Annons

Nej. Du har fel.Nej.
Jag är inte tyken.
Jag skriver inte om inredningskunskap för att sätta någon på pottkanten.
Jag visar inte exempel för att verka duktig eller för att peka finger.
Jag riktar mig inte specifikt till dig eller den du eventuellt tänker på.

Någon kanske känner sig träffad ibland, så är det säkert. Men jag har inte skrivit en hel bok och jag tog inte mod till mig och gjorde en svidande kritisk utställning på Sveriges största inredningsmässa (där jag ifrågasatte normerna i vår bransch) för att det handlar om en enda person.

Varken om dig.
Eller om mig.
Utan om oss.

En hel generation som har skolats i ett feltänk kring inredning.
Som lägger enorma pengar på att konsumera och justera.
Som så gärna vill och som verkligen försöker.
Men som så sällan får lov att känna sig nöjda ändå.

Men vänta nu.
Det finns väl inga rätt och fel i inredning?
Jo, det gör det.
Inte när det kommer till smak förstås. Känslor, dekorationer och pynt.
Absolut inte.
Men när det kommer till inredning. Som ska användas. Som ska lösa en uppgift och fungera. Då gör det faktiskt det.
Absolut.

Jag säger inte emot att känslan i ett hem är jätteviktig. Den är ett definitivt måste för att vi ska må bra och trivas. Men när vi använder oss av det ordet som ett verbalt artilleri för att rättfärdiga sådant som skaver, håller oss tillbaka, skapar problem och fäller krokben i vardagen. Eller för att fortsätta ta in giftiga saker i vårt hem som kan skada oss och våra nära. Mot vårt bättre vetande.

Då är vi fel ute.

Då behövs det någon som vågar hålla upp en spegel och säga ”titta här”.
Vad håller vi på med? Varför gör vi ens på det här viset?
Finns det inte en annan väg framåt där vi både kan ha det fint och funktionellt samtidigt? Har vi inte kommit längre 2020 än att det ens ska behöva presenteras som ett motsatsförhållande?

Kategorier:

Kommentarer

 • DesignBella skriver:

  Heja dig!!!
  Speciellt nu när vi fått en chans att stanna upp och ifrågasätta alla våra val…

 • Sofia skriver:

  Tack för att jag får ta del av det arbete du gör! Jag tycker att ditt resonemang är klockrent och levererat på ett så bra sätt. För mig personligen lite obekvämt stundtals. Vilket i sig bottnar i att jag gjort egna tankevurpor och lagt krokben för mig själv utan att inse det.
  Jag tror att du gör skillnad, jag vet att du gör skillnad. Tack!

 • Hanna skriver:

  Du är bra Frida! Hejja dig att du vågar höja din röst och att du gör det!
  Kram Hanna

 • Victoria skriver:

  Tackar för mitt-i-prick-inlägg, men ändå synd att du ens behöver ”förklara”. Enda inredningsbloggen jag numer håller kvar vid är din. Modernt, sunt och befriande!

 • vita_margarita skriver:

  Du är klockren! Fortsätt ditt viktiga arbete.

 • Sara skriver:

  Tack Frida!! På grund av FEL inredning har jag konsumerat massor i onödan pga att det inte fungerar i och med livet. Tack för att du delar med dig av din kunskap så jag har en chans att få ett hem som faktiskt fungerar både praktiskt och estetiskt <3

 • Karin skriver:

  Så fint du uttrycker dig, alltid! Jag oroar mig väldigt för den här hetsen. Är medlem i din grupp på Facebook och jag känner att det ofta handlar om det nya, inne, ”museet” och inte det tidlösa, hemtrevliga och användbara! Är livrädd för den här hetskonsumtionen. Vågar inte ifrågasätta i trådarna där, även om jag så gärna hade velat ibland.

 • Maria skriver:

  Vill bara säga stort tack för din bok! Vi renoverar ett hus från 50 talet och har fått så mycket kunskap från din bok som gjort att vi ändrat många av de tankar som vi först hade om huset. Den har varit till stor hjälp och glädje!

 • Jenny skriver:

  Bra skrivet ???????? Bra rutet!

