Annons

Annons: Elfa 100 år av förvaringstrender

Inlägget är reklam för Elfa

Förvaringen av kläder och saker tar allt större utrymme av våra hem. Idag går ca 10 procent av boytan åt förvaring. Det motsvarar ett värde på uppemot 800 000 kr för en snittbostad i centrala Stockholm, visar en rapport från Elfa som tillverkar flexibla förvaringslösningar och uttrycksfulla måttanpassade skjutdörrar – som står sig över tid. När du köper ett förvaringssystem från Elfa kan du känna dig trygg med att det kan kompletteras under lång tid framöver.

Hur stora förvaringsutrymmen som finns i just din bostad kan bero på när fastigheten byggdes. Tillsammans med kunniga experter har Elfa listat de största förvaringstrenderna under de senaste 100 åren.


1920-1940-talet: Under den här perioden blev serveringskåp, linneskåp och skafferier väldigt populära. Köken hade förvaring ända upp till tak, bokhyllorna var platsbyggda och inbyggda små garderober var vanligt.

1950-1960-talet/Folkhemmet: Under den här perioden gjorde städskåpen sitt intåg de svenska hemmen. Inbyggd förvaring och klädkammare blev också allt vanligare. Köken fick bakbord och inbyggda skärbrädor. Stringhyllorna ökade också i popularitet.

1970-talet/Miljonprogrammen: Under det här decenniet hamnade planlösningen i fokus, köken har blivit mer rejäla och hemmen skulle ha större sociala ytor. Många hus har bastu, gillestuga och källare med förvaring samt matkällare. I slutet av 1970-talet slog en Ikea-boom till med bokhyllan Billy som en stor favorit. På 70-talet skattedubventionerades byggnationer av 1 1/2-plansvillor. Många svenska hus som är byggda på den tiden har därför kraftiga snedtak. Med Elfas skjutdörrar kan du skapa yteffektiv förvaring i kluriga utrymmen.


1980-1990-talet: Under de här decennierna fick funktion ge vika för estetiken. Det blev allt mer vanligt med utanpåliggande förvaring som inte gick hela vägen upp till taket. Plast dominerade inredningen. Badrummen växte sig allt större och gav även plats för förvaring av hygienartiklar med vägghängda skåp.

2000-2020-talet: Intresset för skjutdörrar fick fäste och att bygga egna förvaringssystem efter behov. Att ha öppen och synlig förvaring med en klädstång placerad i sovrummet är en trend. Klädkammaren gör comeback som lyxig walk-in-closet och sideboards har också blivit populära förvaringsinslag.

Behovet av att förvara smart ökar i jakten på att utnyttja varje kvadratmeter rätt. Det kan bli en utmaning om vi vill behålla en tidsenlig inredning och förvaring. Behoven går inte alltid ihop med det tidsrådande idealet och det kan bli en oförutsedd extra utgift i samband med köp av nytt boende, kommenterar Christine Dalman, förvaringsexpert på Elfa.

Elfa grundades 1948 och ägs sedan 1999 av The Container Store – USA:s största detaljhandelskedja för förvaringsprodukter. The Container Store är noterade på New York-börsen.

Boka ett kostnadsfritt online-möte med Elfas planeringsexperter1 Klicka här för länk.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.