Annons

Local hero: Breeze table

Reklam för Swedese

Under vinjetten ”Local hero” lyfter jag upp nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om ikonernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för deras unicitet och verkshöjd. Dessutom känns det här som en roligare och mer lärorik annonsform än rabattreklam. 

Swedeses soffbord Breeze designat av Monica Försters lanserades 2006 och har sedan dess utvecklats till en hel serie av satsbord som ofta syns i både privata och offentliga miljöer. Idag ska ni får lära er lite mer om bakgrunden till bordets design!Briefen som Monica fick från Swedese var att skapa ett bord, kort och gott – eftersom de inte hade tillräckligt många sådana i sortimentet på den tiden. Monica ville ta fram en form på bordet som tillät att det ställas ihop med andra på olika sätt så att borden kunde bilda öar som blev olika stora beroende på sittgruppen och rummet storlek. Monica Förster är född och uppvuxen i Dorotea, i Norrland. Hon inspireras ofta av vardagens poetiska ögonblick. Idén till bordsskivans karakteristiska uttryck fick hon från en mjuk sommarvind, eller breeze på engelska. En vindpust som får bordsduken att lyfta och landa i ett veck.

“A slow summer day. The sun is shining and there is a smooth breeze that slowly moves the grass where I’m sitting. The lunch is already set on the table and I’m just about to sit down when the breeze moves over the table cloth. I reach out to adjust the waves that the breeze just created, then I sit down to eat.” – Monica Fönster

När Breeze skapades till blev bordsskivan klar före själva underredet. Man testade fler olika varianter och till slut åkte Swedeses VD ut till hennes ateljé för att hjälpa till med testningen. De landade i ett enkelt stramt stag på för att bordsskivan skulle hamna i fokus. Bordet togs fram i två olika storlekar, både med och utan vågen på bordsskivan. Det lilla vecket bidrar med spänning och riktning, när flera bord ställs samman.

2013 kompletterades serien med en modell i laminerad kopparplåt, med slät bordsskiva. Genom att använda de redan befintliga verktygen i fabriken och istället byta materialen kunde man skapa ett helt nytt bord, med en ny känsla.

Visste du att?
Breeze tillverkas på Swedeses fabrik i Vaggeryd, Småland.
– Breeze finns i svart eller vitlaserad ask och koppar. Men går att få i andra kulörer på förfrågan.
– Breeze har till dags dato sålt i över 15 000 exemplar.
– Vågen tillverkas genom att man formpressar skivan. Sedan fräser snickarna ut en tårtbit ur bordsskivan, fräser ur formernan på vågen och monterar sedan tillbaka i vågen i skivan. Sedan ytbehandlas möbeln till valfri färg.
– Breeze står bland annat på
i loungen på Globen i Stockholm och i FN:s Europahögkvarter i Geneve.

Kommentarer

  • Lena skriver:

    En eloge till dig för dessa sannons-berättelser som lär mig nya saker istället för att pusha mig till köp med rabatter. Alla dessa 20% hit och 15% dit skadar bara förtroendet för företagen medan detta gör mig genuint intresserad av företagen och formgivarna. TACK!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.