Annons

Blyläckage i äldre keramik, glasyrer och glas

Att handla loppis har blivit otroligt populärt de senaste åren, vilket jag är den första att heja på. Vi måste konsumera mer cirkulärt och att tänka second hand i första hand är klokt. Men det gäller inte alla bruksföremål till hemmet. Det finns nämligen några saker man bör vara aktsam kring, för sin egen hälsas skull – som regleras med gränshalter när det kommer till ”nykonsumtion” men som vi inte har samma kontroll över på secondhandmarknaden. Erfarna loppisrävar har ofta koll, men är man ny i gemet är detta lätt att missa;

Äldre keramik och glasyrer kan innehålla bly och kemikalier som inte är tillåtna idag. Bly är en metall som är giftig för människor och andra organismer redan vid mycket låga doser. Man ska därför vara försiktig om man köper äldre bruksföremål som man tänker använda för att servera livsmedel i. Blyläckaget kan triggas av upphettning men också av syrlig mat och vätska. Därför bör du tänka dig för när du köper äldre husgeråd som muggar, tekannor, skålar, fat och kärl som ska användas till kaffe, te, juicer, bär, dressing och ättiksinläggningar eller liknande. Man ska också undvika att använda keramikgods som är slitna, krackelerade eller spräckta av samma anledning. Även gamla kristallglas och karaffer kan innehålla blyhalter som inte är tillåtna idag, men det är oklart hur man påverkas av det eftersom metallen är bunden i glaset till skillnad från i keramik och stengods. Som prydnad ska det vara ett mindre bekymmer men har du tänkt äta och bjuda från loppisfynden kan det vara bra att ha i bakhuvudet.

Läs mer om bly hos Livsmedelsverket
Läs om hur bly påverkar oss hos Naturvårdsverket

Kategorier:

Kommentarer

 • Carina skriver:

  Oj, det var bra att läsa. Det har jag inte haft en tanke på tidigare.

  Trevlig tisdag,
  Cina
  https://cinaslivsstil.wordpress.com/

 • Moa skriver:

  Jag känner mig orolig över detta: https://www.borab.se/ddt-i-din-gamla-ullfilt/

  Användes även detta i gamla röllakansmattor som fått ett litet uppsving på sistone t ex? Trots deras år på nacken har de ju överlevt så lång tid utan malhål och liknande? Och hur är det med gamla fåtöljer – finns det i dem? Önskar reportage om detta av någon kunnig! Loppisvurmen har varit enorm på sistone men vi behöver handla mer kritiskt. Vill inte ha några bebisar inlindade i Viola Gråsten-filtar!

 • Malin skriver:

  Åh vad bra att du belyser detta! Vet en som förgiftades då hon drack sin apelsinjuice ur en karaff köpt utomlands.. tiden innan de hittade varför hon förgiftas var lång..

 • Fanny skriver:

  Vet du ungefär vilken tidsperiod en bör vara försiktig med?

 • Jennie skriver:

  Mycket klokt sammanfattat – tack!
  Men vad är definitionen av äldre”? 50-tal? 70-tal?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag vågar inte uttala mig tvärsäkert om det eftersom det beror på vilket land keramiken är tillverkad i och av vem (ett stort bolag eller en fristående keramiker?). Om jag förstått det hela rätt har vissa länder fortfarande bekymmer med detta men på 70-talet inledde Statens folkhälsoinstitut i Sverige förhandlingar med de keramiska tillverkarna som sedermera ledde till att man fasade ut bly från fabrikstillverkad keramik. Exakt vilket år det trädde i kraft vet jag inte. Någon kunnig läsare kanske kan fylla i min kunskapslucka där?

   Norge, Sverige och Tyskland har påpekat för EU-kommissionen vid ett flertal tillfällen att gränsvärdet för bly utlöst från keramik behöver ses över, eftersom det finns en misstanke om att gränsvärdet inte ger konsumenten tillräckligt skydd. Så sent som 2004 gick Livsmedelsverket ut och varnade för att använda keramik av okänd kvalitet till just mat och dryck (enbart som prydnad ska det inte vara ett problem vad jag förstått) https://www.mynewsdesk.com/se/livsmedelsverket/pressreleases/livsmedelsverket-raader-anvaend-inte-keramik-av-okaend-kvalitet-till-mat-och-dryck-58936

 • Helena skriver:

  Jag visste om detta, men fick ändå en tanke som jag inte vet om du kan svara på. Gällande keramik man köper ny idag, från små keramiker, ska den vara ok att äta/dricka ur? Eller bör man fråga keramikern om hen har koll på blyhalten?

 • Jonas skriver:

  Läste att även min filt från Tidstrand – Viola Gråsten kan innehålla mitin vilket man verkligen inte vill ha innomhus. Kollade filten och där stod det klart och tydligt på etiketten. Man lär sig hela tiden.

 • Erika skriver:

  En jag vet med säkerhet innehåller bly är Gefle Kosmos. Den togs ur produktion 1977 just av den anledningen. Himla fin tycker jag, men jag gjorde mig av med min kosmosservis av den anledningen.

 • A skriver:

  Jag kommer aldrig mer dricka ur kärl jag inte vet har kvalitetsstämpel från erkända märken som står för en säker tillverkning. Kannan jag köpte 2004 (newsdesk länken) är samma keramik man fortfarande ser i Grekland, Spanien på turistgatorna. Hela familjen fick förhöjda blyhalter under väldigt lång tid trots att vi slutat dricka ur kärlen, och mamma var nära att stryka med pga förgiftningen. Blå keramik är värst gällande att släppa bly… Tack för du belyser ämnet

 • Sarah skriver:

  Bly togs bort ur de svenska kristallrecepten i början av 90-talet. Det jag fick lära mig under min tid på bruket var att det inte var farligt att dricka ur äldre glas eftersom drycken då är i glaset under så kort tid men att dryck som förvaras länge i exempelvis en äldre karaff kan påverkas.

 • Monnah skriver:

  Damned if you do, damned if you don’t… Det är tur att jag inte har någon ångestproblematik. Förstår att livet är svårt att hantera för vissa. ❤️ Men tack för undervisningen! Hade bara hört att man ska vara försiktig med utländsk keramik och inte ha mat i sådan, men visste inte att det gällde äldre svenskt porslin också. Det blir kanske nästa grej? En lista över farliga second hand-prylar?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Det är inte min mening att skrämmas. Jag handlar själv mycket second hand – men tycker det är viktigt att sprida ordet om blyläckage i kärl som ska användas för att servera livsmedel eftersom det uppenbarligen är många som inte vet om det och inga inredningstidningar nämner det nu när keramik blivit så trendigt. Jag vill bara upplysa om fakta, sen får var och en ta sina beslut utifrån det – hoppas att mitt inlägg inte uppfattades som något annat än välmening. 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.