Annons

Local hero: Norrgavels träsoffa

Inlägget är reklam för Norrgavel

Norrgavels Träsoffa är nog en av de signaturmöbler som flest förknippar med varumärket, tack vare dess karaktäristiska och tydliga form. Men det är också en av de möbler som har betytt mest i förverkligandet av visionen om Norrgavels designfilosofi. Drömmen om en opretentiös, Carl Larssonskt avslappnad och riktigt skön soffa med en stomme i massivt trä. Idén bar företagets grundare Nirvan Richter inom sig i tio år – innan soffan gick från skiss till produktion.


Träsoffan är tydlig i sin form och tar plats i rummet samtidigt som den är luftig, avslappnad och avskalad i sin formgivning. Som en modern blinkning åt den gustavianska stilen. Uttrycket är ”genomsiktligt” och avskärmande utan att stänga igen och blockera. Den inbjuder också till kreativ förändring av textil och målning. Man kan sätta sin egen prägel beroende på vilka färger och val man gör i kuddar och textilier. Kort sagt; En möbel som är lätt att leva med, lätt att sköta och barntillåten. Dessutom är den fysiskt lätt – att flytta – trots sin 235 cm, kan man bära den ensam!Soffan finns i olika längder (2-, 3- och 4-sits) och man kan välja olika träslag, ytbehandling eller klädsel för att sätta sin egen prägel och skapa sin drömsoffa. Träsoffan består av få material, alla från naturen och väl separerade så de enkelt går att underhålla. Mixen mellan det asketiska och borgerliga uttrycket är en hyllning till Nirvans föräldrar.

Stommen tillverkas av björk som behandlas för att behålla sin träfärg eller målas med miljövänlig äggoljetempera. Soffan finns även i ek och vattenbaserad lack. Rygg och sidokuddar har stoppning av 100% sjöfågelfjäder

Visste du att?

 • Träsoffan formgavs 1993 och har funnits i produktion sedan 1994.
 • Träsoffan har vändbara plymåer och komfortfjädring med träribbotten. Den längsta modellen kan med fördel användas som säng! 
 • I familjen Richters hem fanns det två Träsoffor som (med lite fantasi) kunde bli till en båt.  En mycket uppskattad funktion!
 • Träsoffan finns att köpa som miniatyrmöbel i Norrgavels butiker. 
 • Träsoffan har gästat Hallwylska museet i april 2016.  Norrgavel var en del av utställningen “Skönhet för alla i nytt ljus”  som byggde på  Ellen Keys tankar och visioner. 
 • Samtliga Norrgavel-möbler skissas för hand än idag. Företagets grundare och formgivare Nirvan Richter gör nämligen både möbelskisser och skisser på hur butiksinredningar ska se ut för hand. Skisserna gör han i vackra anteckningsböcker som till vardags förvaras i ett kassaskåp. En gedigen möbelhistoria ligger där i form av 36 fulltecknade skissböcker, med närmare 30 års möbelformgivning…
 • Lite kuriosa; skissböckerna är inte vilka böcker som helst utan dessa köper Nirvan i en noggrant utvald pappershandel i Gamla Stan i Stockholm (Studio Barbara Bunke). Handgjorda skissböcker med omslag klätt med Norrgavels möbeltextil.

Kommentarer

 • M skriver:

  Har fyrsitsiga träsoffor tillverkade ca 1994 och de är fortfarande lika fina (om inte bättre med sin patina). Kräver bara lite träolja och tvätt av överdragen då och då. Men åh vad jag önskar att de fanns att köpa med en lång sittplymå, såsom det är på tre- och tvåsitsen.

 • Lovisa skriver:

  Dröm-soffan!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.