Annons

Inredningskunskap: Siktvinkel från soffan?

Vi pratar mycket om risken för skärmnacke när det kommer till våra barn och deras läsplattor – men det verkar inte finnas samma utbredda medvetenhet kring våra teveskärmar. För både små och stora. Även om många har lämnat linjär-teve-tittandet så är det ju desto fler som sträckkollar serier. Under långa stunder. Hur har ni det med siktvinkeln vid sittgruppen därhemma? Då tänker jag inte främst på avståndet mellan soffan och skärmen utan på hur ni sitter – med nacken? Tittar du rakt fram, snett uppåt eller snett nedåt? På vilken höjd man placerar teven kontra höjden på sittgruppen kan ju också låsa nacken i en lätt obekväm position. Det behöver inte handla om stora vridmoment för att ge ont i nacken efter en tid.

Kategorier:

Kommentarer

 • Thèrése skriver:

  Det här tycker jag är väldigt spännande och något jag funderat över.
  Vi har köpt Samsung The Frame för att den agerar tavla när den inte är på och på så vis ”göms” tekniken lite. Men just att den är en tavla också gjorde att vi satte den lite högre upp på väggen, inte jätte högt men något högre än vi valt om det bara var en tv tror jag. Så vi tittar lätt uppåt från soffan.

  Har du läst något om vad som är bäst för nacken? Blir osäker på om din text menar att rakt fram är bäst eller om du inte gett någon rekommendation alls.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Om jag förstått det hela rätt är rak nacke att föredra,. Läste en artikel som besskrev såhär ang mobiler, borde rimligen även gälla serietittande 😉 ”Med rak nacke är belastningen omkring 4-5 kilo, alltså vikten på huvudet. Så fort du böjer dig framåt så lite som 15 grader mer än fördubblas belastningen på grund av hävstångseffekten, och böjer du 60 grader – som många gör när de sitter med mobilen eller surfplattan i knät – ökar den till 27 kilo för en person med normalstort huvud” Källa: tidningen M3 / IDG

 • Pernilla skriver:

  Finns det några rekommendationer för höjden på soffan mot tv:n som man följa?

 • Åsa skriver:

  En kommentar från optikern:
  Det är mycket jobbigare för ögat att titta lite snett uppåt än rakt fram. Allra vilsammast är en liten aning nedåt. Det är pga ögonen som nacken blir påverkad. Nacken ställer automatiskt in sig på det som är vilsammast för ögat.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.