Annons

Inredningsnyheter v.14/2020

Livet rullar vidare även om det mesta står och stampar. Här kommer i vanlig ordning en kortfattad summering av de senaste branschnyheterna från hem- och inredningsvärlden. Hoppas du hittar något nytt som kan inspirera!


Danska Louisiana Museum of Modern Art har stängt – men också öppnat en webbversion så att du kan kultursurfa från soffan. Kolla in deras digitala utställningsprogram här.
Walderstens grafik från serien The Family Tree (fyra motiv i en ask) finns nu att beställa via nätet.


Vatten är en av våra mest värdefulla naturresurser. Men vi behandlar det inte så. Genom att duscha i 10 minuter använder man ungefär 100 liter vatten. Vi låter med andra ord 100 liter relativt rent, uppvärmt vatten försvinna rakt ner i avloppet. Duschen Orbital Shower kan spara 90% av det vattnet med en ny teknik. Se mer här!

Kemikalieskatt på mode kan bli verklighet. Här vill man ju räcka upp en hand ”Hallå regeringen! Ta gärna en titt på inredningsbranschen också, när ni ändå håller på!”. För hur har vi det egentligen med kemikalier i infärgade textilier, flamskyddsmedel på soffklädslar och mattor och skumplast i möbler och inredning. För att inte tala om väggfärger som kan emittera kemikalier till inomhusluften under lång tid – och till fler än den som ville måla om i en ny spännande kulör för att hen tröttnat på den förra? Det är ju köpbeslut som kan drabba en hel familj – inte bara den som köpte ett par nya jeans av tveksam kvalité till sig själv.


HTH har släppt bilder på nya köksserien Modern Retreat.


Årets konstrunda på Österlen ställs in. TypeO satsar därför på bokade ’private viewings” om 15 minuter i ensamhet. Läs mer här.

Notiser
– Lexington lanserar digitala butiksbesök
XL Bygg och Bolist går ihop och blir störst
– IKEA förvärvar AI-bolag
– Och Klimatklubbens grundare ger ut novellsamling med Novelix!


Danska ferm LIVING presenterar ett gäng fina inredningsdetaljer i samarbete med internationella smyckesdesignern, Helena Rohner. Veckans Hemnetobjekt? Kolla in den här lägenheten på Victoriagatan som Anette nosade upp. Alla bilder här.


Foton: pressbilder från ovan nämnda företag

Kommentarer

 • SaraF skriver:

  Hej,

  Älskar dina sammanfattande inlägg. Vill dock bara lägga en liten kommentar om kemikalieskatt. Jag arbetar i elektronikbranschen där kemikalieskatten redan funnits i över två år. Vad vi sett under dessa år är att skatten slår mot konsumenter och små handlare utan att köpbeteendet och konsumtionen inte påverkats.

  Idag läggs skatten bara på produkter köpta i Sverige vilken främjar ex. att man handlar på nätet från en jätte som ex. Amazon istället för att betala 400 kr (ja det är så mycket) extra i liten lokal butik i sin hemstad. Det slår också hårt mot mindre varumärken med redan små marginaler samt att stora varumärken (som där jag jobbat själv) helt enkelt kan välja att lägga lager och distribution utanför Sverige för att komma runt det för konsumentens skull. det är alltså inte företag som betalar utan konsumenten. Tillägger också att kemikalier som ex. flamskyddsmedel är där av en orsak – av säkerhetsskäl annars är de olagliga att sälja.

  Alla miljöinsatser är fantastiska men jag ställer mig frågande till hur effektiv den här insatsen är utan ett gemensamt samverke med ex. EU.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Tack för intressant input. Mkt bra! Ang säkerheten. En följdfråga. Kan man då inte fråga sig om det är rimligt att ens behöva flamskyddsmedel? Grunden till det problemet är ju att vi gör saker av lättantändliga material. Inte naturliga diton. Trä flamskyddas väl inte? Ull är naturligt flamskyddat? Norrgavel har mig veterligen inget behov av flamskyddade medel på sina möbler och sin inredning ändå är de märkta med mäbelfakta osv dvs anses inte ”farliga” för konsument? Oftast sätts ju kemikalierna på prispressade textilier och mattor/möbler som är producerade av ohållbara plastmaterial som akryl / polyester / kallskum som är lättantändliga. Är det inte det som är problemets kärna där? Är det rimligt att gortsätta med. Flamskyddet är egentligen ett symptom på ett underliggande problem?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.