Annons

Norrgavel – för människa och miljö

Inlägget är reklam för Norrgavel

Att Norrgavel har jobbat med hållbarhet sedan de startade för 27 år sedan är det nog få som har missat. Deras möbler och inredning görs med största omsorg om naturen, men också om människorna – som ska använda dem.

Det senare tycker jag får för lite uppmärksamhet. Kanske för att det tangerar frågor som är obekväma att prata om i en tid där hemmet blivit en statussymbol och en stol inte längre är en stol, utan också ett statement. Det som på bild ser ut att vara en stol kanske inte ens är det vid närmare betraktande. Går den att sitta på? Är den bekväm? Eller är den mer effektsökande än ergonomisk?

Jag bad att få ringa företagets grundare Nirvan Richter, för att prata lite mer med honom om om hans tankar bakom sitt formgivande och sitt företagande.

Du säger ofta att inredning är viktigt och helt oviktigt på samma gång? Kan du förklara hur du tänker?
Att köpa möbler för att bli lycklig är ingen smart idé. Men om man är lycklig i betydelsen att man förstår att verkligen leva, då blir det naturligt att man bara vill omge sig med sådant som känns riktigt bra.

Inredning i sig är egentligen helt oväsentligt. Men välgjorda möbler kan hjälpa till att förhöja upplevelsen av närvaro i livet. Inom zenbuddism excellerar man i att jobba med den fysiska miljön för att vässa sitt sinne och uppnå större tillfredsställelse här och nu.


Ah. Men, hur ser du då på det enorma utbudet av inredning som säljs idag – som inte alltid håller särskilt hög kvalitet. Eller att vi köper och byter ut och förändrar våra hem så ofta nuförtiden?
Idag har det materiella gått överstyr och blivit vår religion. Vi lever med en idé om att materiell status är målet och substansen i ett gott liv. När jag frågar mig varför det blivit så, varför inredning är så viktigt för oss så tror jag att det beror på att vi får en snabb kick, en ”wow effekt” av det. Men varför är då den känslan så viktig? Jag tror vi söker efter livfullhet. Människor vill känna sig levande.

Det har blivit lättillgängligt genom konsumtion och sociala medier, i bekräftelsen vi får från andra. Det händer ju också något fysiologiskt i oss då som vi inte styr över själva, som har med signalsubstanser i hjärnan att göra. Men jag tror att det lätt kan gå till överdrift och bli beroendeframkallande. Ofta får vi de där snabba kickarna på bekostnad av mycket annat. Många är ju mer måna om vad de signalerar till andra än vad de ger till sig själva.

Det händer något med en när man vågar släppa sin identifiering med yttre saker och materiella föremål och börjar se sig själv i ögonen. På riktigt. Vem är jag egentligen – utan alla mina prylar? Det kan vara obekvämt till en början, men också befriande. Istället för att ständigt fylla på sig själv utifrån kan man vända sig inåt och få liknande kickar, som successivt kan förändra hela ens varande och skapa en mer långvarigt känsla av inre frid. Allt vi behöver för att uppnå den typen av livfullhet finns redan i oss. Vi behöver bara öva vår förmåga att framkalla det, på egen hand.

När man väl har upplevt det, då är det svårt att vända tillbaka.

Man får en helt annan blick på livet.  

På er hemsida står det att det inte primärt är möbler ni säljer, utan ett förhållningssätt till inredning, egentligen till livet i stort. Kan du utveckla det?
När jag startade Norrgavel ville jag inte prata om möblerna som produkter. Jag längtade efter en sinnlighet och en materialkänsla som jag tyckte saknades och ville bjuda in till ett annat sätt att leva.

När man jobbar med naturmaterial och öppna ytbehandlingar som vi gör på Norrgavel – alltså hygroskopiska material – så bidrar det till en mer behaglig inomhusmiljö än exempelvis spånskivemöbler med förseglade ytskikt. Naturliga material doftar annorlunda. Ljuden blir annorlunda. Känslan mot fingertopparna blir en annan. Vi säger ofta att naturliga material lever; med det menar vi att de förändras över tid och på så vis inte är livlösa. Det kräver ofta ett annat förhållningssätt och underhåll också, vilket skapar en annan relation till inredningen över tid. Man behöver vara mer alert och observant – det blir en snabbare återkoppling med naturmaterial. Det är lättare att komma i djup kontakt med sig själv i naturliga miljöer, eftersom de uppvisar kvaliteter lika vårt eget kretslopp, födseln, andningen, huden, åldrandet.

Norrgavel har också enkelhet som motto. Men inte en påver enkelhet som ett resultat av nöd och brist och inte heller en minimalistiskt sökt enkelhet, utan snarare en längtan efter det okonstlade.

Jag upplever att Norrgavels möbler har något lågmält, men också självklart och självsäkert över sig. De skriker inte på uppmärksamhet som mycket annat man ser just nu. Ändå dras man till dem. Vad tror du det beror på? Hur påverkar dina existentiella tankar din formgivningsfilosofi?
Möblerna är skapade utifrån en tanke om att de inte ska dominera livet utan snarare vara en bakgrund till det. Det är inte designens uppgift att vara rolig eller sensationell… Meningen med Norrgavels möbler är att de ska skall fungera väl och förenkla livet. Ett slags tyst design som ibland märks först då man använder den, men som då märks desto mer och skapar större njutning när man förstår varför detaljerna ser ut som de gör. En stol som verkligen ger stöd för kroppen, ett handtag som med sin utformning hjälper fingrarna och handen att t ex dra ut lådan.

