Annons

Local hero: Easy chair

Inlägget är reklam för Norrgavel

Under vinjetten ”Local hero” berättar jag historien bakom kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att belysa möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Idag ska du få lära dig mer om historien bakom Norrgavels tidlösa fåtölj Easy Chair. Formgiven av Nirvan Richter, lanserades den 2016 och blev snabbt en av företagets bäst säljande möbler. Den bekväma sittvinkeln, ryggkudden fylld med sjöfågelfjäder kombinerat med den mjuka sittdynan blir till äkta njutning i form av en möbel. 


Till skillnad från västerländska hus som ofta är vackrast innan konstruktionen ”kläs på” med inklädnader och ytskikt, förblir konstruktionen för alltid synlig i det traditionella japanska huset. Det bärande ramverket är ett skelett som hela rumsgestaltningen vilar på; mellan trästolparna finns fusuma (skjutdörrar med rispapper) och shoji (rumsavdelare) och golvet täcks av tatami (rishalmstråmattor). Man sitter eller ligger direkt på golvet, med bara en tunn vadderad kudde eller madrass som underlag.


Visionen bakom Easy Chair bygger på samma tankar. Träramverket i massiv ek är grafiskt tydligt – en enkel sittvinkel som framtill bärs av två vertikala ben och där sitsens sarg fortsätter bakåt och möter de bakre benen i ett stabilt fackverk – en enkel och för evigt synlig konstruktion precis som i det japanska huset.Ett tränat öga och en medveten beröring blottlägger ytterligare kvaliteter i materialmöten, profiler, sammansättningar. Ryggens ramverk fylls av repetetiva träribbor som med identisk rytm övergår i sitsens ramverk med svävande sadelgjord; ribbornas bredd motsvaras av den breda sadelgjorden, deras mellanrum av den smalare. Sitsens oblekta linnekaraktär kontrasterar mot ekstommen på ett sätt snarlikt tatamimattorna i det japanska huset och likaledes förhöjs komforten med enkla tillägg i form av mjuk sittkudde och gosig ryggkudde.

Man brukar säga att all inredning handlar om att skapa balans mellan öppen rymd och sluten trygghet, det japanska huset andas öppen rymd medan västerländsk inredning ofta väger över åt en större slutenhet. Motsvarande dynamik finns i själva sittandet; man sitter  en stol, men i en fåtölj och Easy Chair hamnar någonstans däremellan.
Många av Norrgavels möbler har generiska namn, men vad var då detta? Mer än en stol, men Fåtölj kändes alldeles för stoppat… så de tog engelskan till hjälp och det blev Easy Chair.” Visste du att?

 • Arbetsnamnet för Easy Chair var Zazen – som betyder sittande meditation
 • Easy Chair tillverkas i ek, sadelgjord i linne och dyna fylld med sjöfågelfjädrar.
 • Ytbehandlas med olja, vitolja och nyhet för i vår – brunolja! Den nya ytbehandlingen brunolja skänker Norrgavels möbler ett djupt och karismatiskt uttryck – ett miljövänligt alternativ till mörka, tropiska träslag.
 • Klädsel i vegetabiliskt garvat nötskinn från Tärnsjö garveri, kromfritt garvat nötskinn från danska Sørensen eller avslappnad och exklusiv möbeltextil i 100% linne – ”Linne till tusen” eller tvättbara ”Linne italiensk oblekt”.
 • Sittdynan är fylld med av gummitagel, ullfilt och har ett överdrag av bomullsdomestik.
 • Till Easy Chair finns en matchande fotpall
 • Det har funnits önskemål om armstöd på fåtöljen, men Nirvan tycker att det får bli en annan fåtölj. Utmärkande för Easy Chair är ju just öppenheten mot rummet och den förtas om man stänger sittrymden med armstöd i sidled.
 • Trots att Easy Chair enbart tillverkas hantverksmässigt av 100% högkvalitativa naturmaterial kostar den från 11 900 kr beroende på utförande, vilket kan jämföras med danska designklassiker med liknande tillverkningsteknik som kostar från 30 000 kr och uppåt.
 • Easy Chair ligger på 2:a plats på Norrgavels försäljningslista 

Kommentarer

 • Emma skriver:

  Kul att få veta lite bakgrund!

 • Camilla skriver:

  Det är en stol jag gärna skulle vilja investera i i framtiden ????

 • Jessica Bergroth skriver:

  Världens bästa stol, älskar våra! Det jag fastnade för var den nakna konstruktionen och att den även är snygg bakifrån.

 • catrin skriver:

  Älskar dessa inlägg.
  Blev nyfiken, vilken är deras mest sålda produkt?

 • Lena skriver:

  Sååå fin! Verkar ju jätteskön att sitta i o liten o nätt, kan ju passa i hyreslägenhet. Nån gång kanske vi skaffar en sån om behov finns.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.