Annons

Ny ambassadör för Svanen!

Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med Svanen

Idag kan jag stolt berätta att jag har inlett ett nytt samarbete som ambassadör för Svanen 2019. Jag vill tro att de flesta känner till denna miljömärkning – men har förstått att många inte har koll på vad som skiljer produkter som får bära deras symbol mot företagens egna märkningar.

Därför har jag gjort det till mitt första uppdrag:
Att förtydliga för dig vad Svanen-märkningen står för och garanterar. 

Tredjepartsgranskning
Idag är det ju en djungel av miljömärkningar ute i butikerna med varierande symboler som indikerar ”bra” och ”bättre” val för miljön. Det är lätt att slänga sig med säljargumentet att en produkt är ”mer hållbar” som marknadsföringsknep när man inte har någon tredje oberoende part som granskar ens påståenden. Det har Svanen som är en sk. Typ 1 märkning.

På uppdrag av regeringen
Svanen arbetar på uppdrag från regeringen och Nordiska ministerrådet för att skydda konsumenter mot förvillande symboler och uttryck. Märkningen guidar och förtydligar vilka produkter som följer Svanens hårda miljökrav i så väl process som produkt. Svanen instiftades redan på 80-talet och är idag en världsledande märkning vars krav ofta ligger före lagstiftningen.

När du köper en Svanenmärkt produkt kan du räkna med att:

 • Kraven är satta av en tredje kontrollerande part. Inte av företaget själva.
 • Produkten har blivit granskad och godkänd i så väl licensansökningar, kontrollbesök på plats och i marknadsföring.
 • Produkten har blivit godkänd i så väl licensansökningar, kontrollbesök och marknadsföring.
 • Märkningen ställer högre krav än vad EU-lagarna gör, det vill säga begränsningar av farliga ämnen i produkter så som kemikalier.
 • Kravställningen och kriterierna revideras kontinuerligt – när kraven har funnits i några år ses dem över igen utifrån ny kunskap, teknisk utveckling och externa synpunkter och erfarenheter. Företaget måste då ansöka om ny licens enligt de nya kraven.   

Var en kritisk konsument!
I modebranschen har man kommit längre i form av diskussioner och medvetenhet kring textiler och hur både kvalitén på och produktionen av det vi konsumerar påverkar miljön och planeten som både vi och framtida generationer ska leva på. Jag tycker att det är hög tid att vi börjar tänka likadant gällande inredning – att i börja granska innehållsförteckningar och syna saker i sömmarna. Ett enkelt första steg för oss alla kan vara att förhålla sig kritiskt till påstådda hållbarhetsargument och aktivt välja seriösa märkningar, så som Svanen. 

Vem står bakom märkningarna?
Vill du se en förteckning över olika miljömärkningar och hur de påverkar oss konsumenter kan du läsa mer om det i Svanens intressanta rapport som du hittar HÄR

Kommentarer

 • WILHELMINA skriver:

  Åh så bra! Är du inte ambassadör under 2020 också? Tänker att det inte är så lång kvar på 2019… Så det vore ju tråkigt!!

  Frida jag beundrar allt du gör, så himla vettigt alltihop!! 🙂

  Btw, gav min kille din bok i ”grattis-till-nya-jobbet”-present. Han är arkitekt och vi har precis köpt ett renoveringsobjekt i Landala Egnahem så den passade perfekt. Han tyckte verkligen det var en superbra bok och nu ska vi lusläsa den tillsammans. WIHO!

  Kram!!

 • Emmy skriver:

  Hej!
  Vilket superbra och viktigt inlägg och tankar!
  En liten fråga. Går det att hitta en lista på vilka produkter som har svanen-märkning?

 • Linda skriver:

  Visste ni att det går att bo Svanenmärkt också?
  Se detta spännande nyproduktionsprojekt notuddsparken.se där husen planeras att miljöcertifieras enligt Svanen 3.8. Resultatet blir en giftfri boendemiljö och minimal miljöpåverkan under husets hela livscykel. Bakom projektet ligger Alingsåsbaserade företaget brightliving.se

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.