Annons

Local hero: Kungalampetten – The Original

Inlägget är reklam för Malin Appelgren

En klassisk inredningsdetalj som har fått ett uppsving igen de senaste åren är Kungalampetten. En hamrad lampett som har tillverkats för hand i två generationer. Malin Appelgren för nämligen hantverkstraditionen vidare efter sin morfar Karl-Erik Torssell. Han lärde henne allt han kunde om att driva i tenn och mässing, bland annat att göra denna berömda lampett. Än idag arbetar Malin enligt samma metod – föremålen hamras för hand i en urholkad ekstock. Därefter poleras de med polerhammare på städ. Stilen är enkel och de olika bruksföremålen bär tydliga spår av hantverket – de tusentals hammarslagen syns tydligt och ger inte bara form utan även liv och karaktär. Dessutom blir tenn och mässing bara vackrare med åren genom sin patina. 

Varför den kallas Kungalampetten? Kung Gustav V köpte två av de första lampetterna av Malins morfar och gav dem i lysningspresent till prins Gustav Adolf och Sibylla. Det var i början av 1930-talet och lampetterna kom sedan att hänga i parets sportstuga i Storlien. 

Vägglampetterna tillverkas i både tenn och mässing. Oavsett valet av metall ger de lika varmt och milt ljus när de är tända. När de är släckta är det stor skillnad. Eftersom lampetterna är hamrade för hand är ingen den andra lik.


Lampett som är en diminutivform av lampa och betyder en lamp- eller ljushållare för en eller flera ljuskällor, avsedd att fästas på väggen. Kungalampetten The Original kommer i fin presentlåda med ett ljus samt information om hantverket. Lampetten bär Malin Appelgrens sigill.

Kungalampetten – The Original finns i följande storlekar;
15 cm i diameter – barnkammarlampetten
21 cm i diameter – kungalampetten
29 cm i diameter – stora lampetten
35 cm i diameter – kyrkolampetten
50 cm i diameter – Raw lampettenVisste du att?
– Modellen som är 21 cm i diameter var originalstorleken

En lampett kräver ca 5000 hammarslag att tillverka. 
Malin bor och verkar i Skåne men jobbade tidigare på SEB i Luxemburg innan hon övertalade sin morfar att få föra vidare hans hantverkskunnande.
– Vill du följa Malins arbete kan du hitta henne på instagram via kontot @malinapp 
– Eftersom Kungalampetterna tillverkas för hand av Malin personligen så hinner hon bara göra ett visst antal per år och antalet  försäljningsställen är därför få och noga utvalda.
– Kungalampetten har livstids garanti. Om din lampett går sönder så lagas den utan kostnad!

– Kungalampetten är en uppskattad och tidlös bröllopsgåva, födelsedags- och doppresent.

Kommentarer

 • Emma skriver:

  Den är så himla fin!

 • Johanna skriver:

  Ligger högst upp på önskelistan????????

 • Matilda skriver:

  Så himla roligt att få lite bakgrund till våra klassiker. Du gör ett grymt jobb, Frida!

 • Maria skriver:

  Tänkt i flera år på att köpa den fantastiska Kungalampetten och beställt nu, äntligen. Köper inte mycket men när jag väl gör det då är det med eftertanke och något alldeles särskilt som ska följa med genom livet.

 • Karin skriver:

  Den är magiskt fin, kan vara en av de finaste inrednigsdetaljerna hemma hos mig.

 • Sandra skriver:

  Så glad att jag fick med mig något från min morfars hem och att det är två st Kungalampetter. De är jättefina även när ljusen inte är tända eftersom de reflekterar dagsljus väldigt fint också.

 • Monica Rydinger skriver:

  Äger två kungalampetter, från din morfars tid ,hänger i hallen som ett välkomnande alltid tända när gäster besöker oss.

 • Annika skriver:

  Den är så fin! Så bra att du berättar och ger information om våra klassiker!

 • Marianne Håkansson Winn skriver:

  Var kan jag köpa kungalampetten i mässing och 29 cm?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.