Annons

Annons: Dyson resultatet och dammsugaren

Inlägget är betald reklam för Dyson


För några veckor sedan skickade vi in ett dammprov till Dysons laboratorium för att ta reda på mer om vad vi har i vår säng och vår soffa. Vi tycker att vi är ganska renliga av oss. Det ska tilläggas att jag är gift med en pedant, som städar och håller väldigt bra ordning hemma. Och vi har också städhjälp varannan vecka, en tjänst som vi köper av ett företag som är proffs på städning.


Resultatet var lite läskigt att se. Dyson upptäckte kvalster i vårt madrassprov. Dammkvalster är varken ovanligt eller farligt men de kan vara en allergiutlösare för människor. Och de ser ju rätt läskiga ut när man förstorar upp dem. Usch!

Man brukar ofta se ökande nivåer av dammkvalster och deras allergener i utrymmen vi tillbringar mycket tid i men glömmer ändå så ofta bort att dammsuga annat än våra golv dvs våra mjuka möbler – madrasser, soffor etc.


Dyson fann också bakterier, mögel och svampdetektering i både madrassprovet och från soffan i vardagsrummet. Detta är helt normalt att hitta men återigen, det är partiklar som potentiellt kan utlösa allergier. Luftburna sporer kan bosätta sig i ditt hem och utvecklas med hjälp av fukt till mögel och mögel. Medan de flesta av dessa mikrober är helt ofarliga varierar den mikroskopiska storleken på svampsporer från 3 till 10 pm. Inandning eller vidrörning av mögelsporer kan utlösa en allergisk reaktion såsom nysningar rinnande näsa röda ögon och hudutslag.


För att minska vår exponering av dessa ämnen använder jag nu Dysons senaste dammsugare V11 Absolute Extra Pro. Med risk för att låta som en dammsugarförsäljare så har det fullständigt förändrat hur jag städar hemma.

– Nu när jag kan SE (!) dammet i den genomskinliga behållaren blir städningen så oerhört konkret. När jag dammsugit madrassen kan jag se vad jag besparar mig själv och min familj att andas in.

Eftersom den är sladdlös kommer jag åt att städa ytor och ställen jag tidigare aldrig har dammsugit.
– Man får med många olika munstycken som är skonsamma mot möblerna men effektiva för at fånga upp alla partiklar.

– Dysons dammsugare har också ett unik DLS-systemet som känner av underlaget och anpassar nivån av motstånd i munstycket och kommunicerar automatiskt med motorn och batteriets mikroprocessorer för att justera sugeffekten mellan matta och hårda golv.
– Med det nya utbytbara batteriet och stativet har vi alltid en laddad dammsugare, som är redo att användas. Dyson V11 Absolute Extra Pro kommer med två batteripack vilket ger upp till 120 minuter sladdfri städning.
– Eftersom den är så tyst kan jag dammsuga på kvällen, även om barnen sover.

Nu när jag också vet vad som finns i dammet känns det viktigt att använda en dammsugare som inte bara suger upp utan också filtrerar luften. Till skillnad från många andra dammsugare har Dyson ett filtreringssystem som fångar in 99,97 procent av allergener så små som 0,3 mikroner. Luften som kommer ut ur dammsugaren när man dammsuger är därmed renare än den som sugs in!


Vill du läsa mer? Kolla in Dyson V11 Absolute Extra Pro här.


Inlägget var betald reklam i samarbete med Dyson

Kommentarer

 • Minna skriver:

  Vi har också en dammsugare från Dyson och vet ärligt inte hur vi skulle klara oss utan den.
  Vi har även en centraldammsugare som verkligen inte använts flitigt sedan Dyson flyttade hem ????
  Det är ju så mycket lättare att dammsuga nu!
  Måste dock erkänna att vi verkligen inte varit duktiga på att dammsuga textilier ????
  Men efter dessa kvalsters selfies blir det nog ändring på det ????

  • Frida Ramstedt skriver:

   Kan bara hålla med. Är ändå gift med en pedant och har städning varannna vecka så trodde vi hade rent så det räckte men numera är det jag som dammsuger möblerna OCH madrassen med regelbundenhet.

 • Anna skriver:

  Hej,
  Det är faktiskt inte så vanligt med kvalster i Stockholmsområdet, på västkusten är det mycket vanligare, eftersom det är ett fuktigare klimat där. Har man kvalster i Stockholmsregionen kan det vara bra att se över sin ventilation. Bara ett litet tips????

  • Frida Ramstedt skriver:

   Aha! Bra tips. Och vilken tur att vi bor i Kungsbacka så att jag inte behöver skämmas så mycket då ???? Tycker dessa Kvalsterporträtt var ohemult läskiga.

