Annons

Local hero: Skedblad

Inlägget är reklam för Tre Sekel

Under vinjetten ”Local hero” lyfter jag upp kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en lite roligare och mer lärorik annonsform än rabattreklam. 

En av vår tids mest kända svenska formgivare är Carl Malmsten och en av hans mest karaktäristiska möbler, som håller stilmässigt än i dag är stolen Skedblad, som numera tillverkas av Tre Sekel. Idag ska ni få lära er mer om denna klassiker!


Stolen Skedblad formgavs redan år 1933 och fick sitt ovanliga namn utifrån att ryggen är inspirerad efter ett bestick, nämligen skålformen på en sked. Skedblad är ett utmärkt exempel på hur Carl Malmsten lät sig inspireras av historiska förebilder och stöpte om dem i ny tappning. Designen på denna möbel är nämligen en moderniserad variant av en typisk allmogestol.

Skedblad hade sin storhetstid på 30- och 40- talet och togs sedan ur produktion. Men när H&M-ägna modekedjan Arket skulle inreda sina butikscaféer väcktes designen liv i möbeln igen. Christian Halleröd som ansvarade för Arkets konceptinredning fastnade för Malmstens klassiker och tillsammans med Tre Sekel sattes stolen åter i produktion, baserat på orginalritningarna. Tre Sekel har förvärvat rättigheterna att tillverka Skedblad genom stiftelsen Siv och Carl Malmstens Minne. Designstudion och Tre Sekel utgick från Malmstens ritningar men också ifrån två originalstolar som man ropade in på auktion. Flera prototyper togs fram för att komma så nära originalet så möjligt. I och med att stolen är så organisk fick man testa sig fram tills den såg helt rätt ut. Stolen går nu att köpa via bl a Tre Sekel, Länna möbler och Artilleriet.

Materialet som används är massiv ek, noggrant utvalt från skogar i Västergötland, Värmland och Dalsland. Tre Sekel köper även in ek från Tyskland. Virket sågas i samma sågverk utanför Alingsås som man har arbetat med sedan mer än fyrtio år tillbaka. Från råvirke och plank till färdig stol passerar Skedblad många moment. Träet ska figursågas och fräsas, sedan kilar man fast benen och röker infästningen för att den ska få sitt karaktäristiska utseende. Alla kilar slipas och ytbehandlas sedan och de inåtbuktade partierna måste handslipas för att råämnena ska bearbetas så att man får fram mjukheten. Det gör också att stolarna kan skilja sig lite åt något när man känner på skålningarna med handflatan. Varje snickare har sin touch.


Man handslipar också ryggen och sitsen med både slipmaskin och kloss så att den blir taktil och mjuk. Sliparbetet är ganska tungt så en finsnickare orkar bara slipa ett par tre stycken i taget, sen måste man vila eller byta så att någon annan tar över.Skedblad tillverkas av massivt trä vilket gör stolen extremt stabil, men också tung. En enda stol väger ca 9-10 kg.

Visste du att?
– Skedblad kan idag fås med tre olika ytbehandlingar. Såpad, vitoljad eller naturell.

– Originalversionen gjordes av furu. Tre Sekel. planerar att ta upp produktionen av Skedblad i furu under 2021.
– Stolens mått är höjd 90 cm, Bredd 42 cm, Sittdjup 36 cm, Sitshöjd 45 cm

– Att tillverka och montera en batch med 20 stolar stol tar cirka 6 dagar med alla moment och torkning inräknade. Bara kilningen tar en hel arbetsdag i anspråk.
– Skedblad står i samtliga av H&M-ägda kedjan Arkets caféer. Totalt finns idag 17 butiker runtom i världen, snart öppnar ytterligare en i Kina.

Tack vare samarbetet med Arket har Skedblad även fått ett pall-syskon, som ritats av Christian Halleröd med en liknande siluett som Skedblad i åtanke.
– Alla stolar som säljs från Tre Sekel. är märkta med Carl Malmsten.
– De stolar som står uppställda i Arkets caféer är numrerade för att man ska veta vilken butik och vilket land stolen har stått i (kan vara bra att veta om dessa kommer ut på andrahandsmarknaden i framtiden).

Kommentarer

 • Lena M. skriver:

  ÄLSKAR den här formen av ”reklam”. Lär mig så mycket nytt. Tack för att du och företagen bjuder oss på detta ❤️

  • Matilda skriver:

   Skulle precis skriva exakt samma sak! Så jäkla bra!

  • Frida Ramstedt skriver:

   Vad roligt att du uppskattar det! Jag tycker själv att det är väldigt kul att göra intervjuerna till de här inläggen för att jag lär mig så mycket nytt och lägger märke till så många nya finesser och detaljer på möblerna.

 • Nik skriver:

  Otroligt fin stol och intressant och genomarbetat inlägg. Kan se stolen i ett hörn på Ett Hem (om den inte redan står där.) 🙂

 • Petra Engström skriver:

  Är det någon som vet om det finns någon återförsöljare som har den vitoljade? Jag hittar bara den i oljad ek.

 • Minna skriver:

  Så intressant! Gud vad jag uppskattar dessa inlägg ????????
  Och jag blir så genuint glad över att läsa om så fina hantverk och allt handarbete bakom dem.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.