Annons

Local hero: Newton

Inlägget är reklam för Karl Anderson & Söner

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Soffbordet Newton från Karl Andersson & Söner har med sin svävande design skapat sig en självklar plats i nutida designhistoria. Idag får du lära dig mer om historien bakom denna svenska klassiker och även om företag som producerar den.

Bordet premiärvisades på Stockholm Furniture Fair 2009 och belönades med det mycket prestigefyllda Nordiska Designpriset. Under veckorna och månaderna som följde efter mässan blev Newton omskrivet och hyllat av en enig branschpress – med rätta. Bordets namn, Newton, är en blinkning till mannen som först beskrev gravitationen – den naturkraft som bordet ser att trotsa.

När möbelformgivaren Staffan Holm pluggade på HDK lärde han känna den Japanska studenten Dan Sunaga som studerade textilinriktning. De gjorde ett experimentprojekt tillsammans där de skapade fysiska skisser i olika material. De testade bland annat att böja plastringar genom att trycka på den från tre håll, så att de bågnade och formades. På så vis hittade de formen till vad som sedermera blev underredet på Newton-soffbordet. För att tillverka en prototyp av sin idé utvecklade de en egen maskin av en gammal drejskiva på HDK så hjälpte dem att rulla upp fanéren och forma den till ringar som de sedan spände de upp med en konstruktion av en lina.

Idén presenterades för svenska Karl Andersson & Söner, som tog sig an uppgiften att lösa produktionen i större skala. Idag formpressas soffbordets delar i en större stycke som man sedan sågar ut i delar och sammanfogar till en cirkel (se bild nedan). Två ringar monteras sedan ovanpå varandra och det är så man får fram den karaktäristiska formen och den naturliga effekten av de två ringarna som tvingas mot centrum. Genom att forma träet kan bordet göras väldigt effektivt och tillverkningen av Newton lämnar extremt lite spill och restmaterial i produktionen.Karl Andersson & Söner startade sin tillverkning i byn Berghem 1898 mellan Huskvarna och Gränna. Karls affärsidé var ”att tillverka välgjorda och hållbara möbler”. Redan då använde han ordet hållbart. Ett tankesätt som har följt företaget i fyra generationer och som fortfarande står i deras affärsidé. Karl och hans hustru Ida fick fem söner och sex döttrar, de tog också en fosterson. Fyra av dem började efter hand engagera sig i företaget och Karl Anderssons råd till sönerna var: ”Håll ihop pojkar, så kommer det att gå bra”. Idag drivs företaget av barnbarnsbarnen (fjärde generationen) Maria, Sara och Andreas Wadskog. 

Karl Andersson & Söner har all tillverkning, från plank och bräder till färdig möbel, i egen fabrik i Huskvarna. Möblerna ska kännetecknas av hög kvalitet, god funktion och stilren form, där träkänslan ska ha en framträdande roll. Fortfarande ska produkterna vara välgjorda och hållbara. Målet är att jobba resurssnålt och klimatsmart inom de för möbelindustrins aktuella områden av de 17 klimatmålen som FN sammanställt i Agenda 2030.

Visste du att?
– Bordsunderredet är uppbyggt av flera lager FSC-märkt trä i faner. Varje ring innehåller 10 stycken faner.
Newton finns i två höjder och storlekar. Underrede i ek, björk, ask, standardbets på ask och vitpigmenterad ek eller ask.
– Till ytbehandlingen och skydd mot träet går det år cirka 5 dl vattenbaserad klarlack per bord.

– Limmet man använder är ett karbamidhartslim godkänt av Möbelfakta, som värmehärdar.
– Sedan bordet lanserades år 2009 har bordet tillverkats i över 2100 ex.
– Newton har sålts till många olika hem, offentliga miljöer och inredningsprojekt världen över och det mest udda landet är till Kazakstan.

– Newton har synts i TV4’s Solsidan, i avsnittet ”Aja Baja Vita Soffan” av Michaela Schiller.
– Newton belönades med Nordiska Design Priset 2009 och Elle Interiörs Designpris 2010.

Kommentarer

 • Sara skriver:

  Älskar detta bord! Kul att få mer bakgrunds information om det!

 • Emma skriver:

  Var superimponerad av den hjälp min mamma fick av dem när hon ville köpa en ny glasskiva till ett soffbord som varit med sedan -94. Vi har lekt kurragömma, ätit fredagsmys och busat runt bordet sedan mina syskon var små, så skivan var sliten och kantstött. De letade fram originalritningar och gjorde en ny skiva, som jag hämtade upp i Huskvarna. Snygg möbel, schyst företag och trevliga också snart 30 år senare 🙂

 • Alice skriver:

  De bordet har alltid varit en favorit!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.