Annons

Inredningskunskap: Högskåpsväggar och avlastningsytor

En tydlig kökstrend som har dykt upp det senaste decenniet är fenomenet ”högskåpsvägg”. Alltså att man samlar kyl och frys, skafferiskåp och ibland även ugn och micro på en enda väggsida. Det ger ett vilsamt intryck för ögat – men kan ha ett högt pris för kroppen och ergonomin, om man inte tänker till kring både estetik och logik. Varför det? Jo, det finns en poäng med att ha bänk- och avlastningsytor nära dessa viktiga stationer i köket. Tre enkla exempel;

 • Jämför kroppsställningen när du ska packa upp matvaror om kassen 1) måste stå på golvet så att du tvingas böja dig för varje sak du ska plocka upp eller 2) kan placeras på en intilliggande bänkyta i midjehöjd.
 • Hur mycket klarar du av jonglera i famnen samtidigt om du behöver möblera om lite på hyllorna i kylen för att få plats med något stort?
 • Och hur blir det med säkerheten om du ska ta ut en varm plåt eller ugnsform när du lagar mat och… råkar bränna dig? Vad händer då om närmsta avställningsyta och arbetsbänk är flera meter bort? Om ni dessutom är flera som jobbar i köket samtidigt och du riskerar att krocka med någon som inte uppfattat vad som hänt?

Värt att ha med sig i bakhuvudet när man ska köpa hus och utvärdera en befintlig lösning eller renovera sitt kök och bygga nytt från scratch.

Kategorier:

Kommentarer

 • Hanna H. skriver:

  ????????‍♀️Det är också besvärligt när man bakar med flera plåtar samtidigt och vill flytta upp eller ner dem i ugnen. Vi har våe värmetåliga avlastningsyta på andra sidan rummet och har stört mig på det så många ggr ????????‍♀️

 • N skriver:

  Hej Frida,
  Så sant så sant.
  Jag har reflekterat kring hur många kök är planerade och inredda. När jag behövde renovera och anpassa mitt kök, badrum och övriga delar av hemmet, då blev min svåra fysiska förvärvade skada som alltid är närvarande med olika symtom en hjälp att inreda fysiskt vänligt och anpassat för personliga behov. Men som nog är vettiga och bra lösningar för många i och ur perspektivet gällande inredning.
  Enda gången min skada blev en fördel.
  Vänlig hälsning och Tack för Din blogg och bloggande ????,
  N.

 • Lisa skriver:

  Mkt bra Frida! En sak jag inte förstår är varför inte fler har diskmaskinen upphöjd. Den anvönder iaf min familj mkt oftare än ugnen. Många lyft i och ur minst en gång om dagen. Vi har våran upphöjd och det är helt underbart att ha den på en bra arbetshöjd!

  • Jenny skriver:

   Skulle absolut höjt diskmaskinen vid en kommande renovering om det inte vore för att det skulle ta för mycket värdefull bänkyta i vårt lilla kök. Skulle knappt ha plats att tillaga maten om yta försvann. Men i ett större kök eller nybygge med mer utrymme håller helt med dig.

 • Angelica skriver:

  Allt om hur man ska planera ett kök och hur avställningsytor m.m bör utformas står i SIS (Svenskt Standar)
  Detta är ngt som jag rekommenderar att man tar hjälp av för att undvika onödiga utformningsfel. Dessutom är det ett krav att följa vid nybyggnation.

  • Anna skriver:

   Det där med krav alltså hur efterlevs det i verkligheten? Man ser ju massor med kök i Facebookgruppen på både nybyggen och renoveringar som inte följer de enkla råd som finns (tänker senast på utslagsvask som saknas vid köksö som någon postade bilder på nyss). Får man inte rätta råden av köksföretagen innan man beställer hem allt eller hur kommer det sig att många gör konstiga val?

   • Angelica skriver:

    Kraven gäller endast vid nybyggnation eller om man bygger om sitt hus så pass mkt i planlösningen att man kan göra liknelsen av nybyggnation.
    Tyvärr upplever jag att många är i mot en när man berättar om dessa kraven men de är verkligen enbart för att undvika eventuella olyckor, och underlätta att arbeta i köket. Jag tycker verkligen att man ska kolla över SIS även om det inte är ett lagkrav om man enbart renoverar sitt kök & man ska veta att man alltid kan vända sig till byggnadsinspektörerna på sin kommun om man har svårt att tolka.

   • Frida Ramstedt skriver:

    Vore intressant att veta. Min upplevelse är att de som arbetar som säljare på köksföretag kan variera väldigt mycket i kunskapsnivå och erfarenhet, precis som i så många andra yrken. Att bygga kök är ju också ett sällanköp för de flesta så klurigt att trycktesta eftersom man inte alltid vet vad man ska fråga om /tänka på osv. Kanske inte så konstigt att det blir knasigt ibland men desto viktigare att belysa och prata om därav.

    • Angelica skriver:

     Du får jättegärna uppmärksamma detta. Även badrummens vändcirkel (Hall, kök, badrum och sovrum) och utformning samt varför man inte bör ha trösklar i sitt hem! 🙂
     Jag upplever att människor verkligen inte förstår varför man ska tänka på sin planlösning. Livet förändras och det kan det göra över en natt…

 • Henrietta skriver:

  Vi har en köksö nära vår vägg vi kan ha som avställningsyta. Men ofta tar jag faktiskt fram en pall och ställer påsarna på, jag tycker det blir ännu bättre ergonomiskt än att behöva lyfta armarna ovanför axlarna för att få ur varorna. ????????

  • Frida Ramstedt skriver:

   Har man en köksö bakom ryggen / eller i nära anslutning så har man ju en avlastningsyta som räcker gott men jag har sett otaliga exempel där man satt dessa högskåpsväggar på ena sidan rummet och alla arbetsytor/bänkytor på andra sidan. Mest vanligt i renoverade sekelskifteslägenheter och större nybyggen till hus. Då blir det en liten promenad att gå varje gång man behöver ställa av sig något. Det sägs att man öppnar sitt kylskåp i snitt 36 gånger på en dag så över ett köks livslängd är det många som hinner reta sig på en sådan lösning 😉

 • Lina skriver:

  Jag hade högsskåpsvägg med ugn, micro, kyl, frys i min förra lgh. Parallellt med arbetsbänk där resten av köket fanns. Tyckte det var både fin och smidig planlösning, dock inte jag som renoverat utan förra ägaren. När man har småbarn är det skönt att inte ha ugnen i deras nivå… himla cirkus det kan vara när dom stojar runt i köket samtidigt som brödet är färdiggräddat.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej Lina, då hade du arbetsbänken tillräckligt nära. Högskåpsvägg i sig är ju inte fel då, alltså om man har tänkt till och har en arbetsbänk i anslutning men är den på andra sidan rummet, eller väldigt många och långa steg bort är det en mindre bra lösning.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.