Annons

Local hero: Pia-lampan

Inlägget är reklam i samarbete med Gärsnäs

Premiär för en ny vinjett!
Under 2020 kommer jag att lyfta och belysa kända Nordiska designklassiker. Genom att berätta mer om klassikernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få både kunskap men också förståelse för den verkshöjd de har. Dessutom känns det som en lite roligare och mer lärorik annonsform.

Pia-lampan från Gärsnäs
Den klassiska Pia-lampan är en serie lampor framtagna av arkitekten Tore Ahlsén för det svenska möbelföretaget Gärsnäs. Lampan har en ställning i silvertråd som är inklädd i vitt bomullstyg med hålbrodyr och pendelmodellen finns att välja i två olika storlekar, Ø 50 cm och Ø 80 cm. Pia finns också som plafond och som golvlampa.

Tack vare bomullstyget och hålbrodyren ger Pia-lampan ifrån sig ett vackert mjukt ljus. Pia är en klassiker som ger ett elegant intryck i alla interiören den placeras i. Den kräver lite takhöjd och passar därför bra i exempelvis offentlig miljö, i höga trapphus, sekelskifteslägenheter med rejäl takhöjd och i nyproducerade hus som har öppet i nock. Eftersom den ger ett mjukt allmänljus utan synstörande bländning eftersom tyget är helslutet runt lampkroppen med en dragsko så är den också lämplig i sovrum och barnrum där man kommer att se lampan underifrån. 

Pia-lampan hänger bland annat i Kristianstads rådhus

Visste du att:

 • Pialampan ritades redan på 40-talet, troligen i samband med skissandet på Årsta centrum som arkitekten och formgivaren Tore Ahlsén var med och ritade på 1943. Det hänger än idag Pia-lampor i taket på Folkets hus.
 • Den första golvmodellen fick namnet ”Napoleon vid Nilen” eftersom den har ett litet reglage på stommen (ursprungligen tillverkat i svartpatinerad brons, dessa finns dock enbart i 10 utföranden) och spaken har formen av Napoleons hatt. Idag är det rundare i formen och därför är kopplingen till Napoleon inte lika tydlig och synlig.
 • Golvlampan producerades ursprungligen för KF, sedan tog Nordiska Kompaniet över modellen när KF enligt uppgift ansåg att tillverkningskostnaderna blev för höga. Sedan 1970-talet tillverkar Gärsnäs golvlampan som en del i Pia-familjen, men nu med svart gjutjärnsfot vilket blivit en succé som sålts i stora serier.
 • Tyget är avtagbart och kan tvättas i 40-grader!
 • Pia-lampans fader Tore Ahlsén ritade även PUB-Huset i Stockholm tillsammans med sin bror Erik.
 • Gärsnäs fabrik och showroom ligger i Gärsnäs, på Österlen i Skåne.
 • ​Fram till 2030 arbetar Gärsnäs aktivt med att förändra energiförbrukningen i sin verksamhet. Det innebär att hela deras produktionsprocess, från fabrik till transport ska drivas helt av förnybar energi 2030.

Fabriken i Gärsnäs

Inlägget är reklam i samarbete med Gärsnäs

Kommentarer

 • Bella skriver:

  Älskar pia-lampan ???? Har en liten taklampa och en plafond. I min gamla gymnasieskola på Österlen hade de ett helt gäng med stora lampor som väckte ett ’ha begär’ varje dag ????

 • Mia skriver:

  Har den som plafond i sovrummet. Så vacker!

 • Anna skriver:

  gillar verkligen runda lampor!

 • Lovisa skriver:

  Riktigt vacker. Den runda mjuka formen är fin. Spontant känns det som en lämplig sovrumslampa, hur tänker du kring det?

 • Anna skriver:

  Så himla fin! Och jag måste säga att jag gillar denna nya kategorin du börjat med. Spännande läsning och på något sätt har det gett mig en bild till varför prislappar varierar så mycket mellan original och kopia när man förstår hantverket bakom!

 • Anna skriver:

  På Bräntbergsskolan i Umeå hänger dessa lampor i matsalen, dock utan tyget… Det togs tydligen bort för att tvättas för herrans många år sedan och sattes sedan aldrig tillbaka.

 • Dilber skriver:

  Tack för superbra och intressant läsning 😉
  Jag är helt såld Pia lampor har redan 4st och en 5:e golvlampa (Napoleon ) på väg.

 • Kerstin skriver:

  Vad är Pia-lmpan, begagnad i fint skick från 1980 värderad till?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.