Annons

Ljusens osynliga effektLevande ljus är mysigt, men de sprider inte bara ett vackert sken. De sprider också sotpartiklar och kemikalier (Volatile Organic Compounds = VOCs) till inomhusluften. Jag har skrivit om det förr, men det tål att upprepas. Inte minst nu när det blivit så populärt med tvistade och tvinnade ljus, som ju oftast är tillverkade av paraffin (rent stearin låter sig nämligen inte snurras till den formen).

Jag tycker det är problematiskt att inredningstidningarna hyllar och sprider denna trend – utan att ifrågasätta den. Alls.

Paraffin kommer från fossil olja/råolja. När paraffinet blir varmt avger det cancerogena ämnen som bland annat toluen och bensen, som kan påverka både inomhusluften vi andas och miljön i stort. Norska Folkhälsoinstitutet gick 2015 ut med en varning där de liknade bruket av paraffinljus med passiv rökning. På grund av röken ska du också undvika att blåsa ut ljus, oavsett vad de är tillverkade av. Använd hellre ljussläckare. Och undvik att ställa ljusen i drag. Fladdrande lågor avger mer partiklar – än dem som brinner stilla.

Många vill också ha genomfärgade ljus, för att det anses finare. Men vi tänker inte alltid på vad de där färgerna tillverkas av och att de innehåller metaller. När den färgade ljusmassan värms upp och förbränns hamnar även dessa ämnen i inomhusluften. Genomfärgade ljus innehåller fler tillsatta ämnen än dem som är vita, eller enbart är ytdoppade. Alltså avger de mer ”avgaser” till inomhusluften.

Samma typ av frågor bör vi ställa om våra doftljus. Vad är de tillverkade av och vad har man tillsatt för att de ska dofta så gott som de gör? Alla kemikalier behöver inte vara dåliga per see, men det är viktigt att läsa på och läsa innehållsförteckningen – så att du vet vad du köper. Och vad du exponerar dig för.

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Jättebra inlägg! Grymt bra att du ifrågasätter andra aktörers brist på ifrågasättande.

  Jag undviker doftljus, men till jul tycker jag det känns lite lyxigt och mysigt. Försöker läsa på förpackningarna, men har svårt att tolka vilka ämnen som är okej och inte. Jag skulle uppskatta ytterligare inlägg med information om detta, kanske finns det någon expert som vill gästskriva en liten text? Eller bistå dig med info så att du kan förmedla vidare till oss?

  Är sojavax okej?

  • Camilla skriver:

   Jobbar själv med arbetsmiljö- samt miljöfrågor i industrin och kan varmt rekommendera att kika runt hos såväl Kemikalieinspektionen samt Arbetsmiljöverket. Finns mycket bra vägledningar och skrifter kring parfymer/stoft/allergiframkallande ämnen mm.
   Vissa av arbets- och miljömedicininstituten har också gett ut nyttiga skrifter om man vill förkovra sig.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Låt mig undersöka saken. Jag kan för lite för att uttala mig tvärsäkert i frågan och vill undvika att sprida något som kan vara missvisande men jag ska försöka hitta någon som är expert som kan vägleda mer.

 • josefin skriver:

  Tack för denna info! Det är verkligen märkligt med dem som sprider denna trend helt utan eftertanke.

 • Emilia skriver:

  Tack Frida! Hade hoppats på att du skulle uppmärksamma den trend som inte alls är genomtänkt hela vägen!

 • Jenny skriver:

  Tack för att du lyfter detta! Ska det eldas ljus blir det stearin!

 • Sofia skriver:

  Har försökt lyfta det bland annat i din facebook grupp, men de flesta verkar inte bry sig eller förstå. Jag har köpt snurrade ljus av en tjej i Stockholm som gjuter med 100% stearin!

 • Sofia skriver:

  Bra inlägg! Men visst går det att tillverka snurrande ljus av 100% stearin. Jag har gjort det själv, alltså stöpt dem för hand.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Om man gjuter dem av stearin kan former göras (därför jag skriver oftast och inte alltid av… ) men de ljus man ser folk snurra som DIYs på internet nu är i 9 fall av 10 paraffin. Har till och med hört influencers rekommendera paraffin före stearin till de pysslen ???????????????? och ljusen i artikeln jag länkar till är de snurrade av paraffin – men artikeln nämner inte ett ord om problemet med det.

