Annons

Local hero: Desirée

Inlägget är reklam i samarbete med Swedese

Utemöbelserien Desirée från Swedese formgavs av Yngve Ekström redan 1954, när han experimenterade med materialen och konstruktionen av ett diskställ som utan problem kunde stå emot stora mängder vatten. Resultatet blev den gracila stolen Desirée som tack vare sin stomme av rostskyddsbehandlat stål och vit epoxylack tål att stå utomhus, året runt. 

Under 1950-talet arbetade många arkitekter med att sudda ut gränsen mellan inomhus och utomhus: stora fönster som öppnade husen mot trädgården, samma marktegel ute som inne. Många ställde dock sina utemöbler direkt på gräsmattan och till det ändamålet var Desirée inte den mest stabila modellen och därför fasades den sedermera ur produktion. När boken ”På spaning efter Laminon” skrevs fick författaren Britta-Lena Ekström, som också är dotter till Yngve Ekström, upp ögonen för denna vackra serie när hon letade bland gamla arkivbilder. Britta-Lena visade bilderna för Swedeses ledning som beslutade att återta den i produktion 2010 och även komplettera serien med två bord 2011.

Idag betraktas Desirée som en svensk designklassiker, tack vare sin historia och sin karaktäristiska form. Ryggstödet med dess utslagna form tar för sig ordentligt, trots att konstruktionen är så lätt, nätt och smäcker. Söker du på auktionssajterna kommer se att modellen har ett högt andrahansvärde och att stolarna även har producerats i svart. Namnet Desiree kan eventuellt härstamma från vår svenska prinsessa med samma namn. Formen på stolsitsen ser åtminstone ut som ett prinsessdiadem.

Visste du att?

 • I serien Desireé ingår bord i två storlekar samt en stol med matchande dynor i två färgställningar (grått och svart).
 • Bordsskivan är tillverkad av FSC®-kompaktlaminat
 • Swedese tillverkar fortfarande Desirée i Sverige
 • Serien passar både utomhus och inomhus och står i många offentliga miljöer
 • Desirée har sålts i specialfärg t ex gul till Spira i Jönköping. Det finns även bilder på svarta Desiree stolar men det är oklart hur gamla de är.
 • Den svängda formen på pinnarna i ryggstödet återkommer i en annan tappning i Ynves fåtölj Arka som lanserades påföljande år efter Desirée.
 • Initiativet till Desirée kom från Olov Svensson på Blomgren o Svensson i Vaggeryd som hade utvecklat en ny metod för att klä ståltråden i sina diskställ, blomkrukor och bord i ett tåligt ytskikt. Han hade byggt ett stort kar där produkterna omslöts, långsamt lyftes upp och skickades in i en ugn. Karet var så stort att man kunde doppa ner mer skrymmande saker men de hade för få beställningar och verksamheten var hotad. Yngve anlitades för att tänka ut något vackert och smart. Vilket man måste säga att han gjorde med den äran.  
 • Swedese har sålt ca 2400 Desiree stolar sedan återlanseringen 2010.

Kommentarer

 • Emma skriver:

  Den serien är så himla fin!

 • Anna GOuteva skriver:

  Jag fullkomligt älskar allt med Desiree!

 • Emma T skriver:

  Önskar att några av de 2400 stolarna stod här hos mig…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.