Annons

Veckans Clubhouse: Influencerbarnen?

När vi bestämde oss för nästa ämne till Influencers, samtiden och framtiden visste vi inte att DN skulle publicera en stor debattartikel på samma tema idag. Vad innebär det egentligen för ansvar att ha makt över någon annans integritet? Frankrike har nyligen infört en lag som ska skydda minderåriga från exponering i reklam i sociala medier. Borde Sverige också reglera det? Vad finns det för argument, för och emot?

Är det upp till varje enskild familj att bestämma eller kan det kopplas till GDPR och FN’s barnkonvention artikel 16 ”Att alla barn har rätt till ett privatliv”. Och hur kan man hantera frågan om föräldrarna inte är överens? Själv fick jag mig en tankeställare av de här klippen, där en ung kvinna beskriver hur hon upplevt sin uppväxt med en mammabloggare. På torsdag kl 11.30 diskuterar vi detta under vårt lunchsnack och du är som vanligt välkommen att lyssna och delta i samtalet. Veckans inbjudna gäster är Camilla Gervide på Bloggbevakning och Jacob Liebermann.

Kategorier:

Kommentarer

 • Malin Vbg skriver:

  FN`s barnkonvention blev lag i Sverige januari 20 (eller är det januari 19?) så enligt den lagen finns det väl ingen tvekan om att barnen har rätt till ett privatliv. Jag anseratt det är bra att det finns en lag att luta sig mot då det inte ska handla om vuxna och eventuella inkomster som kommer ur att de exponerar barnen och att det blir osämja mellan föräldrarna.

 • Maria skriver:

  Hej!
  Superspännande ämne! Ska börja med att säga att jag tycker exponeringen av barn är hemsk hos väldigt många influencers, och önskar verkligen att det blir mer lagar kring detta snarast.

  Funderar dock på om ni övervägde att bjuda in någon som är ”för” exponeringen, alltså någon influencer som själv lägger upp mängder av bilder på sina barn? Det hade varit spännande att få höra argument från den sidan också. Eller finns det någon överraskning i laguppställningen?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej Maria, vi har bjudit in fler namn till samtalet – men tyvärr fått nej tack (eller inget svar alls) från dem vi bedömt är mer ”pro exponering” än de flesta av oss som sitter i panelen. Det är lite knepigt för de influencers som inte har några problem med att exponera sina barn brukar heller inte ha något intresse i att diskutera frågan med oliktänkare, men det återstår att se – motsatsen kanske bevisas imorgon?

   • Maria skriver:

    Tack för svar! Förlåt, men suck att inte ens våga stå för det man gör när man drar in massa stålar på det.

    Lycka till med samtalet imorgon!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.