Annons

Nej. Jag vågar inte.

”Varför bloggar du inte med mer inspirationsbilder?”
Kul med illustrationer, men kan du inte visa exempel från riktiga bostäder istället?”
Du har ju minst inredningsbilder av alla influencers i dina flöden, hur kan du ens med att kalla dig för inredningsbloggare? ”

Jag får ofta kommentarer om att jag borde visa fler foton i mina kanaler. Jag kan förstå det önskemålet, jag älskar ju själv att scrolla genom långa härliga kurerade bildflöden och känna pirret av inspirationsrus ibland. Men vad man som läsare kanske inte tänker på det är att vi bloggare inte får ta bilder från internet och andra fotografer hur som helst.

Det har blivit lite av ett laglöst land i sociala medier eftersom många gör det ändå, men jag vill inte ta den risken. Jag bloggar ju inte via något förlag, så fakturorna för upphovsrättsintrång riktas direkt till mig. Och ja, jag har fått flera sådana och jag känner andra som också fått betala i efterhand.

Ju större ens blogg blir, desto hårdare blir tonen hos de fotografer (och stylister) som känner sig kränkta. Vilket jag också har all respekt för. Lika lite som jag skulle acceptera att ett företag använde mitt arbete – utan att jag fick någon lön för det – eller att någon gick in i en butik och lånade saker från hyllorna för att sälja dem i sin egen affär – lika orimligt är det ju att jag tar andras foton för att skapa innehåll till mina kanaler utan tillåtelse eller ersättning. Det är ju ändå en affärsverksamhet jag bedriver, eftersom jag lever av trafiken på min blogg.

Mäklarna och deras fotografer är oftast bjussiga och låter oss bloggare dela foton från bostadsannonser, eftersom det ju finns en uppsida för dem med det. Rimligt. Men kollage med okända bilder från Pinterest varken vill eller vågar jag publicera av goda anledningar. Det är olagligt.

Jag vill bara förtydliga det, så att ni förstår anledningen till varför det ser ut som det gör hos mig. Sen tar jag ändå åt mig av kritiken och ska göra vad jag kan för att förbättra mig, på andra sätt. Promise.

Kategorier:

Kommentarer

 • Josefin skriver:

  Så bra du upplyser om det här med upphovsrätt på bilder. Som du skriver, så tar alldeles för många för lätt på det idag och ”snor” bilder hur som helst.

  Förutom det, kan jag känna tvärtemot kommentaren i inlägget. Din blogg blir som ett andningshål bland alla överstylade och perfekta inredningsbilder. Och precis som din bok, så går därför dina inlägg och tips att applicera på alla inredningsstilar, och inte bara de hem med 3m i takhöjd och strukaturer överallt.

  Dina skisser ger mig mer hjälp än vad en foto kan göra.

  • Cecilia skriver:

   Jag känner precis likadant!

  • Jennie skriver:

   Josefin beskriver precis vad jag också känner. Skisser och den kunskap du, Frida, bjuder på genom bloggen är väldigt inspirerande. Jag har flera gånger gått tillbaka till gamla inlägg för att läsa på om belysning, mått osv.

 • Eva-Lotta WEstberg skriver:

  Bra tänkt!

 • Karin skriver:

  Jag gillar att det är tecknat! Då slipper man bli påverkad av trender, och kan istället applicera det på möblerna man redan har hemma.

 • Anna-Lena skriver:

  Jättebra och professionellt att du respekterar de lagar som gäller.

 • Moa skriver:

  Jag tycker att det är skönt att slippa inspirationsruset. Flödet in är så stort att jag tappar bort var jag själv har i det. Känner mig hjärnfull när jag bara vill ha frihet och rymd.

 • Ida Hansson skriver:

  Jag har inget behov av större mängd inredningsbilder här hos dig. De inlägg jag oftast hoppar över är tex ”hemnet-inläggen”. Däremot ÄLSKAR jag dina egna bilder! När du skapar något och inspirerar med din kreativitet och stilsäkerhet i det. Plus dina skisser såklart. Tack Frida ???? Kram!

 • SaraF skriver:

  Förstår helt och hållet men jag trodde att det är ok att använda bilder så läneg som man hänvisar till källan och nämner fotograf/ upphovsman?

 • Sara skriver:

  Jag tycker det är skönt att slippa bli överväldigad av bilder när jag läser din blogg. Istället för att bli ”inspirerad” till att kopiera andra får jeg massa kunskap från dig som jeg kan använda kreativt och med utgångspunkt i det jag redan har. Tack för att du är ett ankare i inspirationahavet!

 • Annmarie skriver:

  Jag tycker att din blogg är helt perfekt som den är, fortsätt så.

  • Fanny skriver:

   Jag tycker om din blogg så mycket just för att det inte är en massa bilder. Det känns som du har mer substans än bara massa fina inspirationsbilder, det ger mig mycket mer att läsa dina texter än att titta på bilder. Bilder kan jag se på andra platser.

 • Sofie skriver:

  Håller med vad andra sagt ovan. Pinterestinspiration kan man ju hitta själv och på annat håll. Tycker att ditt blogg- och instagramflöde är inspirerande som det är och sticker ut just genom att inte ha sönderstyleade ”inspirations”bilder. Älskar ditt bildspråk med egna bilder och illustrationer. Som ett friskt andetag.

 • Sofia skriver:

  Bra att du lyfter detta. Det finns flera bloggare, som du skriver, som bara hänvisar till ”printest” eller ”sköna hem”, men när det är feras egna bilder så står det tydligt att bloggaren är fotograf/upphovsman. Har iriterat mig på detta länge. Insämmer med övriga att din blogg är inspirerande som den är.

