Annons

Local hero: Caryngo

Inlägget är reklam för Swedese

Under 2020 kommer jag att lyfta och belysa Nordiska designklassiker. Genom att berätta mer om möblernas och inredningsdetaljernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få både kunskap men också förståelse för den verkshöjd de har. Dessutom känns det som en lite roligare och mer lärorik annonsform.
En doldis till designklassiker? Kan man kalla en möbel så? Jag är inte säker på att du omedelbart känner igen formen på den här fåtöljen – men jag är rätt säker på att du känner till formgivarna bakom detta unika designsamarbete som ägde rum redan 1948.

Visste du att fåtöljen Caryngo är skapad av två giganter inom svensk möbeldesign? Carl Malmsten och Yngve Ekström. Medan Malmsten stod för grunddesignen ansvarade Ekström för detaljarbetet. Modellen gick länge under arbetsnamnet ”Modell Yngve” men formgivarnas förnamnskombination gav till slut stolen sitt slutliga namn. Carl + Yngve = Caryngo.Caryngo hade sin storhetstid på 50-talet men den rena och funktionella designen, de naturliga materialvalen, den geniala konstruktionen och den fantastiska sittkomforten står sig än idag och nyligen bestämde sig Swedese för att återta fåtöljen i sin produktion! Nu finns den att köpa både i Swedeses egen ehandel och i Malmstens butik.

Swedeses Caryngo är en karmstol med solid ekram, med ett högt lutande ryggstöd, och sadelläder i rygg och sits. Stommen är tillverkad av FSC-märkt ek och sitsen i sadelläder kan fås i natur eller svart. Caryngo har en skön sittkomfort och finns i två varianter / färgställningar på sitsen.

Visste du att?

 • Caryngo tillverkas fortfarande i Sverige, närmare bestämd på Swedeses fabrik i Vaggeryd
 • Lädret är vegetabiliskt garvat och kommer från Tärnsjö
 • Stolen består av 17 delar och tar sin goda tid att tillverka
 • Stolarna som gjordes på 50-talet har fortfarande ett högt andrahandsvärde på auktionsverken.
 • En nytillverkad Caryngo kostar idag 7490 kr

Kommentarer

 • Kriss skriver:

  Trendenser är den vettigaste inred-ningssiten vi har och ditt grundarbete är imponerande. MEN – jag börjar sakna exempel på möbler som är överkomliga för de flesta i en tid av ökad arbetslöshet i ett samhälle i coronakris. Varför inte plocka ut det bästa hos Ikea, Jysk och Mio? Jag har aldrig i hela mitt liv haft råd att köpa en designmöbel av den sort du fram-häver, men försöker som så många andra leva så vettigt och resurssnålt som möjligt. Jag har tom två kopior av en designstol, det är OK så länge man inte låtsas något annat!

  • S skriver:

   Tror det handlar mycket om att Frida tittar på materialval och urformning i sina tips – det är designklassiker i närproducerade material som visas. Vet inte hur många fåtöljer från Mio, Jysk eller Ikea som känts lika rätt i tiden i över 50 år? Varken design eller material känns rätt i magen att köpa när man vet att fåtöljen kanske inte ens säljs om ett år eller trät i soffbordet skickats från andra sidan jorden. Sen kan jag hålla med att det är dyra dyra priser och inget man själv kanske har råd med, men jag tar med inspirationen när jag går på erikshjälpen, myrorna och surfar på blocket. Och ja, man GÖR fynd – jag hittade ett dammigt Mogensen skåp för 400 kr i våras längst inne på erikshjälpen och bygger sakta men säkert (är ändå student) ihop mitt hem med designklassiker som jag inspirerats av på Norrgavel men köpt för en bråkdel av pengarna på andrahandsmarknaden. Jag ser Fridas blogg som en inspirationskälla vilket jag tolkar din kommentar som att du också gör – så om grejen handlar om att ha råd om det som visas rekommenderar jag verkligen på att börja leta second hand och på blocket istället för att köpa nyproducerat som kanske går ur tiden allt för snart. Är det IKEA, Mio eller Jysk man vill ha finns alltid detta i överflöd på secondhand och där kan man ju också hitta mera hållbara klassiker, finns ju idag många ”ikea-klassiker”. 🙂

 • Martin skriver:

  Ja, det är mycket pengar. Men, är det verkligen dyrt? För inte så länge sedan byggde många nygifta par sina bon genom att bestämma hur de ville ha det och med vilka möbler. De köpte sedan en möbel i taget allteftersom de hade sparat ihop till den. Jag har varit med vid flera dödsbotömningar där (de nu vuxna) barnen berättade hur avundsjuka de var på kompisarna som hade Ikea-soffor när de själva inte hade någon alls för att föräldrarna sparade ihop till en från Malmsten. Det är sedan Malmstenssofforna som står kvar i dödsboen 60 år senare och kan tapetseras om eller säljas. Hur många Ikea-möbler gör det? Vi har blivit så vana vid att ha råd med precis vad vi vill på Ikea/Mio/Jysk/designkopior, men har vi verkligen det när vi beaktar tillverkning, kvaliteten och funktionen? Med detta sagt har jag full respekt för att många är i situationen att de inte ens kan spara till en soffa även om de skulle vilja. Tror likväl att många faktiskt kan det, om vi kritiskt granskade vårt beteende och tänkande kring hemmet.

 • Kriss skriver:

  Det är intressant att se reaktionerna, eller rättare sagt de uteblivna reaktionerna i skandinaviens ledande inredningsblogg, när läsekretsen blir påmind om människors skilda livsvillkor och därmed hem. Jag ska inte störa längre, vill bara påminna om att grunden till svensk möbeldesign började med en socialt medveten rörelse där målet var att människor skulle kunna köpa bra formgivna möbler och utrustning till hemmet utan att ruinera sig…

  • Frida skriver:

   Hej Kriss, jag är ledsen om du tycker att min blogg är exkluderande – det är inte min mening. Jag försöker snarare vända mig ifrån den produktfokusering som har skett i branschen de senaste åren och skriver allt mindre om saker och allt mer om kunskapshöjande tips som alla kan ha nytta av – oavsett plånbok – eftersom kärnan i de inläggen handlar mer om kunskap än om konsumtion.

 • Ann skriver:

  Jag reagerade tvärtom – hade väntat mig ett högre pris med den tillverkningsprocessen. Om jag sparar 700 i månaden kan jag unna mig en sådan fin stol efter ett år.
  Jag tycker det är skönt att slippa MIO, IKEA etc som redan sponsrar stora inredningsbloggar där det är sällan man får tips utanför ”de stora”. Jag vill hellre ha tips på märken jag inte redan kände till, som denna stol.

 • […] dessa faller tyvärr utanför vår budget. Yngve Ekströms och Carl Malmstens gemensamma fåtölj Caryngo i originalutförande hade kunnat vara ett alternativ, men dessa på bilden såldes på Bukowskis i […]

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.