Annons

Annons: Orbital – den nya hållbara duschen

Inlägget är reklam i stolt samarbete med Orbital

Känner ni till det svenska företaget Orbital som vill revolutionera sättet vi duschar och tvättar oss på? De har skapat världens första cirkulära duschsystem. En hållbar modell som hjälper dig att duscha smartare samtidigt som du sparar både vatten och energi och får en perfekt duschupplevelse, varje gång.  Orbital kan spara upp till 90 % vatten jämfört med en vanlig dusch och upp till 80% av den energiåtgång som normalt krävs. Dessutom är den snyggare än många konventionella system.

Jag fick tillfälle att intervjua grundaren Mehrdad Mahdjoubi om hans företagsidé som lockat en rad kända riskkapitalister bl a Skypegrundaren Niklas Zennström, och som kallas Duscharnas Tesla!

Hur kom du på idén?
Orbital Systems startade genom en (inte helt) enkel rymdprojektsfråga: Hur skulle man kunna göra det möjligt att leva på Mars, såsom vi lever på jorden idag? Förutom energi och mat behöver ju människan vatten för att skapa en optimal livsmiljö men det som utmärker just vatten är att det är en begränsad resurs som inte går att producera eller framställa.

För att kunna använda vatten på ett effektivt sätt i rymden behövde vi förstå hur vi använder vårt vatten på jorden. Till vår förvåning är det inte mycket som har förändrats där på 5 000 år. Jo, våra kanaler för att få tillgång till vatten har förstås utvecklats – men vi har inte förändrat sättet vi använder vattnet på särskilt mycket. Det strömmar ut från en källa och ned i ett avlopp, utan att fångas upp och återvinnas. 

Vad som däremot har ändrats är att tillgången på vatten sinar, i vissa länder mer än andra… 

På grund av den växande befolkningen i världen, ökar bristen på vatten snabbt. Om några år kommer efterfrågan på vatten att vara större än tillgången. Problemet är att tillgången kan inte öka utan omfattande investeringar i infrastruktur och tid.

Vatten är en begränsad och dyrbar resurs som vi måste ta hand om inför kommande generationer. Utan omedelbara och skalbara åtgärder kan den globala vattenbristen snart nå en oåterkallelig krispunkt. Därför måste vi alla hitta smartare sätt att använda jordens vatten på för att förhindra sjukdomar, dödlighet och i värsta fall vattenrelaterade krig.

Det som många inte känner till är att bara 3% av världens vattentillgångar är färskvatten, varav 2% befinner sig i fryst form i våra glaciärer och polarisar. Vad som är ännu värre är att vi förlorar omkring 20% av vattnet på grund av läckor i våra vattenledningar. Faktum är också att 50% av vår totala vattenkonsumtion i västvärlden går åt till att duscha eller spola i toaletten. De två aktiviteterna står för hemmens största vattenförbrukning idag. Där såg vi att det fanns en uppgift att lösa, både i rymden och på jorden. 

Eller, man kan omformulera det såhär – vi använder inte vatten i våra badrum idag, vi slösar med det. I alla fall så som den traditonella tekniken funkar. Det vill vi hjälpa till att ändra på!

Vad intressant! Hur funkar Orbital systems rent tekniskt. 
Orbital shower består av flera olika delar som tillsammans möjliggör den stora besparingen och sköna upplevelsen. I golvbrunnen sitter en smart sensor som analyserar vattenkvalitén 20ggr per sekund, för att avgöra huruvida det är värt att återvinna vattnet. Vid positiv signal, pumpar vattnet upp genom det som vi kallar för Core unit, som innehåller pump, filter, flöde-, tryck- och temperatur-sensorer. Coren renar vattnet till renare vatten än vanligt kranvatten och trycksätter den och skickar tillbaka det till användaren. Allting sker i real-tid. I en 10-min dusch med 2 shamponeringar, som i vanliga fall kräver ungefär 100 liter vatten kan man spara kring 90% av vattnet, då en genomsnittsshamponering tar ca 20-30 sekunder, varpå det vattnet inte återvinns. 

Vad kostar det (på ett ungefär) att installera en dusch? 
Lika mycket som en vanligt dusch (koppla på varmt och kallt vatten) med tillägget att man behöver koppla el till den också.

