Annons

Inredningskunskap: Reflexbländning

När man pratar synstörande bländning och inredning tänker de flesta på felplacerade lampor i förhållande till ögonen. Men såhär års blir vi ofta varse om en annan slags bländning, som kan vara minst lika problematisk – både inomhus som utomhus. Nämligen; Reflexbländning. Alltså att en ljusstråle träffar en blank, eller starkt vit och reflekterande yta som skapar ett så skarpt ljus att vi får liknande fläckar för ögonen som om vi hade stirrat rakt in i en stark lampa utan skärm.


Inomhus är det viktigt att tänka på hur man riktar armaturerna och vilka ytor ljuset kommer att falla på för att undvika reflexbländning från exempelvis hallspeglar, högblanka kranar, glasbord och andra reflekterande ytskikt som kan skjuta en ljusstråle vidare – rätt in i ögonen.
Utomhus är det på motsvarande vis viktigt att fundera på hur solljuset faller och var det kan reflekteras (till exempel mot fönsterpartierna på huset) så att man inte placerar en sittgrupp på en plats där solstrålarna slår in i ett vinklat glasparti, och sedan bländar gästerna på ena sidan bordet till tårar varje gång man slår sig ner för att fika eller äta mat.

Kategorier:

Kommentarer

  • Anna skriver:

    ????????????????

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.