   • Anna skriver:

    Håller med, de ser hemska ut! Nej, ingen behöver skämmas, man får ta det som ett tecken på att inomhusmiljön behöver ses över om man bor på östkusten…och kanske bara acceptera läget…och dammsuga oftare på västkusten????????

 • Ellen skriver:

  Jag förstår att det känns otryggt med uppförstorade kvalster i madrassen men det hade varit mer oroväckande om allt materia hemma var kliniskt rena. Är vår renlighet i västvärlden inte ett betydligt större problem än att det finns några kvalster i soffan/sängen?

  Med det sagt så vill jag ändå säga att dyson har så snygga dammsgare och alla som skaffar en verkar aldrig vilja ha något annat.

  • Anna skriver:

   Kan bara hålla med. Jag kommenterade även på samma tema under inlägget där det diskuterades hur man bäst desinficerade ytor i hemmet. Det finns väl flera forskare som hävdar att vår ibland överdrivna renlighet istället kan verka för att utlösa allergier, och att det i kombo med att vi rör oss nära eller i naturen alltför sällan också skapar en sämre bakterieflora hos gemene man. Som i sin tur gör oss mindre motståndskraftiga.
   Så en bra start kanske är att strunta i den där extra rundan med dammsugaren, och lägga den tiden på en extra runda ut i naturen istället?

   Och med all respekt, det där knepet med att dammsuga folks madrasser står ju som lektion A1 i dammsugarförsäljarens lärobok. De flesta blir äcklade av något som kryper i madrassen, speciellt om det är förstorat tusentals ggr oavsett om det är farligt eller ej. Och vips så säljer man fler dammsugare.

   • Anna skriver:

    Jag fattar inte hur man kan klaga på reklam för att budskapet landat i en vilja att sälja sin produkt… Vad tror man att reklam annars handlar om? Klart att företagen vill visa fördelen med sina produkter!!

    Har själv en Dyson hemma. En V8 = annan modell än denna men SÅ bra och den suger bättte än alla dammsugare jag haft i mitt liv. Man blir frälst!! Sov du vidare i dina kvalster och allergener bäst du vill men jag är Team Dyson!

    • Helena skriver:

     Vilket onödigt tyket svar.

     Det finns många dammsugare som är minst lika bra som Dyson. Vi valde bort Dyson för Shark. Bättre i flera tester (då när vi köpte, vet inte hur det ser ut med nyaste modellerna).
     För kvalster är det nog viktigare med svalt sovrum, inte bädda direkt när man klivit upp och vädra/tvätta sängkläderna ofta. De gillar värme och fukt, så motsatsen är bra. Ett kliniskt rent hem är dock inte att rekommendera ur allergisynpunkt.

  • Lina skriver:

   Kan bara hålla med. Ingen vet i dagsläget hur man undviker att drabbas av allergier, men med tanke på att forskningen nuförtiden talar för att den höga renligheten är en av orsakerna till den ökade förekomst av allergi, skulle jag känna mig mer orolig över ett sterilt hem.

   https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-okar-allergier-for-lite-bakterier-i-kroppen

   • Johanna skriver:

    Var kvalsterallergiker som barn då vi hade nitiskt rent, specialdammsugare och varmt hemma. Skaffade hund, tid för städning minskade och dammsugaren glömdes bort och allergin försvann en tid efter.

 • Eva-Lotta skriver:

  Hej!
  Har också en Dyson, och är jättenöjd. Det känns som att vi fått en annan nivå på dammfritt efter införskaffandet av vår Dyson. Centraldamsugaren används mer sällan nu efter vi har köpt en Dyson per våning. Helt plötsligt är det kul att damsuga när man efteråt ser vad man sugit upp.

 • Anna skriver:

  Vilket intressant inlägg (lite läskigt). Hade vart kul att testa denna dammsugare!

 • Sara skriver:

  Jag tycker det skulle vara otroligt intressant om du gjorde samma undersökning efter att ha kört Dyson över ytorna. Känns också ganska relevant?

 • Carolin skriver:

  Hej! Jag skulle lite fräckt vilja önska en fortsättning av ditt samarbete med Dyson. Jag har samma modell som du, med alla dessa munstycken. Men; det följer inte med en instruktion för vad alla dessa munstycken är till för. Om en orkar finns de ju beskrivna på deras hemsida, men jag orkar i alla fall inte googla varje gång (glömmer oavsett om jag läst flera gånger innan). Resultat är i stället att jag förmodligen använder fel munstycke. Så min önskan är om du skulle kunna rita en karta med illustrationer och med kort beskrivning- en som kan sättas upp inne i städskåpet och därmed finns lättillgängligt!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.