 • Helena skriver:

  Vissa personer behövs så innerligt mycket. De här människorna finns inom olika områden, och kan ibland säga saker som skaver lite till att börja, men som sen, när man får tänka efter, gör så himla gott!
  Du behövs! Du öppnar våra inredningsögon och får oss att tänka smart!
  Stina Wollter och Minimalisterna är två andra exempel på personer som behövs och som får oss att tänka om och tänka smart.
  Tack! ♥

 • Nina Gerthel skriver:

  Heja dej! Hälsningar från Nina Gerthel

 • Kajsa skriver:

  oj igenkänning. Jag är också egen företagare, fast i en annan bransch och att bli tillrättavisad (speciellt av män i övre medelåldern) är vardag. Behöver en instruktionsbok om hur man hanterar dem. De går även att hitta dem i trafiken, i affären, på flygplatsen osv.

  • Eva skriver:

   Tipsar om boken härskartekniker, massa bra exempel på hur man kan svara i jobbiga situationer!

 • Maria skriver:

  Tack för att du håller upp spegeln, och har gjort det i många år nu! Jag älskar att läsa och ta del av dina tankar om stort och smått. Det är ofta food for thought och jag har själv blivit till en mer insiktsfull människa tack vare det. Du gör ett viktigt arbete för att få till ett nödvändigt paradigmskifte.

 • Anna skriver:

  Jag har gått en utbildning i inredning och inte lärt mig ens hälften så mycket av den, ett års heltidsstudier, som jag lärt mig av ditt otroligt intressanta, relevanta och pricksäkra arkiv! Ta tex inlägget om arbetsbelysning i kök, eller det du skrev nyligen om socklar i kök. Underbart med en blogg som faktiskt lyfter det vardagliga och praktiska. Vackra detaljer finns det gott om ändå.

 • Det känns som att skygglappar ackompanjeras av ömma tår. Och en skvätt osäkerhet på toppen! Fortsätt framåt, du vet att du är något på spåren ????

 • M skriver:

  Jag känner mig träffad, big time, både på vilka fel vi gjort när vi ritade/byggde vårt hus (varför fick vi inga råd av ”arkitekten”, obs ett klassiskt hustillverkare så ej ren arkitektfirma) men även hur vi fallit dit på en del design-inredning som inte är praktiskt/funktionellt. Nu längtar jag till nästa husbygge (som förhoppningsvis blir av om ngr år) och jag ska inför upprustningen av huset läsa din bok från pärm till pärm om och om igen. Nästa hus skall vara vårt hem för resten av livet isch.

 • Åsa skriver:

  Heja Frida, det blir jobbigt för en del att ställa om och då använder de dig som en syndabock. Kämpa på Frida, omställning gör ont och vi måste hjälpas åt för att vända shoppingskutan. Mvh Åsa

 • Claudia skriver:

  Älskar dina inlägg och att du gör oss konsumenter medvetna om hur våra val kan påverka både oss, miljön och produktion! Du är en källa till inspiration och nytänk. Tack!

 • Carola skriver:

  Jäklar. Dagens träffsäkra sanning. Den visste var den tog. Tack!

 • Ingrid skriver:

  Som vanligt gäller att för att utvecklas behövs skavet, det där som irriterar, som man tvingas reflektera över. Fortsätt att störa och röra om ????

 • Annika skriver:

  Tack Frida för fint inlägg. Jag har slutat följa alla inredningsbloggar förutom din, just för att du tänker och skriver som du gör. Du möter dina följare som tänkande individer och inte som shopping galna konsumenter – tack för det.

 • Lina skriver:

  Bästa, bästa!!

 • Anna skriver:

  Du har rätt i allt du säger, sorgligt att du ska behöva försvara dig mot ”dumhet och små människor”.
  Keep up the good work!

 • Sofia skriver:

  Så sant! Det känns helt overkligt att magasin fortfarande publicerar artiklar som ”10 saker du måste sluta inreda med” där vi får veta vilka av de saker som var trendiga förra året som nu ska förpassas till källaren. Har helt slutat konsumera de typen av media och det dämpar onekligen suget att byta ut saker konstant.

