Annons

Local hero: Klässbols Linneväveri

Under vinjetten ”Local hero” lyfter jag upp kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för deras verkshöjd. Dessutom känns detta som en lite roligare och mer lärorik annonsform än rabattreklam. 

Klässbols Linneväveri har man vävt linne i över 100 år och här sker fortfarande hela produktionen från varpning och vävning till avsyning och färdigställda produkter. Deras maskinpark spänner över allt från handvävstolar från 1800-talet till helt moderna vävmaskiner.


Klässbols Linneväveri grundades redan 1920 av Hjalmar Johansson, som var farfars far till den nuvarande generation som ansvarar för driften av väveriet. Hjalmar hade varit verksam inom spinneri och väveri sedan 9 års ålder (då han började som springpojke) när han fick 34 års ålder fick förfrågan om att bli vävmästare i dåvarande ullspinneri och väveri i Klässbol. Han hade vid denna tid hunnit utbilda sig vid vävskolan i Borås samt arbetat vid bla Borås Jacquardväveri där han skaffat sig värdefull erfarenhet och kunskap kring linet. Ullspinneriet som Hjalmar först blev involverad i ställde han inte något större hopp till. Hans övertygelse låg nämligen i att linet var framtiden och 1920 lade han därför grunden till det som idag är Klässbols Linneväveri.

Under kvällstid vävde han linnelakan och linnehandukar på hemmets vävstol och började så smått arbeta upp en egen kundkrets. Denna ökade succesivt och redan 1921 införskaffades den första mekaniska vävstolen, som placerades på paradplats, mitt i vardagsrummet hemma hos den redan trångbodda familjen med sina åtta barn. Vävstolen tronade i vardagsrummet och för att skapa plats åt den efterlängtade jacquarden, fick Hjalmar göra hål i taket upp till sovrummet!

Galet tyckte säkert några, men det var på det viset skapade Hjalmar förutsättningarna för Klässbols Linneväveris framtid. Den mekaniska vävstolen i kombination med hans målmedvetenhet och idoga arbete lönade sig och företaget kunde expandera till egna lokaler från år 1924. Sju mönster hann farfar Hjalmar påbörja innan han hastigt gick bort 1928, endast 44 år gammal. Inte anade han då att hans livsverk skulle bli ett internationellt erkänt varumärke som utsetts till svensk hovleverantör och tillika levererar alla dukar och servetter till den årliga Nobelmiddagen i Stockholms stadshus och som idag arbetar med några av Sveriges främsta formgivare och erhålla formutmärkelser.
Klässbols gör produkter i både klassiska, tidlösa och nytänkande mönster . Säter är ett exempel på det, och bär namnet på formgivaren Jennie Adéns familjs hus i Sölje. Haga är namnet på den gård där hennes farmor växte upp på i Glava. Både Sölje och Glava är angränsande bygder till Klässbol och har fått ge namn till de klassiska kökshanddukarna med en modern tvist.

Klässbols Linneväveri är ett svenskt företag som bär vår textiltradition vidare in i modern tid, med en oslagbar kvalitet som vi har all anledning att vara stolta över.

Visste du att?
– I väveriet i Klässbol kan du uppleva produktionen av Klässbols Linneväveris linneprodukter på nära håll. Där finns också produkter ur andra sorteringen samt specialprodukter till mycket förmånliga fabrikspriser.
-Klässbols dukar och servetter i linnedamast, med Sveriges ”Tre kronor” invävda, från Klässbols Linneväveri, levereras till svenska ambassader över hela världen.
– Sedan 1991 dukas årligen Nobelfesten med bordslinne och servetter tillverkat av Klässbols Linneväveri. Nobelduken och servetterna vävs av Klässbols Linneväveri i traditionell teknik, med modern design
– Klässbols Linneväveri har sedan 1970-talet äran att förse Svenska hovet med exklusivt bordslinne i form av handvävda dukar och servetter, Kungaduken, möbeltyg, Bolstertyg och gardiner. 
– När du köper Klässbols linneprodukter så köper du en vara märkt med Naturskyddsföreningens egen miljömärkning Bra Miljöval.

Kommentarer

 • Det är alltid så intressant att få lära sig något nytt. Finns det något vackrare än nymanglad linneduk

  • Frida Ramstedt skriver:

   Håller med! Och jag håller mina kuddar från Klässbols väldigt kärt så blev väldigt glad över att de ville vara med som annonsörer på Trendenser. Lärde mig mycket nytt om företaget när jag skrev artikeln och tycker inte mindre om det nu direkt.

 • Lotta skriver:

  Intressant med en ny dimension o få historien bakom.Fina produkter,härligt med linne produkter.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Vad roligt att du gillade det! Jag har köpt deras produkter privat i många år och uppskattar dem genuint för både kvalitén och designen.

 • Maria skriver:

  Intressant läsning! Jag har deras disktrasor och de är oslagbara.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.