Annons

Snickerinörderi – lär dig syna trämöbler i sömmarna

Inlägget är en annons/reklam för Norrgavel

Det är med möbelsnickeri precis som med matlagning. Kvalitén på råvarorna och hantverket avgör slutresultatet. Och detaljerna är det som gör skillnaden mellan bra och utmärkt.

Men hur synar man en trämöbel i sömmarna?

I samarbete med Norrgavel presenterar jag en snickerinörderiskola. Lästips för dig som vill lära dig mer om hur man kan se skillnad på kvalitét och massproducerad kvantitet.


Sammansättning
Idag monteras de allra flesta möbler ihop med metallbeslag. Det är en enklare och mer kostnadseffektiv metod men det ger inte samma rena känsla och många företag lämnar ofta över en del av både arbetet och ansvaret för slutfinishen till kunden. Väljer man limning behåller man materialkvaliteten i träet, dessutom får man en väldigt stark sammansättning och en ojämförligt hög finish. Därför är det värt att kontrollera hur möbeln är sammansatt (och kommer levereras till dig) innan du slår till.


Formning
Böjda trädelar kan skapas på olika vis. Ett av de svåraste sätten att forma trä är att använda sk. basning. Då ångar man först upp träet för att få det böjligt, sedan spänns det ner i metallform där det får torka cirka en vecka innan man bearbetar det vidare. Det är bara vissa träslag som kan basas med lyckat resultat. Bok (idealiskt – det träslag som rör sig mest av alla träslag) och ask fungerar bra, medan ek är svårt att basa och björk lämpar sig inte alls för basning. Dessutom måste träet vara kvistfritt och rakväxt så det kan bara göras på de finaste filéerna. Utmaningen med basat trä är att det inte går att få till exakta likadana kurvor. De böjda formerna kan alltid variera en aning från fall till fall eftersom det är något man aldrig kan styra exakt – men det gör också varje möbel unik. Dessutom slipper man limskarvar och får väldigt lite träspill.

Exempel:
Norrgavel Länstol


Sinkning
Hur möts trädelarna i hörnen? Sinkning är en metod där man ”flätar” ihop två trästycken och den lämpar sig bra för exempelvis hörn och lådor och ger hög hållbarhet tack vare en större limyta. Metoden fungerar även som utsmyckning eftersom det skapar ett vackert mönster i mötet mellan trädelarna. Med detta tillvägagångssätt för sammanfogning är det också möjligt att jobba i väldigt tunna dimensioner av trä. Det är dessutom en materialsnål sammansättning. Kontrollera därför alltid hörnen på en trämöbel innan du slår till. Öppna lådorna på byråer och syna dem i sömmarna.

Exempel:
Bokylla (hörn) 
Kubik (lådans hörn) 
Litet bord med låda (lådans hörn) 

Precision
Sammansättningspunkterna på en möbel avslöjar ofta ambitionsnivån på en möbel. Kontrafräsning kräver stor exakthet i produktionen eftersom man putsar träet efter att det är bearbetat. Det ger en otrolig finish och känsla av skräddarsydd passform. Man får inte putsa bort för mycket för då passar inte kontrafräsningen därför kräver det sin hantverksskicklighet.

Exempel:
Norrgavels Easy Chair
Soffbord Ø 100 
Våg (underrede) 

* Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med Norrgavel

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.