Annons

Local hero: Påshyllan Norrgavel

Inlägget är reklam för Norrgavel

Under vinjetten ”Local hero” lyfter jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om ikonernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för deras unicitet och verkshöjd. Dessutom känns det här som en lite roligare och mer lärorik annonsform än rabattreklam. 

Påshyllan från Norrgavel är den första möbel Nirvan Richter gjort som fortfarande finns kvar i sortimentet. Den ritades redan 1986 (Norrgavel startade 1993). Familjen Richter bodde då i en av Sven Wallanders fantastiska HSB-lägenheter i Röda bergen i Stockholm. Till höger precis innanför dörren fanns en 40cm bred väggsnutt, som skulle utnyttjas maximalt. Vid tiden var de fyra i familjen, så det fick bli fyra påsar, som Catherine, barnens mor, tog fram mönstret till och som sedan syddes av IKEAs smalrandiga bomullstyg Bok. 

Det var inte fråga om någon längre produktutvecklingstid; funktionen och måtten var så givna. ”Jag måste ha snickrat ställningen på den KomVux-kurs i Träteknik jag gick året innan jag kom in på Carl Malmstens verkstadsskola. Uppritningen skedde många år senare då vi skulle sättas den i produktion”, berättar Nirvan.

Påshyllan smygvisades (tillsammans med Kapphyllan) första gången 1992 i Athenahuset på Bomässan Bo92 i Örebro och började säljas i liten skala per postorder. Året därpå presenterades hela Norrgavels koncept på Bo93 i Karlskrona, men fortfarande en tid var det bara Påshyllan liksom Kapphyllan som fanns till försäljning. 

Vid denna tid hade familjen Richter vuxit, så Nirvan tillverkade en specialvariant med sex påsar. Den råkade hamna på bild i ett magasinsreportage och folk började genast höra av sig för att de ville köpa den. Men avsikten var ju inte att utöka sortimentet. Det blev en lärpenning. För att undvika att göra kunder besvikna, refererar vi ibland till denna händelse när någon vill visa upp sådant som ännu inte finns till försäljning.


Sätt din personliga prägel på din Påshylla genom att sy egna påsar av ditt favorittyg. Måtten har justerats lite sedan dessa gjordes, så om ni själva vill sy en påse hittar ni uppdaterade mallar här.
Pashylla monster sida 1,2,3,4.ai (norrgavel.se) 


De första skisserna på symallar till påsarna såg ut såhär.

Påshyllan från Norrgavel finns i flera olika färger och tyger och passar inte bara i hallen utan kan också användas som väggförvaring i barnens lekrum, i sovrummet, hobbyrummet eller varhelst du behöver en lättåtkomlig men dold plats för dina saker.

Visste du att?
– Sedan 2020 kan Påshylla även byggas horisontellt!
Påshyllan började säljas via postorder på talonger i Ica-kuriren.
– Påsarna sys av tyg i 100% lin i fyra kulörer (natur, svart, betonggrå, ljusggrå), eller vegetabiliskt garvat renskinn. Vegetabilisk garvning innebär bla. att skinnen är fria från gifter, t ex krom som annars är vanligt förekommande.
– Det finns reservdelar att köpa till vid behov.
– När Norrgavel hade sitt 20-års jubileum tog de fram påsar till Påshyllan i samma mönster som de första som gjordes (av tyget bok från IKEA). Randiga, med samma utseende som på bilden till Produktbladet Bo 93 fast i linne istället för bomull.

– Norrgavel kombinerar traditionellt möbelsnickeri med modern teknik och använder sig genomgående av kretsloppsanpassade och rena naturmaterial.
– Påshyllan kommer på sjätte plats bland Norrgavels bäst säljande produkter.

– Sedan starten har Norrgavel sålt 28 597 påshyllor!

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Är så tacksam för att påsyllan finns. Känns som ovärdelig i vårt hem .

 • Julia skriver:

  Uppskattar verkligen den här kategorin på bloggen! Roligt att läsa mer om påshyllan, som jag både tycker är fin och lite ful samtidigt. Intressant! Kunskap gör den dock mer fin!

 • Maria skriver:

  Har precis köpt påshyllan till vår hall och jag blir lika glad varje gång jag ser den????????

 • Sissi skriver:

  Tycker påshyllan är så fin o hoppas verkligen att den kommer med tre på höjden. Med snedtak o bjälkar blir den fjärde en golvpåse så det fungerar inte. ????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.