Annons

Inredningskunskap: Fönster i dusch och badutrymmen?

Planerar du att bygga nytt, renovera eller rita om planlösningen i ett badrum – undvik fönster i duschutrummet. Jag har all förståelse för att det är lätt att missa den rekommendationen eftersom det cirkulerar så många okommenterade bilder som visar badrum som har sina fönster på alla möjliga och omöjliga ställen – men fönster nära dusch och badkar betraktas som en riskkonstruktion eftersom duschvattnets strålar och ånga innebär ökad risk för fuktskador. Det sägs att 97% av alla fuktskador i trähus uppstår just i våtzon 1 (som är väggytor vid duschplats eller motsvarande och en meter utanför dessa).Att fönster bör placeras utanför bad- och duschplatser är inte mitt påhitt, utan finns att läsa i ”Säker Vatteninstallation” som gäller från den 1 januari 2016. Det är branschregler framtagna av VVS-företag tillsammans med myndigheter, försäkringsbolag, byggföretag och tillverkare av VVS-produkter med syfte att säkerställa VVS-installationernas kvalitet och förebygga person- och egendomsskador.

Varför ska man bry sig? Försäkringsbolagen ställer krav på att bostadens VVS-installationer är utförda enligt de branschregler som gällde vid installationstillfället för att hemförsäkringen ska gälla fullt ut. Detta gäller för alla installationer: nybyggnad, ombyggnad och reparation.

Utdrag ur Säkra Våtrum 2016:1
”Fönster bör placeras utanför bad- och duschplats. Fönstersmygar i bad- och duschutrymmen ska luta in mot rummet för att säkerställa avrinning.


Om fönstret är placerat i plats för bad och dusch bör fönstrets underkant vara placerat minst 1,6 m över golv. Om fönstret är placerat mer än 1 m från platsen för bad och dusch bör fönstrets underkant vara placerat minst 150 mm över golv.”

Kategorier:

Kommentarer

 • Cecilia skriver:

  Gäller detta även takfönster över dusch & bad? Det finns på väldigt många gud, både nya och gamla (tex 70-tals hus).

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej Cecilia, om badrummet är byggt innan man utfärdade de nuvarande branschreglerna (om det utfördes i enlighet med vad som gällde vid installationstillfället) förstår jag det som att försäkring gäller dvs om badrummet byggdes på 70-talet kan man inte kräva att det ska följa de regler som gäller 2020. Men om det renoveras 2020 måste man ta hänsyn till de regler som gäller nu.

   Våtzon 1 är väggytor vid duschplats eller motsvarande och en meter utanför dessa. Om yttervägg ingår i våtzon 1 ska hela ytterväggen behandlas som våtzon 1. Snedvägg/snedtak i anslutning till bad- eller duschutrymmen med risk för vattenbegjutning eller fuktbelastning ska förses med tätskikt. Vad som gäller kring fönsterkonstruktion vet jag inte, bäst att rådgfråga en fackman.

 • Sofia skriver:

  Så bra att du upplyser om detta!

 • Kristina skriver:

  Intressant. Vi ska precis renovera vårt badrum och duschen kommer nu hamna precis bredvid ett fönster. Det vill säga duschdörren hamnar i 90 graders vinkel mot fönstret. Inte mitt första hands val, då jag hellre ville ha handfatet på den platsen, men samtliga företag jag haft här för offert, anser att duschen ska stå så nära ytterväggen som möjligt för att installera paxfläkt där.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Det kanske är den bästa lösningen för fläkten (god ventilation är ju också viktigt i ett badrum för att undvika fuktskador) men om fönstret hamnar inuti i duschområdet (våtzon 1) går deras rekommendationer emot det Säker Vatten beskriver ovan.

   Ibland blir det svårt att få ihop alla delar i ett badrum när man ändrar planlösning eller lägger till nya funktioner som inte ursprungligen planerades in rummet när det eller huset byggdes. På vilken höjd kommer fönstret att hamna i förhållande till duschen? Vilket material är fönstret tillverkat i? Tänk på att trä är ett hygroskopiskt material som sväller och ändrar sig av fukt så trä är inget att rekommendera i våtzon 1. Kommer ni att kakla in fönsterbrädan/fönsterkarmen/sätta stenskiva (med lutning, så att vattnet inte blir stillastående in mot fönstret?) Har de kanske föreslagit något speciellt tätskikt? Ställ följdfrågor så får du säkert bra svar på hur de resonerat.

 • Mia skriver:

  Hade inte en susning om detta och uppenbarligen inte inredaren heller som hjälpt oss att göra moodboards med olika idéer. Vem ska man lita på?

 • Malin skriver:

  Bra att du upplyser om detta! Vi köpte vårt hus (byggt 1984) våren 2012. Vi renoverade då vårt badrum. Vi väntade tvillingar och kände att badrummet var tvunget att bli klart innan de små kom. Det jag ångar – och som inte heller någon av firman eller hantverkarna påpekade – var att vi inte byggde igen det fönster som satt i badrummet och som sitter relativt nära vårt badkar. Nästa gång vi renoverar bygger vi med största sannolikhet igen fönstret, alternativt sätter in en smidigare dusch/skärmar som håller visst avstånd från fönstret. Well, you live and you learn….

 • Magnus skriver:

  Hej; Med andra ord gäller inte detta om renovering gjorts innan 2016?
  Vi har ett fönster i duschen som vi behöver dra ett draperi framför. Inte optimalt men det funkar. Om vi skulle vilja renovera badrummet nu behöver vi alltså flytta fönstret? Att placera duschen annorlunda är omöjligt tyvärr då planlösningen inte möjliggör detta. Avståndet från armaturen till fönster är mindre än 1m.

 • Freddy skriver:

  Om fönstret inte av trä utan aluminium? Vad gäller då? Eller det spelar ingen roll?

 • Alice skriver:

  Hej! Så man får placera fönster i våtzonerna om det placeras 1,6m upp?

 • Peter skriver:

  Kanske blogginlägget är ”dött” så här dags, men i stil med kommentaren den 13e mars. Får man ha fönster om dess nederkant är 1.6m över golvet? Blir det okej om man har aluminiumfönster? och blir det okej om man har smyg med lutande kanter inåt mot badrummet?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.