 • M skriver:

  Tack för dina inspirerande inlägg och lärorika blogg. Det ger mig inspiration som lägger sig i bakgrunden och tvingar mig (på ett positivt sätt) att tänka hur jag får ihop mitt eget inredningspussel. Det är kul!
  Du har också min fulla respekt för att du står för att göra saker på rätt sätt enl. etik och lag. Tycker därför att en bättre rubrik skulle vara nej, jag vill inte. Det borde inte handla om att våga bryta mot lagen för att lyckas. Du gör det så bra.
  Tack för underbar blogg, bok och flöde

 • Josefina Grahn skriver:

  Fortsätt som du gör ! Blir lugn i huvet av dina sidor och känns äkta . Med fakta och information och bra inspirationsbilder / foton som är realistiska att efterfölja . Pinterest kan fortsätta visa drömmar och omöjliga genomförandeprojekt ( om man inte har begränsad budget) .

 • Ann skriver:

  Jag är också tacksam för att slippa en drös med bilder man ska scrolla igenom. Har inte tid till det. Vill ha kort och exakt information. Precis som det är här på bloggen.

 • Karin skriver:

  Jag ser din blogg som en kunskapsdatabas, saklig och granskande, med tips som inte känns ’jag har blivit köpt’. Tack för att du har tagit den rollen, att utbilda och upplysa. Vill jag ha inspiration i form av bilder kan jag kika någon annanstans. Fortsätt så här! Boken står på önskelistan. Allt gott! /Karin

 • Anonym men kritisk skriver:

  Som journalist tänker jag ofta på det. Hur de stora mediehusen ser mellan fingrarna med att deras bloggare dagligen stjäl bilder utan att ens ange fotografens namn (ideella upphovsrätt). Tänk om jag som frilansare för papperstidningen hade gjort så. Vilka skadeståndskrav de hade fått mot sig. Så mycket enklare det vore att göra jobb om man aldrig behövde tänka på produktionsbudget för alla matiga hemma hos reportage och pysseltips. Det är en annan aspekt av detta. Vi skolade journalister som följer lagen blir utkonkurrerade av bloggare som får betalt för att mata ut ”stulet” material digitalt flera gånger om dagen. Snacka om att jobba på olika villkor.

 • Simone skriver:

  Fullt rimligt. Din passion för bra materialval och praktiska vs estetiska val lyser igenom ändå.

 • Anna skriver:

  Håll dig till din linje!
  Du vågar verkligen gå din egna väg! Skulle du göra som alla andra inredningsbloggare, så skulle det skapa ett tomrum.
  Din blogg fyller en tydlig funktion och utbildar på ett sätt ingen annan gör. Du har hittat en egen nisch.
  Jag är trogen följare av din blogg, den är tidlös men ändå alltid uptodate. Medans jag varierar mig i vilka ”inspirationsbloggare” jag följer utefter trender och vad jag länder för.

 • Anna skriver:

  Jag tycker nog att det är en del av charmen med din blogg, att slippa bilder i större omfattning. Bilder finns på så många andra ställen.
  Något som jag skulle vilja läsa om, och jag kanske har bett om det förr, så är det om vilka svenska möbeltillverkare finns det? Hur fungerar möbelindustrin? Tillverkas något i Sverige?
  Vi behöver en soffa (som faktiskt blir vår första icke ärvda soffa någonsin, trots min höga ålder…) och jag vill att den ska vara tillverkad i Sverige. Utöver Norrgavel, finns det någon mer tillverkare. Och så klart kan jag googla, men du har nog en mycket trevligare koll.

 • Sara skriver:

  Jag som jobbar med upphovsrätt tycker det är bra att du klargör detta. Om en privatperson återpublicerar en bild tycker jag ändå det är okej eftersom det inte finns något vinstintresse i det. Men när jag ser vissa storbloggare som uppenbarligen tjänar mycket pengar på sina sociala medier har långa inlägg med bara andras bilder är det inte alls okej längre.

 • Monnah skriver:

  Jag har läst din blogg sedan Husmusen-tiden och tröttnade så småningom på den gråvita tonen. Slutade läsa, men tittade in då och då. Någonstans på vägen började du skifta fokus, tog in på en ny väg och du blev dessutom bättre och bättre på att skriva. När ditt fokus på användarvänlighet och inredning i praktiken blev större och större blev också din blogg mer intressant igen. Jag saknar inte alls tjusiga bilder! Det räcker bra med svepet som tipsar om nyheter. Fortsätt! Och jag fortsätter tjata om att göra något slags projekt som fokuserar på ungdomar som ska bygga bo och hur man kan bygga ett hem från grunden rent praktiskt. Även om man sparar 1000 kr i månaden tar det lång tid att få ihop till den typen av hållbara möbler som du tipsar om här. Din bok är ju guld värd och jag gav den till min 22-åriga dotter i julklapp, men jag ser den mer som ett uppslagsverk än en handbok (om du förstår vad jag menar). Onödigt många ungdomar tar lån till möbler, renoveringar och inredningsprylar (fel väg att gå enligt mig). De flesta är INTE Bianca Ingrosso, men vill gärna leva ett liknande liv.

 • Klara Brånäs skriver:

  Precis som flera andra kommentarer så gillar jag att det är mer text från dig, att läsa beskrivningar av saker, tankegångar, reflektioner- det ger mig ett större djup och förståelse. Vackra bilder finns det
  Ju trots allt mängder av nuförtiden, och det blir lätt för mycket… men någon som kan sätta ord på saker, konkretisera mm det är ganska unikt! I många andra kanaler blir texten oftast mest beskrivningar av bilderna- men du ger något mer!

  Sen tycker jag sina egna foton från tillfällen då du tex skapar något är väldigt fina!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.