Annons

Annons: Kaminguiden del 2

Inlägget är reklam för Eldabutiken

Är du intresserad av att installera en eldstad men har svårt att bestämma dig för modell? Här är del 2 i min kaminskola som presenteras i samarbete med Eldabutiken.

Del 1 i Kaminskolan hittar du här!

Kroppstyper och hustyper
Vilken hustyp har du? Precis som vi oftast väljer kläder efter kroppsform har husets stor inverkan på vilken modell av eldstad som kommer att passa bäst hemma hos just dig. Börja därför på utsidan genom att begrunda husets form, linjer, karaktär och stilepok.


Nybyggt hus?
Nyproducerade och moderna hus har ofta många raka linjer och hårda material. Planlösningarna är ofta öppna i nyproducerade hus och det finns inte alltid en naturlig fokuspunkt i rummen. Välj en eldstad som följer husets karaktär men ändå blir ett tydligt utropstecken. Gärna en modell som är fin att se från fler än ett håll och placera den också så att ni kan njuta av elden från flera sociala ytor i rummet. Det finns också kakelugnar för moderna linjer (studio-serien från Gabriel) som är väldigt bra uppvärmningsalternativ i just täta nybyggda hus och som ger en lång behaglig värme. Nordpeis Me-serie kan också bli en fin fokuspunkt i modern arkitektur.1) Jötul F135
2) Keddy K700
3) Contura 790E
4) Contura i41A
5) Contura 890
6) Scanspis 83
7) Panorama Fireplace

Tänk på att!

 • Om du bygger en murstock på utsidan kan du göra två pipor så du kan ha en öppen eldstad även på utsidan (altanen).
 • Man kan använda eldstaden som en rumsdelare. Med nya skorstenar som har både till- och frånluft i skorstenen har du möjlighet att placera eldstaden i stort sett var som helst. Ger också bra värmespridning
 • Gaseldstäder behöver bara ca 1 m skorsten och bara en genomgång i ytterväggen och inget mer på utsidan. Smidigt att tända brasan på 1 sek med anpassad värme eftersom du kan styra hur mycket den ska brinna, dessutom behövs ingen vedförvaring.


Äldre hus
Få saker är så vackra som de klassiska kakelugnarna som återfinns i original i en del gamla hus och lägenheter men faktum är att det inte behöver finnas en installerad för att få njuta av en stämningshöjande kakelugn – det finns många nyproducerade modeller som följer stilen i äldre sekelskifteshus som ändå håller dagens mått ur ett kvalitets- och funktionsperspektiv. Läs på om husets historia (kan tipsa om tidslinjen i min Handbok i inredning och styling) och välj en modell med liknande dekorationer eller färg som var aktuella under husets stilepok för att den ska lira med arkitektens grundtankar.  


1) Gabriel Kungsholm
2) Gabriel Duvemåla
3) Gabriel Strömsrum
4) Gabriel Christineberg
5) Josef Davidssons Royal Viking
6) Idun no 1 (vedspis till köket)
7) Jötul F100 Eco
Tänk på att!

 • Just där kakelugnen ska stå måste det finnas fundament. Om huset skulle fatta eld och börja brinna måste kakelugnen och balken kunna stå kvar för att undvika rasrisk.
 • De yttre luckorna ska inte stängas under eldning. Mässingen/plåten riskerar att missfärgas.
 • Elda lugnt! En äldre kakelugn får aldrig bli så varm att du inte kan lägga handen på kaklet. Då har du eldat för hårt och riskerar skador på kakelugnen.


Mittemellan
Hus som varken är nya eller särskilt gamla har ofta stora valmöjligheter. Man kan antingen välja att flirta med en äldre känsla eller strama till eldstaden för en mer modern look. Var noga med att uppgradera en befintlig eldstad så att den följer nutida standarder och höga krav på både inomhusluft och utsläpp från skorstenen. Med en spiskassett som installeras i befintlig öppen spis eller eldstadsöppning kan du få den senaste standarden och elda både säkert och miljövänligt utifrån dagens krav. Har du ingen murstock alls? Satsa på en gasspis!1) Keddy K10
2) Contura i5 dubbellucka
3) Keddy SK1001
4) Planika Lincoln
5) Therma Tech
6) Contura i7G

Tänk på att!

 • När du ska ändra en gammal installation får du bara installera sådant som uppfyller utsläppskraven som finns i Boverkets byggregler. 

Fritidshus / Lanställe / Sportstuga
Är det någonstans man verkligen vill ha en eldstad så är det väl i fritidshuset, på sommarstället eller i fjällstugan? Med en eldstad kan du inte bara mysa framför en brasan där utan också skapa en längre säsong, bli mindre känslig mot strömavbrott och få stöduppvärmning i kyliga perioder. En kamin ger snabb uppvärmning, torkar upp och förlänger kyliga sommarkvällar och gör regniga dagar skönare. Välj en mindre modell, kanske täljstensklädd som avger värmen lite längre, eller varför inte en vedspis i köket?

1) TermaTech Tt21RS Täljstenskamin med längre värmeavgivning
2) Contura310
3) Contura810G Style lite större modell – ger snabb värme
4) Nordpeis Odense – liten murspis

eller
Nordpeis Me Steel
Josef Davidssons Viking 30 Vedspis i köket
Jøtul F100 Eco


Vill du se fler exempel hittar du Eldas hela sortiment här.

* Inlägget är reklam för Eldabutiken Sverige

Kommentarer

 • S skriver:

  Mysigt med brasa, men enligt Naturvårdsverket är vedeldning den största källan till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Föroreningarna misstänks bland annat kunna orsaka demens.

  Vedeldning är också en av de största källorna till att sot sprids i Arktisområdet. Soten påskyndar issmältningen!

 • Anna skriver:

  Det är därför man inte ska fortsätta elda i äldre eldstäder som inte följer dagens krav. Den som tänder en brasa kan också minska utsläppen med 50% bara genom att följa Naturvårdsverkets råd för hur man eldar rätt. Soten i Arktis är en mestadels en konsekvens av trafik och kolkraftverken – läs mer här https://www.nature.com/articles/ncomms12776

  https://www.naturvardsverket.se/vedeldning

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.