Annons

Tips för att räkna ut hur solljuset rör sig på en plats

När jag föreläser om inredning och pratar om hur dagsljuset och de olika väderstrecken påverkar färgupplevelsen brukar jag tipsa om att de flesta mobiler har en inbyggd kompass (i verktygsmappen på iPhone) som man kan ta hjälp av för att se hur fönsterna i ett rum är placerade.

För dig som vill ha ytterligare hjälp att räkna ut hur solen rör sig på en specifik plats vill jag (helt osponsrat) tipsa om en superbra app. Kolla in; Sun Calc . net Med hjälp av den kan du markera en plats på kartan eller nåla din adress och se hur solen rör sig över dygnet, på olika klockslag och datum/årstider. Du ser enkelt när solen går upp och ner och när ”golden hour” infaller. Perfekt att ha i bakfickan om du är på husvisning, ska köpa en tomt eller göra om i trädgården…Foto: Screenshots över Spinneriet – från SunCalc.net

Kategorier:

Kommentarer

 • Monika skriver:

  Så smart! Tack för tips!

 • vita_margarita skriver:

  Tack för tips! Hittar alltid någonting matnyttigt hos dig.
  Utnämner dig härmed till ”Folkbildare of the Year”!!

 • Malin skriver:

  Kul! Vet du om det finns någon med även vinkel upp på himlen? Ofta står man ju och funderar på om solen kommer lyckas ta sig över grannens tak/träd mm eller inte..

 • Charlotte skriver:

  Jag har använt den funktionen på hitta.se Finns om man kollar på tomtkartor och scrollar ner under ”solinformation”. Håller med om att det är ett bra verktyg ????

 • Ove Kinander skriver:

  Hejsan!
  Inte bara bra, utan riktigt riktigt superbra!
  Mvh Ove.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.