Många massproducerade möbler kan vara snygga om man ser dem på avstånd. Men det är inget som växer i användandet eller som tål ett närmare betraktande. Jag vill att det ska vara tvärtom, att det ska finnas fler finesser kvar att upptäcka än det man kan se vid första anblicken. Innan vi på Norrgavel sätter något i produktion lever jag alltid med prototypen själv under en tid, på så vis kan vi göra justeringar och förstå hur möbeln funkar i vardagen. Det är finliret – skillnaden mellan fine dining och snabbmat.

Har du några konkreta tips till den som vill söka sig mer inåt?
Meditation. Jag brukar tipsa om appen Headspace för dem som tycker det känns svårt att komma igång på egen hand. För den som vill ta nästa steg kan jag rekommendera Vipassana. Det finns ett svenskt retreat i Ödeshög som är bra.

(Tips från Frida: Jag använder appen ”Insight Timer” och lyssnar ofta på Davidji. Välj ett tema som passar dina behov, testa dig fram och framförallt – ge det tid. Man kommer inte in i det på första försöket.)

Varför är det viktigt för dig att inspirera människor att leva mer hållbara och medvetna liv?
Jag vill göra det som känns angeläget. Utan att göra avsteg från det som är angeläget. Under den korta tid vi är här är det viktigt för mig att göra vad jag kan, för att livet på planeten ska kunna fortgå som det var tänkt.

Det har hänt mycket med miljödebatten sedan Al Goore släppte sin film 2006 och nu senast med Greta. I de stora frågorna kan man kommunicera och komma en bit på vägen med ökad kunskap – men det som jag tror skulle vara jordskredsannorlunda är om vi kunde få till ett annat förhållningssätt till livet.

Om det sker drastiska förändringar i miljö och klimat kommer vi ju ändå att tvingas till det. Då kommer de existentiella frågeställningarna ramla in i våra liv på ett brutalt sätt och vi kommer inte ha något annat val än att ändra livsstil, men det vore väl bättre om vi kunde bromsa in i tid och göra det av egen lust och vilja istället. Vi behöver komma bort från inlåsningen vid de snabba kickarna av tillfredsställelse. Våga ställa oss själva obekväma frågor. Vad är det som gör att vi föredrar vissa saker framför andra? Varför ägnar vi så mycket tid åt att brösta oss inför varandra? Finns det smartare sätt att njuta av att livet? I de svaren tror jag många lösningar ligger.


Och det innebär inte ett sämre eller mindre vackert sätt att leva, tvärtom.


Tack Nirvan för ett tankeväckande samtal som gav mycket att fundera vidare på. Vill du fördjupa dig mer i Norrgavels filosofi? Läs boken ”Hur kan inredning vara viktigt när världen ser ut som den gör?”. Säljs endast i Norrgavels butiker och egna webbshop. Finns att beställa här för 195 kr.

*Inlägget är reklam för Norrgavel

Kommentarer

 • Amanda skriver:

  Fantastisk intervju! Blir lugn och beklämd samtidigt. Tack att du gjorde den!

 • Sofia skriver:

  Läsvärt! Jag förvånas ofta över det omättliga självförverkligandet vår generation håller på med. Att vilja ha det fint är förståeligt men att alltid vara sugen på mer prylar och nya projekt… Den konstanta jakten på lyckan i nästa ”grej”. Är det ett liv att se tillbaka på som 80-åring?

 • Maria skriver:

  Att omge sig med ett genomtänkt urval som ger en så giftfri miljö som möjligt med ting som kan brytas ner och förmulta till jord, det rena och definitivt vackrare, är det enda fungerande för ett hållbart, läkande liv.

  Varför är det möjligt att ens kunna köpa så mycket skräp och varför vill folk ha det? Ingen behöver det och ingen blir genuint mer lycklig. Det är t ex väldigt ofta man ser influencers samarbeten där de visar upp produkter, ibland dagligen, som efter några månader säljs i nån bloppis så gott som oanvända. Reklamprodukter med massproducerad dynga som ingår i en kedja av händelser som utrotar och utarmar värdefulla arter och deras unika miljöer.

  Vi lever i ett så upplyst samhälle att det inte finns ursäkter längre att inte leva hållbart och ta ställning emot skräpet som invaderar oss.

  Köp med tanke och omtanke ~ annars låt bli.

  • A. skriver:

   + 1 Håller med. Drömmerierna i sociala medier måste få ett slut. Det är rent skadligt för alla. En annan fråga. Varför är det (mest) bara kvinnor som har Sk. ledord för sin inredningsstil?

 • Cecilia skriver:

  Köpte mitt skrivbord med hurts och soffbord från Norrgavel för 20 år sedan när jag började jobba efter examen. Soffbordet har sett ett och annat fredagsmys och skrivbordet skrev jag sedermera min avhandling i fysik vid. Fantastiska möbler – älskar träkänslan i dem!
  Hälsningar från en gammal nöjd kund

 • Minna skriver:

  Otroligt bra och tänkvärd läsning!
  Älskar framförallt det han säger om att rena och öppna material doftar, känns och till och med låter annorlunda. Om bara alla kunde förstå och uppskatta tjusningen i det ❤️

 • M Hedén skriver:

  Mycket klokt och tänkvärt. Kerstin Ekman, en annan klok person och författare, skrev en bok med titeln ”Gör mig levande igen”. Så är det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.