Annons

Local hero: Anna Vas

Inlägget är reklam i samarbete med Swedese

Inspirerad av naturens förgänglighet, Karin Boyes dikt och önskan att visualisera vårens spirande tecken till nytt liv, skapades Swedeses vas Anna namngiven efter dess formgivare Anna Elzer Oscarsson.

Vasens knoppliknande organiska form lockar och är vacker i sig, med eller utan växter. På ett sensuellt sätt interagerar den med blommorna eller kvistarna du adderar. Öppningens trekantiga form är skapad för att på ett enkelt sätt kunna luta kvistar och göra intressanta arrangemang oavsett om du har några få grenar eller en maffig bukett att placera där i.

Anna Elzer Oscarsson, som brukar skissa väldigt fritt i början av ett projekt, utgick från olika löv-former och lekt sig fram till formen för att komma åt det spirande och den växande känslan. Utmaningen låg i att få till det snirkliga mönsterspelet och samtidigt en hållbar produktion utan onödigt mycket spill och kasseringar. När resultatet premiärvisades på Stockholms möbelmässa var det många branscjournalister som enhälligt konstaterade att detta är en blivande klassiker.

Jag tänker att man kan göra en parafras på Swedeses grundareYngve Ekströms klassiska citat;.”Att ha gjort en riktigt vacker vas är kanske inget dåligt livsverk”Visste du att?

– Arbetsnamnet på vasen var först ”Turning Bud”
– Anna tillverkas av sodabehandlad lera och har en matt yta.
– Gjutningen görs med 3 formdelar där mönsterpassningen är väl uttänkt för att tillverkningen skall gå så smidigt till som möjligt.

– Formarna testas först i en 3D-printer innan en skicklig hantverks(kvinna) tillverkar gjutmallarna för hand.
– En vas tar cirka 14 dagar att producera, från ax till limpa och passerar många mänskliga händer i fabriken.
– Anna finns i två olika storlekar.

– Porslinsfabriken i Lidköping är idag en av Sveriges få porslinsfabriker som fortfarande är i bruk.

Kommentarer

 • Linnea skriver:

  Jag har den mindre storleken och allt från kvistar, till buketter, till enstaka blommor (nu senast 3st amaryllisstjälkar) står vackert i den. ????

 • Emma skriver:

  Älskar den vasen! Så himla fin!

 • Ann skriver:

  Otroligt vacker vas! Som en parfymflaska. Eller kvinna i aftonstass. Konstigt att jag inte sett denna förut. Tack för att du påminner av den fantastiska svenska formgivningen.

 • Sara skriver:

  Jag har både den stora och den lilla. Fullkomligt älskar dom!
  Variationerna är oändliga och varje årstid kan på sitt sätt ta plats i dessa vackra vaser!

 • Johanna B. skriver:

  Wow den är magiskt fin! Hade ej sett innan.
  Nu på önskelistan till tomten ????????????????

 • Marianne Persson skriver:

  Sååååå vacker :- )

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.