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jamen eller hur, jag väntade ju dessutom så länge med att göra något så hade verkligen gett upp hoppet!

 • Maria skriver:

  Galltvål är guld! Tar till och med bort rödvinsfläckar på brudklänningar och päronfläckar på barnkläder. Jag använder både flytande och hård galltvål här hemma men den hårda är nog snäppet vassare än den flytande. I min värld finns inget bättre fläckborttagningsmedel och jag har använt galltvål flitigt till allt och alla typer av fläckar i drygt 19 år.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Gjorde detta med hård två men köpte direkt en flaska flytande för kläder också. Så glad att det finns naturliga mirakelmedel!

 • Ebba skriver:

  Får man lov att veta hur du gick tillväga? Skrubbade du bara med en hård tvål? Använde du något vatten? Tack på förhand!

  • Frida skriver:

   Hej Ebba! Jag vill ogärna lämna generella instruktioner eftersom läder är ett känsligt material och hur man ska göra beror på vilket man arbetar med; men det följer med instruktioner när man köper tvålen ???? Jag använde en hård galltvål som man löddrar upp med vatten.

 • Sofia skriver:

  Galltvål funkar även väldigt bra på alla gosiga tröjor i ull, kashmir och mohair som fått fettfläckar. Jag har ett gäng tröjor från Filippa K som är helt noppriga trots flera år på nacken och som används året runt. Ingen är någonsin tvättad i maskin eller kemtvätt. Bara snö-tvättad, vädrad i regnigt väder och ibland, om det blir det någon fläck, använder jag galltvål.

 • Anna skriver:

  Tack för tipset.
  Måste oxå fråga om fotöljen, vad är det för fotölj? Designer?
  Tack för bra hemsida och bra böcker!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.