Annons

Inredningskunskap: Har du rätt höjd på handfatet?

Att inreda badrum med fristående handfat på egna skåpslösningar har blivit populärt de senaste åren. I inredningsmagasinen och på Hemnet kan man hitta många kreativa exempel där handfat har placerats på mer eller mindre lämpliga skåp. Nya som gamla. Utmaningen (förutom att skåpen måste klara av att stå i våtrum och tåla daglig fukt och väta) är att fristående handfat bygger på höjden – därför är det viktigt att få till rätt nivå på tvättstället så att du inte skapar en oergonomisk ställning för kroppen. Den rekommenderade höjden på ett tvättställ är ca: 85-87 cm.

Väljer du ett fristående handfat istället för en klassisk kommod – var noga med att linjera tvättstället på den rekommenderade nivån och tänk även på var kranen kommer att hamna i förhållande till det så att du kommer åt reglagen. Annars finns risk att man måste tvätta händerna med axlarna vid öronen, att man inte kommer åt kranen eller att man slår pannan i den när man böjer sig över handfatet för att tvätta ansiktet. Bara ett tips – för att undvika verkligt vardagsskav.

Kategorier:

Kommentarer

 • Maria Lindelöf skriver:

  Jag bara älskar dina tips. När man läser dem är. De så, självklara, samtidigt som man många gånger stött på dessa vardagsskav och inte kunna sätta fingret på vad som är fel. Tack Trendenser för all den kunskap du sprider❤️

 • Malin skriver:

  Precis vad jag behövde läsa idag. Vill göra en mindre uppdatering i badrummet och då ha handfat uppepå kommoden men funderar på hur det blir utifrån hur de ser ut idag. Så nu ska jag möta och klura..

 • Marie skriver:

  Oftast är man ju dock ganska olika långa i hushållet, så svårt då att anpassa efter någons längd! Är själv 164 cm och maken 197…

 • Angelica skriver:

  Ett mått som många glömmer är avståndet mellan handfatet och vägg eller toalett. Det ska uppfylla SIS standar för att vara tillgängligt och hållbart i en förändrad situation.

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.