Annons

Annons: Ergonomi- och sittskola med AJ-produkter

Inlägget är reklam i samarbete med AJ-produkter


Nu är det många som jobbar hemifrån och det är sällan något arbetsplatsombud som kommer och tittar till hur vi sitter när vi arbetar. Därför är det är viktigt att ta eget ansvar för att undvika belastningsskador. Om du sitter, belastar, rör eller inte rör dig på ett sätt som är jobbigt för kroppen kan du få ont och det märks oftast först när det blivit just det – ett problem. Ju mer tid du spenderar sittandes, desto viktigare att du sitter ordentligt. 

I samarbete med AJ produkter har jag därför tagit fram en enkel ergonomi- och sittskola, som du kan ha nytta av oavsett om du jobbar hemma eller på kontoret just nu. 

Hur sitter du när du arbetar?

1) Kontrollera höjden på stolen du sitter på. Någonstans mellan 41-45 cm från golv till sittyta (beroende på hur lång du är och hur högt bordet du sitter vid är) brukar vara lagom så att du kan sitta med fotsulorna i golvet och har överkroppen i lagom höjd mot bordet, inte böjer handlederna mot tangentbordet och får blicken i en bra nivå mot din skärm. Eftersom det varierar är det bra med stolar som går att ändra i höjdled.

2) Vilken hållning har du framför datorn? Ger stolen stöd för svanken eller hamnar du i en ostkroksformad position med böjd nacke? För att avlasta ryggen vid skrivbordsarbete bör du ha ett ryggstöd som ger kontakt med svanken. Sitter du på en köksstol kan det vara värt att investera i en kudde som du fäster på ryggstödet för att få en liknande effekt. Hamnar din skärm för långt ner, exempelvis om du arbetar längre stunder vid en bärbar dator – så kommer du krumma överkroppen och nacken – då kan det hjälpa att investera i ett laptopstöd som gör att du kan höja blicken och sitta med bättre hållning.

3) Ger stolsitsen stöd och avlastning för hela låret? Tänk dock på att det ska finnas ett knytnävsstort utrymme längst fram på sittdynan, mellan sitsen och knävecken. Där ligger dina blodkärl och nerver ganska ytligt och om de kläms åt under längre stunder försämras blodcirkulationen till benen och man kan få svullna underben och fötter.

4) Sitter du plant? Om du investerar i en kontorsstol, välj helst en modell där sitsen kan vinklas. Optimalt ska framkanten nämligen vara några centimeter lägre än bakkanten för att du ska kunna behålla svanken och nacken i en bra position när du skrivbordsarbetar. Sitter du vid köksbordet kanske det inte går att ställa in sitsen på samma sätt. Då kan det vara värt att investera i en kudde där ena sidan är tjockare och den andra lite tunnare, så att du kan hamna i en lätt framåtlutad position. 

5) Kan du variera dig? Det är också viktigt att byta sittposition då och då under dagen. Ett sätt att göra det är att välja en stol som tillåter att du kan fälla bak ryggstödet bakåt när du vill ta en paus eller kanske ska prata i telefon under en längre stunder.

6) Om du har plats, välj en stol med armstöd som kan ändras i både höjd- och sidled kan avlasta armarna och musklerna i nacke, skuldror och axlar.

AJ produkter har mängder med olika stolsmodeller att välja mellan.


Lancaster med tyg av 100% återvunna PET-flaskor. Finns i flera färger. Pris fr. 4895 kr ex moms.

En bra stol ska kunna följa kroppens rörelsemönster, ge motstånd och stöd, vara enkel att justera och minska risken för belastningsskador.Den bör också vara enkel att anpassa efter vikt och kroppsstorlek. Här är några fler populära modeller från AJ-produkter;

Lancaster med låg rygg. Klädsel av 100% återvunna PET-flaskor. Pris fr. 3895 kr ex moms.

Milton med rygg av nät för bättre luftgenomströmning. Pris 1895 kr ex moms.

Brighton utan armstöd (finns att köpa till). Pris 4495 kr ex moms.

Här kan du läsa mer om AJ’s smarta stolar och aktivitetsmöbler som hjälper dig smygträna på arbetstid.

Inlägget var betald reklam för AJ-produkter
Foto: Jonas Berg

Kommentarer

  • Linnea skriver:

    Varifrån kommer laptopstället på bilden? Jag lyckas inte hitta det på AJ hemsida, kanske letar dåligt ????

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.