Annons

Local hero: Companion set från Eldvarm

Inlägget är reklam för Eldvarm

Under vinjetten ”Local hero” lyfter jag upp nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om ikonernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för deras unicitet och verkshöjd. Dessutom känns det här som en roligare och mer lärorik annonsform än rabattreklam. 

Eldvarm är ett relativt nytt svenskt varumärke, som bara fem år efter sin första produktlansering redan betraktas som en skandinavisk designkändis tack vare produkternas unika form och nytänkande design. Grundaren Louise Varre har med sin affärsidé gett eldredskapen, som tidigare förde en undanskymd tillvaro, en självklar plats i finrummet.

Historien började 2013 när Louise Varre som då arbetade med kaminer och eldstäder inte kunde hitta några fina tillbehör. Hon fick ofta frågan från sina kunder och hade aldrig något riktigt bra svar – så hon bestämde sig för att ta saken i egna händer. När Louise träffade designern Emma Olbers på Sandra Asplunds 40-årsfest 2015 tog projektet fart och Emmas hjälpte Louise att översätta sina idéer till en fysisk form. Och det blev succé, på första försöket! Eldvarms redskap för eldstäder förenar form och funktion på ett sätt som ingen annan tidigare gjort.

Borstar och skyfflar för eldstäder brukar normalt ha ett långt skaft och ett klent handtag. Eldvarm har istället vänt på de begreppen och gjort ett rejält handtag av trä som är skönt att hålla i med ett kort skaft och en djup skyffel så att det ska vara lätt att komma åt inne i dagens moderna eldstäder. Tången är utformad så att man kan använda den med en hand och klädd med läder för ett skönare grepp. Alla tillbehör har vackra mässingsdetaljer och lädret på tången och stativet har påsydda detaljer i vegetabiliskt garvat Tärnsjöläder.


Ovan ser du några av alla vackra varianter och kombinationer av kulörer, träfärger samt läderdetaljer som finns på Eldvarms Companion Set

Eldvarms verktyg produceras i franska Nantes och produkterna har mässingsdetaljer och bland annat vedkorgen är klädd med läder från svenska Tärnsjö. Varje bortskaft ska svarvas och sandpappras, borsten binds av skickliga hantverkare, läderdetaljerna sys på för hand och de egentillverkade mässingsskruvarna monteras och finjusteras av en mänsklig hand.För många är en eldstad inte bara en praktisk detalj i hemmet, utan en plats för vila och reflektion. I vår ständiga stress är vårt behov av stunder av värme, lugn och harmoni större än någonsin och Louise mission är att upphöja de där dyrbara pauserna i livet ännu mer genom Eldvarms samling elegant designade och tillverkade föremål och tillbehör. Numera har Eldvarm utökat sortimentet med fler produkter bl a vedkorgar, gnistskydd, ljuslyktor och bänkar och ännu mer är på gång – men deras klassiska Companion set har redan skrivit in sig i historieboken.

Visste du att?
Eldvarm har cirka 150 återförsäljare över hela världen.
– Den första butiken som sålde Eldvarm var Asplund.
– Ett Companion set består av; Borste och spade, tång och en eldgaffel vars handtag är utformat som en blowpoker med ett praktiskt blåshål för att du ska kunna blåsa liv i elden.

Borsten är gjord av hästhår och rötter från Agave-fikusen, material som är naturligt resistenta mot att fatta eld.
– Läderdetaljerna på Eldvarms produkter sys på för hand.

– Companion setet finns även i rostfritt stål (omålat).
– Den grafiska symbolen i logotypen för Eldvarm är en flamma mellan två händer. Det anspelar på de gamla nomaderna som flyttade från läger till läger där kvinnan ansvarade för elden, hon kallades därför flambäraren – en fin symbol för ett företag med en kvinnlig VD som håller den skandinaviska designtraditionen vid liv.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.