Annons

Local hero: Gloria

Inlägget är reklam för Klong

Under vinjetten ”Local hero” lyfter jag upp kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för deras verkshöjd. Dessutom känns detta som en lite roligare och mer lärorik annonsform än rabattreklam. 

Ljusstaken Gloria som produceras av svenska Klong har snabbt etablerat sig som en modern designikon och syns överallt i både storslagna inredningsreportage och vanliga hem runtom i Sverige. Idag ska du få lära dig mer om bakgrunden till denna blivande klassiker!

Formgivarna Mats och Johan som driver Broberg & Ridderstråle försöker alltid tänka på rummet och helheten när de ritar fristående objekt. De vill att inredningsdetaljer, precis som smycken, ska vara lika vackra i sig själva som när de är i bruk. Gloria är ett utmärkt exempel på det. En ljushållare som ger karaktär till ett rum och som gör skillnad både när ljuset är tänt och släckt.   

Idén bakom Gloria var att skapa en ljushållare och en skulptur på samma gång. Den sköra cirkeln är lätt och luftig, men tar ändå för sig – hela dagen. Både när det är ljust i rummet och när det är mörkt och den lyser upp med sitt sken. Ljusstaken fick sitt självklara namn av den gloria som uppstår när stearinljuset har tänts. Då tycks hela cirkeln glöda likt glorian på en ängel.

När Mats och Johan på Broberg & Ridderstråle skickade sin idé till Eva som driver företaget Klong så uppstod en ögonblicklig förälskelse. Eva ringde genast till dem och lovordade ljusstaken, men hon var samtidigt tveksam till att den skulle sälja i någon större upplaga. Tänk så fel hon hade!

Gloria premiärvisades för första gången på Formexmässan 2015 och nominerades då till priset Formidable. Sedan exploderade det. ALLA skulle ha den. Året därpå vann Gloria Elle-priset för bästa inredningsdetalj. ”Kanske handlade det om att vi fick in lite andlighet i våra sekulariserade hem?”, tror EvaGloria tillverkas idag i både solid mässing (gul metall) och nickelpläterad (vit metall). Nickel har en stor fördel jämfört med silver då det inte oxiderar. I praktiken innebär det att du inte behöver putsa denna ljusstake så som man måste med en i ljusstake i silver.

En kul anekdot vad gäller glasvasen som används till Gloria är hur idén till den föddes. Under mässan Maison & Objet i Paris 2016 kom en kvinna från Förenade Arabemiraten in i Klongs monter. Hon stod länge och inspekterade Gloria-ljusstaken. När hon hade begrundat den en längre stund, gick hon bort till Klongs ljusstake Vesper och tog sedan vasen Flora ur ljusstaken och satte den i Gloria. Detta fångades upp av personalen och så föddes idén om att man även kunna kombinera Gloria-ljusstaken med en vas!

En annan rolig detalj är att Klong från början hade en del problem med att hitta förpackningar till den runda formen då den har så stor volym. De första enheterna levererades därför med runda förpackningar (se bild) i specialgjorda boxar. Men det blev både kostsamt och krångligt. Idag har de effektiviserat sin paketering men om du har kvar en gammal originalbox så har du ett objekt med samlarvärde bara i den!

Visste du att?
– Från 2018 fram tills idag har det sålts omkring 40 000 Glorior!
– Gloria finns i två storlekar med diameter Ø31 cm och Ø41 cm.
– När Klong firade 15-årsjubileum lanserades 20 exemplar av Gloria i handhamrat massivt silver. Håll utkik efter dessa samlarobjekt!

– Gloria nominerades till Formidable 2015.
Gloria vann Elle Decoration Swedish Design Award 2016.
– Ljusstaken har en skyddande filt på undersidan. Är denna fuktigt så kan den avge färg på ytan den står på. Se därför till att den alltid är torr.

– Sedan lanseringen har Glorias form inspirerat många liknande modeller, men detta är och förblir originalet.
– Klong är ett ljud, en klang. Varumärket Klong lånar ordets betydelse i fysisk form med föremål som ska vara till glädje under en lång tid. En inredningsdetalj från Klong ska dröja sig kvar, klinga i rummet.

Kommentarer

 • Tove skriver:

  Jag har både den lilla och stora boxen i källaren – kommer ihåg när jag såg ljusstakarna i sköna hem första gången, blev SÅ kär i dem och fick dem i julklapp samma år (2015 antar jag:)) och har älskat att ha dem framme sen dess. Då bodde jag i en lägenhet med väldigt smala fönsterbrädor, det var så fint att kunna ha något rejält men ändå luftigt i fönstren!

 • Johanna skriver:

  Gloria var kärlek vid första ögonkastet även för mig. Det är något med cirkeln som fångar min blick och lugnar mig.

 • Malin skriver:

  Sen när tillverkad de i nickel? Misstänker mina är i silver, för de behöver absolut putsas som övriga silverljusstakar. Annars gillar jag att Klong tillverkar i aluminium/nickel så man slipper putsa.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.