 • Lovisa skriver:

  Du skriver så klokt. Du är en sann inspirationskälla Frida, fortsätt med det du gör!

 • Carin skriver:

  Så glad för att du vågar lyfta upp o fram o belysa det här. Det må skava men det måste skava för att vi ska komma framåt, bli klokare och våga ifrågasätta våra egna slentrianmässigt val o inte bara simma med strömmen.
  Din bok o dina klokskaper gör att vi kan trampa upp nya stigar och våga tro på något varaktigt som inte bara handlar om nästa trend o nästa trend.

  Jag var på din föreläsning i varberg för många år sedan, jag vet att jag saknade den här vinkeln då o att jag efterfrågade det här i utvärderingen av föreläsningen.
  Ditt mod o din utveckling gör att jag fortfarande är en trogen besökare i dina kanaler.

  Tack!

  Ha en fin kväll ????????

 • Kajsa skriver:

  Hej Frida!

  Jag tycker att det du gör är jätteintressant. Det handlar ju om mer än bara enskilda tips – i förlängningen är det ju en slags rörelse för att ta tillbaka funktionens roll i inredningen, där tonvikten inte bara ensidigt ligger på hur det ser ut. Som du skriver har något hänt de senaste decennierna i hur man ser på och förstår inredning, där man mer och mer tappat funktionssidan. Lite samma utveckling finns ju på arkitektursidan. I ett avsnitt av Husdrömmar reflekterar Gert Wingårdh över att en stor del av hans utbildning handlade om hur han som arkitekt kan jobba med funktionella lösningar, men att den sidan mer och mer försvunnit/blivit mindre efterfrågad.

  Tack för en spännande och relevant blogg!

 • Kajsa skriver:

  Du har så rätt och jag uppskattar ditt arbete så enormt! Köket i min lägenhet sattes in inför försäljningen när jag köpte den. Ingen brydde sig om att konstruera ett kök som FUNGERAR. Det retar mig varje dag. Ett enkelt exempel: det finns ingen kant runt diskhon, vilket gör att minsta lilla spill rinner rakt ner på golvet. Men innan det hamnar på golvet, hamnar vattnet i skårorna i överkanten på köksluckorna (sådana skåror som man drar i istället för att ha handtag). Sedan rinner vattnet ner från skåran längst med luckans sida och ner på golvet. Bara någon matskeds vattenspill leder till en himla massa torkning. Det är dessutom lätt att missa att det ligger vatten i skåran, så laminaten har efter bara några års användning börjat spricka. Det är så ORIMLIGT ofunktionellt gjort, och slitaget detta (och andra liknande små konstruktionsmissar) ger, kommer leda till att nästa ägare förmodligen kommer att byta ut köket trots att det bara är några år gammalt. Vilket i sig är ett miljöproblem. Så TACK för att du utbildar och förhoppningsvis ger tusentals kommande kök (och badrum och möblemang osv) en längre livslängd!

 • Katarina skriver:

  Tack för att du skriver om vår ohållbara syn på inredning! Detta behöver vi höra igen och igen! Vi måste förändras, det är enda vägen framåt…

 • Monnah skriver:

  Jag gillar verkligen den resa som du har gjort. Du kommer för alltid att vara en av ur-inredningsbloggarna som banade vägen för din bransch och har förut varit en nog så viktig del av det som du beskriver här i inlägget. Följande skrev jag i min blogg den 5 februari 2011:

  ”Jag följer bara en ren inredningsblogg. Jag har följt bloggen Trendenser sedan den hette Husmusen och hade en namnkamp med ett tvivelaktigt företag. Jag gillar Fridas känsla för detaljer. Dock kan jag se att det blir så mycket fokus vad som är ”fint” och ”fult” i inredningsbloggar i allmänhet, också i hennes blogg. Dyrt är inte alltid vackert, trendigt är inte alltid praktiskt, ”one of a kind” blir ofta i var mans hus (som ”Keep calm, carry on”-trycket till exempel)… Det enda rätta borde väl ändå vara att försöka hitta det man gillar inom sig och försöka omge sig av de saker som gör en glad, inte saker som man kan visa upp i sin blogg för att andra ska imponeras (istället för inspireras)?”

