Annons

Local hero: Kronärtskockan

Inlägget är en annons för Paradisverkstaden

Känner ni till Paradisverkstaden på Öland? En keramikstudio som drivits i två generationer och vars verk både blivit kända och kopierade genom åren. 1986 utnämndes Paradisverkstaden till Kunglig Hovleverentör och idag ska ni få lära er mer om en av deras mest kända ikoner. Vasen Kronärtskockan.Historien bakom Paradisverkstaden började på Capellagården, Carl Malmstens skola i Vickleby på Öland. Efter avslutade utbildningar till keramiker och textilkonstnär, bestämde sig Olof och Eva Paradis för att utveckla en egen verksamhet som fick namnet Paradisverkstaden. Året var 1975 och redan hade formspråket ett eget uttryck med sina falser, kulor och inåtvända kanter. Uppdelningen inom hantverket har sedan grunden varit tydlig; Olof drejade fågelbord, ljusträd och pelarfat, som Eva sedan utsmyckade i relief.Snart kunde man skåda de vackra konstverken på NK och Svenskt Tenn och Paradisverkstaden syntes numera på mässor, i såväl Sverige som Frankfurt. I samarbete med Millesgården tillverkades den gjutna kollektionen Fröhus som även den kommit att bli en riktig klassiker. Paradisverkstaden är kanske mest känd för att ha gjort Slottskrukan för Slottsbodarna.

I stort sett all keramik drejas för hand, bortsett från ett fåtal kollektioner som istället gjuts för hand. Efter rågodstillverkningen sker en torkningsprocess innan det är dags för skröjbränningen inför glasering och dekoration. Glasyrerna appliceras antingen med dopp- eller sprutteknik och den avslutande glasyrbränningen uppgår till närmare 1230-1250 grader i en process som tar ca två dygn. Objekt med platina och guld bränns ytterligare en gång med upp till 800 grader.
Vasen Kronärtskocka/Relief kommer i olika skepnader av stiliserad natur. Dekoren skärs fram i olika sirliga bladverk ur den blöta leran av Eva Paradis. Den extra stora går att beställa och den mindre finns i fler mustiga färger. Relief finns både som unika skulpturer eller gjutna kollektioner. Till exempel krukor Relief/Bladverk och vasen Relief/Kronärtskocka i tre storlekar samt fat, ljusfat och ägg.

”I mina skulpturala former råder ofta en regelbundenhet av utskurna eller pålagda bladverk. Kronärtskockan är en enorm Tistelknopp som med sin resliga pampighet också inger respekt och beundran. Bland allt från knöl till knopp i växternas rike som inspirerat mig är den ”Kronan på verket”som ständigt återkommer i nya skepnader.” säger Eva som formgivit vasen.

Kronärtskockan är handgjord i tålig glaserad keramik och har ett vackert mönster inspirerat av naturen. Vasen kan användas för blommor eller bara som den är, som en vacker inredningsdetalj.

Visste du att?
– Produktionspocessen är lång och varje produkt passerar normalt tillverkarens hand minst 27 gånger innan den slutligen är färdigtillverkad.
– Glasyrerna appliceras antingen med dopp- eller sprutteknik. Den avslutande glasyrbränningen går upp till 1230-1250 och tar c:a två dygn. 

– Stengodsleran tas ur marken, torkas för att sedan pulveriseras och tillsättas vatten.
– Glasyrerna består av olika mineraler, från sand, kvarts, fältspat och lera från berggrunden.
– Alla Paradisverkstadens produkter är tänkta att användas i vardagen och går att diska i diskmaskin och värma i ugn och i mikro då de är tillverkade i stengodslera.

Kommentarer

 • Karin skriver:

  Lusigt, jag köpte just en sådan vas igår. Har önskat mig den länge. Kanske blir Paradisverkstadens alster klassiker likt vissa från Upsala Ekeby.

 • Ylva skriver:

  Hej, I tillägg kan nämnas att Paradisverkstan är ett väldigt fint utflyktsmål med lummig trädgård och cafè. Absolut värt ett besök under sommaren. //Ylva

 • Det är en av mina favoriter. Har ett av fröhusen också. Hade två tidigare men en gick sönder. Fint att få läsa berättelsen

 • Lovisa skriver:

  Älskar Paradisverkstan. Besöker butiken varje år under semestern på Öland.

 • Caroline skriver:

  Min vas är ett av mina bästa fynd. Hittade den i vårt soprum då det var någon som kastat den. Förstår inte hur man kan kasta något så fint, men jag är väldigt glad för att den kunde flytta in hos mig istället.

 • Caroline skriver:

  Min vas är ett av mina bästa fynd. Hittade den i vårt soprum då det var någon som kastat den. Förstår inte hur man kan slänga något så fint, men jag är väldigt glad att den kunde flytta in till mig istället.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.