Behöver man bo i ett speciellt hus eller kan alla göra det? 
Nej, det finns 3 olika installationskit som möjliggör enorm flexibilitet. Så det går att installera i vilket hus eller badrum som helst. 

Varför ska man skaffa Orbital systems? 
Främst skulle jag säga för att man får en bättre upplevelse i kombination med en billigare driftskostnad. Renare vatten med högre flöde, stabilare temperaturprecision och flera tusenlappar om året i minskad vatten och värmekostnad. En familj på fem personer, som duschar i snitt tio minuter om dagen kan spara upp till 151,780 liter vatten om året. Detta motsvarar också en besparing på över 8 900 SEK per år. Orbital Shower är en smart investering för framtiden, som lönar sig redan idag. 

Vad är din målbild för framtiden? 
Jag tror att vi kommer titta tillbaka och antingen skratta eller gråta över hur vi kunde med att spola bort hundratals liter vatten i vårt dagliga leverne. Alltifrån duschen till att vi spolade rent dricksvatten i våra toaletter. 

Tack Mehrdad! Jag är helt övertygad om att Orbital kommer förändra hur vi beter oss med vattnet i badrummet på sikt.

Vill du läsa mer? Kolla in Orbital systems hemsida och beställ din dusch här!

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Riktiga bra företag och innovation i rätt riktning ????

  • Frida Ramstedt skriver:

   Visst är det smart! En affärsidé man verkligen håller tummarna för! För allas skull.

 • En annan Sofia skriver:

  Vilken spännande affärside! En eloge till dig för att dina samarbeten med annonsörer alltid känns relevanta och intressanta. Lär mig mycket nytt. Tack för det!

 • Linda skriver:

  Fatta att människor som Mehrdad kommer att förändra hur vi ser på en av våra mest viktiga resurser! Vi kommer med smart, ny teknik kunna på riktigt kunna hushålla med vatten – utan att tumma på estetik eller design! Så sjukt imponerad av hans resa och hans företag. Och av dig Frida som ständigt lyfter fram dessa fantastiska exempel på nytänkande!

 • Amanda skriver:

  Råkade se ett program om Mehrdad och duschen på våren, oerhört imponerande och spännande! Hoppas man kommer att ha råd att installera någon gång..oerhört fint samarbete och intervju!

 • Madde skriver:

  Hade ingen aning om att detta fanns… absolut värt att kolla på den dagen då vi ska renovera badrummen ???? första annonsinlägget jag faktiskt gillade (på alla plattformar ink.) tack för en högkvalitativ blogg som ger mig så mycket glädje och inspiration.

 • WILHELMINA skriver:

  Hej!
  Åh! Denna dusch hörde jag om för några år sedan, innan den var ”säljbar” och mer ”bara” en uppfinning/idé (tror jag läste om den i typ ett miljömagasin). Har länge undrat NÄR den skulle komma ut!! Och NU! 🙂 DRÖM! Så roligt att du lyfter denna otroligt smarta dusch Frida.

  Har dock svårt att hitta information kring hur just duschen/duschmunstycket (designen) ser ut. Ser endast rätt små produktbilder och ser en modern design med avlångt/smalt duschmunstycke. Har letat runt på hemsidan men hittar inte några bättre bilder. Du får gärna länka! Är väldigt intresserad av att köpa en sådan här dusch till ett badrum som vi ska bygga i källaren i vår Egnahemshus (har lite mer 20-tals inredning där så är intresserad av designuttrycket på själva duschen…).

  TACK för en alltid lika bra, vettig och inspirerande blogg! 🙂

 • Eva skriver:

  Det låter ju så bra! Vi ska renovera badrummet nu och är väldigt sugna på att installera en sån här dusch. Vet du hur vattentrycket blir?

 • Jen skriver:

  Älsk på den!

 • Frida skriver:

  Så spännande! Har en till fråga – angelägen pga tränande och duschande barn – vattnet bibehåller kanske en del av sin värme också då den cirkuleras tillbaka i duschen? Så man klarar sig ”längre” på varmvattentanken och man behöver inte duscha i kallt vatten för att kidsen stått lite för länge under duschen…? Också ett säljargument i bostäder med egen varmvattenberedare 😉

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.