Annons

Inredningskunskap: Spegeltestet på hemmakontoret

På grund av pandemin är det många som jobbar hemifrån just nu. På temporära platser som kanske inte är helt optimerade för skrivbordsarbete. Hur du sitter är jätteviktigt, men också hur du ser. Fel belysning kan göra dig onödigt trött i ögonen efter en arbetsdag.

Hur har du det med lamporna på hemmakontoret? Dålig belysning ger ofta en dålig arbetsställning eftersom vi har en tendens att vilja vrida oss bort för att undvika bländningen. Sitter du vid köksbordet kanske inte den vanliga bordslampan ger optimalt ljus för datorarbete – även om den är placerad på rätt höjd – beroende på var du har satt dig.

Ljuset vid en arbetsplats ska helst komma snett från sidan (från vänster om du är högerhänt) så att din arbetsyta är upplyst utan att det skapas besvärande reflexer på ditt tangentbord och dina papper eller skuggor från din överkropp. Osäker? Med hjälp av en mindre spegel ska man enkelt kunna kontrollera om man behöver flytta lite på sig. Lägg den på arbetsytan. Kan du se ljuskällan inuti lampan sitter du fel i förhållande till den.

Kategorier:

Kommentarer

 • Sigrid skriver:

  Bra tips! Skriv gjerne mer om tips i disse hjemmekontorstider. Hvordan få en funksjonell arbeidsplass også om man ikke har et helt rom å avse til hver voksen i familien. Hvordan kan man sitte bra Når man jobber, uten at oppholdsrommet ser ut som et åpent kontorlandskap. Har du gode stoltips?

 • Tomas skriver:

  Viktigt är också rätt höjd på skärmen, därefter bättre tangentbord och mus, om man jobbar med en bärbar dator.
  Be arbetsgivaren att få ta hem skärmen från kontoret eller köp en egen. Skärmens överkant ska vara i ögonhöjd, akta nacken.
  Om det inte går, palla upp datorn med böcker eller nåt, eller vinkla upp skärmen med stöd. Låna hem eller köp tangentbord och mus, sladd är OK. Om du inte stansar mycket siffror så gärna ett utan den numeriska delen så musen kommer närmare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.