Annons

DIY: IKEA-hack på byrå

Inlägget innehåller affiliatelänkar/reklamlänkar


Inköpsställen (de som är adlinks anges inom parentes):
Kruka Norrgavel, svart ljusstake, skulptur privat liknande torso finns här (adlink till Mio) knoppar i ek från Norrgavel (adlink till Åhléns).

Jag får ofta frågor om hur man kan inreda mer hållbart, till en billigare peng. Ett tips är att köpa massiva trämöbler på Blocket eller loppis och måla dem med äggoljetempera eller en svanenmärkt färg, byta till nya knoppar och måttbeställa en toppskiva i kalksten (exempelvis till byrå eller sängbord). På så vis kommer du i alla fall en bit på vägen från de massproducerade och kortlivade MDF-/ spånskivemöblerna i samma prisklass.Vi målade ett Blocketfynd (IKEA’s byrå Tarva i massiv furu som inte längre produceras men som kan fyndas på andrahandsmarknaden), jag köpte knoppar i ek från Norrgavel och limmade fast på en kalkstensskiva (Grigio Levin 20 mm). Penslar från Ekologiska byggvaruhuset. Äggoljetempera ger en ojämförlig finish, men man bör vara medveten om den långa torktiden. Köper du lackade trämöbler kan du behöva slipa dem med sandpapper först.

OBS! Förankra ALLTID byråer i väggen. Oavsett om du sätter tyngre saker på toppen (som en ny stenskiva) eller inte pga tipprisken.


Jag gillar verkligen doften av äggoljetempera men hade inte flera veckor på mig så valde Jotun Lady Smooth White 8470, som är godkänd av Nordisk Miljömärkning och miljömärkningen Svanen.

Inköpsställen (de som är adlinks anges inom parentes): Kruka Sturehos krukmakeri finns att köpa i Norrgavels butiker, ljusstake Ildhane, skulptur privat liknande torso finns här (adlink till Mio) knoppar i ek från Norrgavel (adlink till Åhléns).


Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kommentarer

 • Bella skriver:

  Jättefint! Tycker det är väldigt avkopplande att måla så det i sig är ju ett plus jämfört med att köpa nytt. Vad heter växten?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Växten är en Klättersparris!

  • Marie skriver:

   Har jagat en Tarva ända sedan Ikea slutade sälja den. Men är svår att få tag på och nu blir det inte lättare ????
   Superfin make over!

   • Frida Ramstedt skriver:

    Förlåt! 🙂

    Det finns ju superfina furumöbler på loppis från 80-90 också, om man kan tänka sig omaket att byta knoppar och ibland toppskiva så ge inte upp.

 • Kristina skriver:

  Jättefin, jag undrar om du använt vanlig väggfärg eller om det är snickerifärg och i såfall i vilken glans.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Ska skriva av förpackningen nästa gång jag är på spinneriet men valde den mattaste snickerifärgen det gick att få. Minns inte glanstalet i huvudet dock. Återkommer!

 • Maria skriver:

  Vilken storlek har du på knopparna? 🙂

 • Vilket fint tips! Om det är något det finns gott om second hand så är det furumöbler. Många är lackade – då kanske det kräver behandling innan man kan måla? Jag tyckte om stylingen också med materialmöten. Bra jobbat!

 • Li skriver:

  Snyggt med kalkstensskiva ovanpå! Jag har också målat om samma byrå, minus benen som fortfarande är trärena, och kompletterade med fyndade knoppar ”Face mini” från Skultuna 🙂

 • Anna-Karin skriver:

  Fin makeover Frida. Byråer överlag är underskattade möbler och det finns som sagt gott om dem på andrahandsmarknaden.

  • Sanna skriver:

   Jättefin förvandling för billig peng och gott för miljön! 🙂 Har massproducerade MDF/spånskivemöbler som redan är inköpta för minst 5år sedan men som nog kommer få sig en fin stenskiva ovanpå. Skruvar du alltid fast dem i väggen? Vi har aldrig gjort det eller någon annan jag känner eller är det för att du ”måste”? 🙂

 • Tina skriver:

  Superfin! Tänkt vilken förvandling ????

 • Lovisa skriver:

  Jättefint! Jag älskar att måla om möbler som jag hittar begagnat, så mycket roligare och stimulerande än att köpa nytt. Att köpa nytt är ingen sport, enligt mitt tyckande ????

 • Linnea skriver:

  Hej,
  Fint och inspirerande inlägg! Men..jag blir fundersam på det du skriver om torktiden på äggoljetempera, vilken typ av tempera har du arbetat med? Min erfarenhet är att den torkar (dvs ej färgar av sig) på knappt ett dygn, lite beroende på vilka pigment som är i. Däremot tar det ungefär en vecka innan färgen är helt genomhärdad.
  Jag kände att jag ville förtydliga detta då jag upplever att miljövänliga/klassiska färger ofta får dras med dåliga rykten som inte är helt sanna, vilket gör att många inte vågar prova dem.
  Tack för din blogg som inspirerat mig under alla år du varit igång!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.