  Med ålder kommer visdom, brukar jag säga. När jag tänker på allt som måste ha skett bakom kulisserna kan jag inte låta bli att bli riktigt imponerad av dig. Du vågade dig på att utmana handen som födde dig och satsade på något som gjorde att dina inkomster måste ha påverkats. När man sitter i en sådan rävsax tror jag att de flesta sväljer sina visioner och insikter och fortsätter låta någon annan hålla i trådarna. Jag hoppas att du fortsätter påverka oss alla att våga lita på att vi själva ser vilken väggfärg vi tycker är fin och att förstå att det viktigaste när vi väljer en soffa är att den är skön. Carry on! Du gör ett strålande bra jobb.

 • Louise skriver:

  Ovh tack vare att du orkar skriva och ha åsikter som du har är detta den enda bloggen jag orkar fortsätta följa sedan flera år… Alla andra tröttnar jag på.

 • Clara skriver:

  Hej Frida!

  Har följt dig i flera år och håller verkligen med! Din bok är suverän och bloggen likaså. Jag har själv gått en ettårig utbildning i inredning, med professionella inredare som mentorer och lärare, och fokus låg alltid på att vi först måste förstå grunden och ha koll på behov och funktion – sen kan man bygga på med det estetiska. Och då kommer vi ju framförallt till smakfrågor. Men även det är ett knepigt område.

  Sen kan ju en del standardrekommendationer också vara problematiska med tanke på att det ofta utgår från en ”standardmänniska” och en bostad med perfekta standardmått. Är en då t.ex. bara 150 cm lång och bor ensam, så kan ju det vara bra att beakta när man ritar upp ett kök. Om man måste dra upp axlarna när man hackar lök är inte standardmåtten funktionella.

  Jag tror själv att det här delvis handlar om ordval – rätt och fel är väldigt laddade och hårda ord. Det finns väldigt mycket som vi vet är ”fel”, men som vi människor ändå gör (t.ex. att äta onyttigt). Eller saker som för en själv känns som en moralisk självklarhet, men sen märker vi att någon annan tycker precis tvärtom (politik!).

  Oavsett vilket så finns det alltid ett behov bakom beteendet. När det gäller inredning kanske det är ett behov av att passa in, eller att få beröm, att ha ett hem som är lika fint som alla andras. Eller om att en kanske inte trivs hemma, mår dåligt, och desperat försöker få till det. De flesta känner ju när det är ”rätt” respektive ”fel”, men vet en inte varför, och utan den kunskapen kan det vara svårt att lyckas första, andra, eller ens tredje gången. Därför behövs din blogg och din bok. Med alla billiga alternativ som erbjuds idag, kanske kombinerat med all inredningshets och dåliga lösningar som normaliseras på sociala medier, kan det lätt leda till en ond spiral (jfr jojo-bantning).

  Behovet går inte att vifta bort med att beteendet är ”fel”, det gör ju bara att det känns ännu värre. Då förstår jag att det kan vara svårt att ta in din kritik och laddade ord, som plötsligt känns som pekpinnar även om de är välmenande. Frågan kanske rentav är om den enskilda individen ens är roten till problemet, och inte ett offer bland många andra?

  Oavsett – håll ut och kämpa på, tills världen är förändrad! <3

 • Sara Olofsson skriver:

  Åh vad bra att du skriver detta, jag försökte mig på ett inlägg likt denna krönika en gång. Fick sådana enorma mothugg. Vi måste börja tänka större, vi kan inte förgifta vår planet, våra barn eller oss själva som vi nu gör. Vi kan inte köpa nytt för att ”trenden” säger så och vi kan absolut inte fylla våra hem med vare sig plast eller återvunnen plast, plats (i alla dess former) är fruktansvärt giftiga och vi ser det i den stigande allmänna depression som finns. Vi ser det i all allergi som drabbar fler och fler, se bara på hur många som går runt med huvudvärk varje dag… eller som är lite tröttare än vanligt, lite hjärntrött också.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.