Annons

Att välja ljus – skillnaden mellan stearin och paraffin

Såhär i juletider är vi många som tänder ljus för att skapa stämning hemma. Men, handuppräckning. Hur många läser innehållsförteckningen på förpackningarna? Vad är egentligen skillnaden mellan stearin och paraffin och spelar det någon roll vad man köper? Låt oss reda ut begreppen. 
 
Stearin är en förnybar råvara framställd av animaliska eller vegetabiliska fetter. De animiska fetterna som används är uteslutande restprodukter (slakteriavfall) som på detta sätt får en andra användning som råvara för framtagning av stearin. 

Paraffin kommer från fossil olja / råolja. När paraffinet blir varmt avger det cancerogena ämnen som bland annat toluen och bensen, så paraffin påverkar både växthuseffekten och vår hälsa. 
 
Anledningar att välja stearin och undvika paraffin: 
– Paraffinljus är sämre för miljön
– Paraffinljus är sämre för dig och din familjs hälsa
– Paraffinljus anses vara mer brandfarliga. Paraffinet har en lägre smältpunkt och tänder snabbare, vilket gör att den lättare kan flamma upp. 
– Undvik även stearinljus och vegetabiliska ljus som innehåller palmolja 
– Välj helst Svanenmärkta sterarinljus, då uppfyller de även ett antal krav avseende exempelvis sotbildning, tungmetaller, färgämnen och dofter. 
– Om alla som köper ljus i Sverige gick över till Svanenmärkta ljus av 100 procent stearin skulle vi minska koldioxidutsläppen lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från gatorna (Källa: Svanen).

Kommentarer

 • Hanna Lindell skriver:

  Så bra att du uppmärksammar detta!

 • Malin K skriver:

  Tack!! Mer sådant!

 • Tack – bra och enkelt förklarat!

 • Emeli skriver:

  Super att du uppmärksammar!
  Det är så sjukt konstigt att de skriver såhär hos TineK på de fina julljusen!
  https://www.tinekhome.com/en/collection/candle-with-twist-detail-30-cm/

 • Erica S skriver:

  Tack för att du förklarade, har aldrig tänkt på skillnaden innan.

 • Maria skriver:

  Jättebra inlägg. Inget jag visste något om. Vill gärna ha fler inlägg hur man enkelt kan göra val som är bra för ens hälsa och miljön. Jag tittade på mina IKEA ljus och de var av paraffin. Konstigt att de inte i stället har valt att sälja ljus av stearin.

 • Sofia skriver:

  Bra inlägg! Jag köper alltid stearinljus men jag har funderat på hur det är med doftljus? Det är ju inte alltid så väl utskrivet, vet du om det brukar vara paraffin i doftljus?

 • Anna skriver:

  Toppenbra inlägg! Jag har hyfsad koll på det där m paraffin o stearin men vissa ljus, särskilt doftljus, är svåra att läsa sig till vad de består av. På samma sätt som du "hänger ut" kopior hade du gärna fått hänga ut miljöbovarna, för min del.

 • Gullet skriver:

  Bra att du uppmärksammar detta, kollar a l l t i d innehållsförteckningen! Tips också att det finns att köpa värmeljus i utbytbara koppar så minskar man också på metallen i sopberget.

  • Berit Norman skriver:

   Jag samlar metallen från värmeljus och lägger i metallcontainern på returstationen. Det blir snabbt stora mängder i metallpåsen hemma

 • Åsa skriver:

  Frida, ett viktigt och bra inlägg. Dock har din annonsör i högerkanten valt att visa ljus från ATYM, av 100% paraffin….

  • Berit Norman skriver:

   Otroligt omoraliskt!! Men Åsa är inte boven, ty man tvingas acceptera cookies överallt för att delta på olika sidor.
   YTTERST OSMAKLIGT av FÖRETAGET att ha så uselt omdöme även om annonserna ”medföljer automatiskt”. Men det visar att de inte följer etiska regler för annonsering.

 • Lina skriver:

  Som svar på doftljusfrågan – för något år sedan framkom det att vissa doftljus kan vara cancerframkallande. Men det är verkligen en djungel och för att veta säkert skulle en förmodligen behöva vara både kemist och labbanalytiker.

 • Anonym skriver:

  Så bra inlägg!! Man ska inte glömma att återvinna metallkoppen som blir över av värmeljusen heller. Dem är ju små men i dessa juletider är det många bäckar små☺️

 • Erika skriver:

  Att lägga till är ju att Paraffin även "sotar" mer vilket gör att man i värsta fall måste måla om i taket oftare. Har alltid valt 100% stearin då jag tyckt att ljus i paraffin luktar härsket och illa och har dessutom har en kollega som är allergisk mot just olika C-väte föreningar-bensen, toulen…mfl.

 • A-mamman skriver:

  Den där sista punkten ska jag verkligen sprida vidare!

 • Anna skriver:

  Då räcker jag upp handen, för jag försöker hitta en innehållsdeklaration på alla ljus vi köper – men det är inte lätt.
  Men om jag hittar den så har jag vetat att det ska vara stearin, men nu vet jag också varför det ska vara så.
  Tack för ett bra inlägg

 • S skriver:

  Bra inlägg! Ett tips till alla som letar efter bra ljus är att Clas Ohlson sedan ett par år tillbaka ENBART säljer paraffinfria ljus.

 • Anette Gullmander skriver:

  Tips: Liljeholmen har börjat med färgade ljus i jättevackra kulörer! Stearin och Svanenmärkta 🙂
  /Anette

 • Helena skriver:

  Har levande ljus i min julgran och alltid Liljeholmens stearinljus. I år kostade ett litet paket med 20 ljus mellan 198 och 210kr!!! Då vi tänder granen minst 10 gånger om året blir det otroligt dyrt! I år fick det bli danska parrafinljus för 17kr för 20 ljus. Tråkigt för miljön men min plånbok räcker inte alltid tio allt miljövänligt!????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.