Annons

Inredningskunskap: Riktmått matbord och sittbänkarDet har blivit väldigt populärt att inreda matplatsen med en sittbänk istället för enbart stolar. Jag har en själv och kan borga för att det har sina fördelar. Men också sina utmaningar. Här är några viktiga riktmått som inredningsarkitekter utgår från, som kan vara bra att känna till för att undvika onödiga felköp och returer. Speciellt om du handlar online eller köper bord eller bänk vintage där måtten kanske inte är helt överensstämmande med dagens standard.

– Bänken bör ha en sitthöjd på 41-45 cm, precis som en matstol. Optimal höjd på bänken beror på bordets höjd. Se nedan.
– Avståndet mellan sittytan och bordsskivan bör vara 27-30 cm för att man ska sitta bekvämt, utan att behöva höja axlarna eller få ont i nacken.
– Sittytan behöver vara ca 40 cm för att det ska bli bekvämt för rumpa och lår. En smalare bänk kan skära in i lårmuskeln och göra det obekvämt att sitta länge och en för bred bänk kan ge en onaturlig sittvinkel.

– Räkna med ca 60 cm sittbredd per vuxen (inkl armbågsutrymme) för att kalkylera på hur många personer du kommer att få plats med.
– Glöm inte att matcha bänkens längd med bordets bredd och bordsbenens placering. Optimalt är en sittbänk något kortare än bordet (om du har ben i ytterkant) så att du kan skjuta in den, annars finns risk att bänken slår i benen/staget och att sittplatsen hamnar lite för lång ut så att man måste sitta framåtlutad och får ont i ryggen efter ett tag.

Kategorier:

Kommentarer

 • Maria Lindelöf skriver:

  Å så bra info. Kan du ge tips på hur man ska tänka kring kökssoffa till matbord också. Tycker att det är så klurigt.

  • Emma Thun skriver:

   Vi hade kökssoffa ett tag, men gav upp… Om någon redan satt gick det liksom inte dra ut soffan (som man gör med en stol) för att ”komma förbi” armstödet och sätta sig. Knöligt i vardagen gång på gång. Detta var en vacker 50-tals pinnsoffa, men har också stött på problemet med äldre tunga almode kökssoffor. Ofta står de ju en bit ifrån bordet för att man skall kunna ”komma in”, men sedan när man väl sitter så hamnar man för långt ifrån bordet, och så är soffan för tung för att flytta…

   Snyggt med soffa, men jag har upplevt det som lite för knöligt i vardagen om den skall användas av fler än en person.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.