Annons

Local hero: Elfa

Reklam/ annons för Elfa

Under 2020 kommer jag att lyfta kända Nordiska designklassiker under vinjetten ”Local Hero”. Genom att berätta mer om produkternas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få både kunskap men också förståelse för den verkshöjd de har och varför de blivit de klassiker de är idag. Dessutom känns det som en lite roligare och mer lärorik annonsform.

Att Elfa betraktas som en svensk designikon är det få som säger emot. Deras smarta förvaringssystem som består av vägghängda och fristående förvaringslösningar uppbyggda av bland annat skenor, konsoler och trådprodukter återfinns i var mans hem. I mer än 70 år har Elfa-systemet gjort sig känt för sin tidlösa och funktionella formgivning av högsta kvalitet.Allt började 1948 med ett smart vägghängt diskställ av ytbehandlad ståltråd, som skapade plats och sparade tid i köket. Många fler funktionella trådprodukter utvecklades och spreds till hem världen över. I början av 80-talet gick Elfa samman med sken- och konsolspecialisten Sparring och tillsammans utvecklade man det flexibla förvaringssystemet, där allt hänger på en bärlist.På 40-talet, i en tid av teknisk expansion och hög efterfrågan på något nytt kom dessa fyra män att förenkla vardagen i många hem.


Arne Lydmar
En kvicktänkt entreprenör, duktig på logik och siffror hade precis gjort sin sista dag på IBM. Året var 1948 och Ingenjörsfirman Elfa hade precis registrerats. På köksbordet i Stockholm stod travar med postorderkataloger, som hans fru Britta hjälpt honom att sammanställa. Den för tiden välkända Elfa-katalogen bestod av 64 sidor med elektronikprodukter, “allt mellan antenn och jord”.

Nils Strinning
I samma tid och rum satt formgivaren Nils Strinning, Britta Lydmars kusin. Nils hade irriterat sig på de ohygieniska trädiskställen som användes i många hem. Därför hade han designat ett mycket finurligt diskställ av ståltråd som kunde ställas på diskbänken såväl som hängas på väggen. Nu undrade han om inte Arne kunde ta sig an att tillverka hans funktionella diskställ. Känd för att ta snabba och oväntade beslut accepterade Arne förslaget. Detta skulle bli början på en fantastisk framgångsresa.


Björn Hoff
Ingenjörsfirman Elfa växte så det knakade och nu skulle även diskstället tillverkas. Elfas försäljningschef tipsade då om sin bror, Björn Hoff. Efter att ha fått frågan valde att sluta sin trygga anställning hos bilföretaget Ostermans, för att hoppa på något han inte har den minsta aning om. Ett lyckokast skulle det senare visa sig. Han kom att bygga alla de maskiner som behövdes för att tillverka, inte bara diskstället, utan även andra trådprodukter som följde. Till en början var Björn Hoff den som både designade nya produkter och tillverkade prover.


Birger Sparring
Samma tid, 1948, i en annan del av Stockholm, hade Birger Sparring just lämnat in en patentansökan i USA för sitt geniala hyllsystem, bestående av konsoler och skenor som skruvades fast i väggen. Alla dagens Elfa-patent bygger på detta. Ritningarna var inte nya, Birger startade sitt företag redan 15 år tidigare tillsammans med sin bror. Men det var nu det tog fart.Behovet av bra förvaring är alltid lika aktuellt. Därför har Elfa samma filosofi idag som när företaget grundades – att underlätta människors vardag och göra mesta möjliga med den plats som finns. Och det tidlösa och funktionella formspråket på produkterna ser till att systemet kommer att stå sig även många år framöver.

Visste du att?

 • Merparten av Elfas produkter utvecklas och tillverkas fortfarande i Sverige, i Västervik och Mullsjö
 • Elfas säljs över hela världen. Varje år skickas 900 sjöcontainrar med produkter från deras fabriker.
 • Elfas sortiment består av fler än 500 produkter, för smart förvaring i hemmets alla rum!
 • Varje år tillverkas 110 000 skjutdörrar och 2,8 miljoner hyllor.
 • Allt hänger på bärlisten, som är det enda du behöver skruva fast i väggen. Resten kan du klicka i och ur i slitsarna vilket gör systemet oerhört flexibelt och anpassningsbart över tid.

* Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med Elfa

Klicka här för att komma till arkivet för Local hero
Där kan lära dig mer om fler nordiska klassiker.

Kommentarer

 • Monnah skriver:

  Jag älskar kombinationsmöjligheterna man har med Elfas olika delar. Det hade varit en dröm att montera en hel Elfavägg, men i vårt lilla hus har vi fått prioritera annat. ????

 • eKorren skriver:

  Strinning och vägghängda diskställ…????
  Varför i f r i d e n s namn kunde man inte bara installera diskskåp från början? För att de inte var uttänkta i Sverige?
  https://danwolff.se/words/disksk%C3%A5p/

  • Frida Ramstedt skriver:

   Men du tycker att Elfa och String (som blev de vidarebearbetade uppföljarna av Strinnings studentprojekt ”diskstället”) inte blivit succéer world wide? Jag skulle snarare formulera mig som att det var en jädra tur att diskskåpen inte var uppfunna i Sverige 😉

 • Kristina skriver:

  Hur förhåller sig Norrgavels Sparring serie till Elfas hyllsystem?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej Kristina! Norrgavels Sparring är en serie skenor och konsoler i unika kulörer, men som i övrigt är samma system som Elfas Hyllsystem sedan sammanslagningen av Sparring och Elfa. De är till måtten identiska, men kulörerna skiljer sig alltså åt.

 • Linda Varmanen skriver:

  Jag älskar det här konceptet! Hela upplägget tilltalar mig otroligt mycket; kort berättande info blandat med gamla foton, nya foton och ritningar och dom avslutande Visste du att?-punkterna, klockrent! Ett väldigt snyggt sätt att framhäva dina reklamsamarbeten 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.