Annons

Local hero: Länstolen Norrgavel

Inlägget är reklam för Norrgavel

Premiär för en ny vinjett!
Under 2020 kommer jag att lyfta och belysa kända Nordiska designklassiker. Genom att berätta mer om klassikernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få både kunskap men också förståelse för den verkshöjd de har. Dessutom känns det som en lite roligare och mer lärorik annonsform.

Länstolen från Norrgavel
Redan 1992 började Norrgavels grundare Nirvan Richter skissa på Länstolen som nu kommit att bli ett av företagets tydligaste signaturmöbler. Tack vare sina karaktäristiska ryggspjälor upplevs fåtöljen både luftig och omslutande på samma gång. Den tronliknande formen kramar om den som slår sig ned – men tillåter samtidigt en fortsatt luftig känsla i möbleringen eftersom man kan se rakt igenom ryggen. Från den första idéskissen 1992 tog det ytterligare drygt tre år till den sattes i produktion 1995. Visionen rymde många paradoxer; en omslutande form utan känsla av instängdhet, en skön fåtölj som ser asketiskt enkel ut, en mäktig tron som smälter in diskret i rummet – stor som en öronlappsfåtölj men transparent så att man skönjer väggar och golv…

För att skapa de mjuka, böjda formerna i Länstolens rygg och sits, ångas träet för att göra det formbart så att det sedan kan spännas fast i en form av stål där det får torka i ett par veckor. Därefter bearbetas möbelkomponenterna till en färdig form.

Den kullerstoppade sitsen är ett tidskrävande hantverksarbete i linne, kroll, tagel och vadd, men så håller den förmodligen också i 50 år – därefter kan vilken tapetserare som helst få den tillbaka i nyskick. Sedan 2009 finns också ett mjukare alternativ med en fjäderkudde ovanpå en vacker linnegjord. Länstolen tillverkas i träslagen bok och ask och själva plymån, liksom rygg- och nackkudde innehåller endast ren sjöfågelfjäder.

Du kan själv välja om din Länstol ska ytbehandlas med vitolja, olja eller såpa. Länstol kan även fås med temperakulör eller med vattenbaserad lack.⁠
Som klädsel finns möbeltextil och skinn (vegetabilisk garvat nötskinn från Tärnsjö, vegetabilisk garvat och ofärgat fårskinn och vegetabilisk garvat renskinn eller kromfritt garvat nötskinn från danska Sørensen).


”Jag önskar att jag hade ritat Länstolen, trots att jag faktiskt gjorde det 1993” 


I svenska ELLE (nr 6, 2000) får Nirvan  frågan om vad han önskar att han hade ritat. Länstolen, lyder svaret. Nirvan Richter förklarar vidare:
– Det handlar om att vi ibland inte ens vågar tro att vi kan göra det vi faktiskt har gjort. Det har med dåligt självförtroende att göra, eller snarare rädsla. Att inte kunna lita på sin egen kunskap, sina egna möjligheter. Det är så jag ser hela designprocessen; att fokus ligger på att vara helt närvarande i sig själv snarare än att rita en stol. Men jag upplever inte rädslan som negativ för ju mer jag lär känna den, desto bättre kommunicerar jag med den. Naturligtvis vet jag att det är jag som ritat Länstolen, den möbel jag är mest stolt över, men ibland vågar jag inte tro att det är sant!

Det är många som är väldigt tacksamma för att det faktiskt är sant. Ett konkret bevis på det är att Länstol fortfarande är en av Norrgavels mest sålda möbler. 
Visste du att?

 • Länstolen visades första gången som prototyp på Bomässan 1993 och ingår idag i samlingarna på Nationalmuseum och Nordiska Museet i Stockholm. 
 • En fast sits tar 2 timmar att tillverka (jmf med att det tar ca 20 timmar att tillverka en hel bil).
 • Mjuk sits ”Länsfåtölj” lanserades 2009.
 • Mellan bakbenen och sitsen bildar armstöden en ram som gör Länstolen mycket stabil i sin konstruktion.
 • Dalai Lama har signerat en Länstol. Se mer här!
 • 2017 samarbetade Norrgavel  med Bukowskis och producerade tio unika exemplar av Länstolen med unika klädslar framtagna av Norrgavels kreativa textilchef Inger Wibell Kähr.
 • Länstolen kan även köpas som miniatyr från Kottetoys.
 • 1997 prydde Länstolen omslaget av Telekatalogen Gulasidorna (edition Malmö)
 • Samtliga Norrgavel-möbler skissas för hand än idag. Företagets grundare och formgivare Nirvan Richter gör nämligen både möbelskisser och skisser på hur butiksinredningar ska se ut för hand. Skisserna gör han i vackra anteckningsböcker som till vardags förvaras i ett kassaskåp. En gedigen möbelhistoria ligger där i form av 36 fulltecknade skissböcker, med närmare 30 års möbelformgivning…
 • Lite kuriosa; skissböckerna är inte vilka böcker som helst utan dessa köper Nirvan i en noggrant utvald pappershandel i Gamla Stan i Stockholm (Studio Barbara Bunke). Handgjorda skissböcker med omslag klätt med Norrgavels möbeltextil.Kommentarer

 • Amanda skriver:

  Finaste fåtöljen jag vet ❣️

 • Lisa skriver:

  Fullkomligt älskar min länstol ❤️ Det ”enklaste” jag sparat ihop till och det absolut bästa köpet jag gjort.

 • Alice A skriver:

  Intressant läsning och visst är Norrgavels Länstol fantastisk! En fåtölj som liksom ”växer” med tiden. Blir bara vackrare ju mer man tittar på den och lever med den! Och den är imponerande unik i sin genomtänkta och skulpturala design, samtidigt som den är förvånansvärt skön att sitta i. Favoritmöbeln!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.