 • Charlotte skriver:

  Har också funderat mycket på hur man kan uppmuntra till att använda paraffinljus :/ Hur är det med bivaxljus? Det känns som det borde vara det bästa, eller?

 • Lisa skriver:

  Jag har en Airthings hemma. När jag tänder ljus i närheten av den så blir det en markant ökning av VOC. Helt klart en tankeställare! Ska testa mer runt det där.

 • Matilda skriver:

  Superbra att du lyfter det här! Som du skriver är långt ifrån alla kemikalier dåliga (det är ju t.ex. väldigt trevligt att ha syre i luften 🙂 ), så det hade varit jätteintressant att läsa lite mer konkret info. Som någon annan kommenterade, en gästskribent eller liknande som är kunnig i ämnet hade varit superkul!

 • Pernilla skriver:

  Stearinljus brinner ju mer långsamt eftersom smältpunkten är så hög så jag föredrar detta framföra alla parafin ljus eftersom jag tycker det blir billigare i längden.
  Men det där med att släcka ljus med ljussläckare är inte alltid bättre för ljusen eftersom för just stearinljus är det risk att man knäcker vecken och det behöver vara en liten ”knorr” på vecken.

 • Jonna skriver:

  Ibland känns att det där skruvade ljus i pastellfärger som verkar ha varit höstens stora DIY-trend, och kan bara göras med parafinljus, har varit en väluttänkt trendkampanj från just parafinljusföretagen…

  Det kändes att många hade börjat gå ifrån parafinljusen, för att plötsligt ingen bli helt tokiga i dom.

 • M. skriver:

  Jag hade också gärna sett fler lyfta frågan angående braseldning inne och vad det ger ifrån sig för partiklar och hur negativ påverkan det har på vår miljö och hälsa.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag var med i en livesändning på engelska inför en halv miljon följare – och pratade med en ingenjör om bla det – på temat luftföroreningar – som sändes för drygt en vecka sedan på instagram TV. Ligger kvar i arkivet om du vill kika!

 • Anna Kanberg skriver:

  Vad ska man titta på gällande doftljus? Och finns det några du rekommenderar?

 • Tomten skriver:

  Älskar dessa inlägg där man får veta hur fel allt man gör är!

  • Frida skriver:

   Är det så du tror att jag tänker när jag skriver?

   ”Nu ska jag få läsarna att känna sig riktigt dåliga!”

   Eller kan det vara så att jag bara vill hjälpa er att undvika sådant som inte är bra för någon av oss?

 • Linnéa skriver:

  Superbra skrivet! Varifrån har du hämtat in informationen om det du skriver om i inlägget? Vill gärna läsa på mer själv och sprida vidare direkt från faktakällan 🙂

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej! Klicka på länkarna så kan du läsa mer (de blå orden i texten).

 • Elin skriver:

  Tack för informativt inlägg!
  Har du något tips på lampolja som är mindre dålig att använda i ”fotogen”-lampor?

 • Åsa skriver:

  Tack för ett jättebra inlägg! Jag som astmatiker reagerar direkt på ljus av paraffin. Doftljus är inte ens att tänka på.

 • Ingrid skriver:

  Det är ju bra med att lyfta olika frågor. Men hur ser svaren ut? Väldigt förvånad över att du inte ger något lösningsförslag, som t ex bivaxljus ?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag vet ingen 100%-ig lösning, alla ljus avger ämnen och rök till inomhusluften i olika hög grad. Jag tycker det är svårt att gå i god för ett alternativ eftersom jag kan för lite men tycker att problemen med konventionella (ff paraffinljus) ljus behöver belysas ändå så att folk kan ta ställning till om de vill fortsätta elda sådana.

   Eller menar du på allvar att det är bättre att inte nämna problemet med VOC i inomhusluften om man inte kan presentera ett alternativ?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.