Annons

Local hero: Essem hatthylla

Inlägget är reklam i samarbete med Essem Design

Premiär för en ny vinjett!
Under 2020 kommer jag att lyfta och belysa kända Nordiska designklassiker. Genom att berätta mer om klassikernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få både kunskap men också förståelse för den verkshöjd de har. Dessutom känns det som en lite roligare och mer lärorik annonsform.

Essem Designs klassiska hatthyllor föddes en regnig höstkväll år 1937, då Gunnar Bolin satte sig vid sitt skrivbord i Anderstorp med en idé i huvudet: en hatthylla som skulle kunna tillverkas av nedsmält aluminiumskrot. Denna snilleblixt resulterade i att Skoglunds Metallgjuteri startades. Under de kommande årtiondena har företaget blivit förknippat med funktionell och enkel hallinteriör.Hatthyllan Nostalgi återfinns i många svenska hem, även i hyresrätter där den installerats av många kommunala bostadsbolag. Tillverkningen av sker fortfarande i Sverige där man använder 100% återvunnen aluminium. Levereras i en platt förpackning formgiven av Bedow.Den tidigare kvalitetsansvarige Sten-Roger Bladh axlade 2002 manteln och förvärvade rättigheterna till produkterna genom en avknoppning från gjuteriet. Bladh behöll den traditionella och hantverksmässiga produktionen i Anderstorp, men med vidare strävan och ambition att tillverka nya produkter – nu under namnet Essem Design. Fortfarande med funktion och hållbarhet som grundstenar i verksamheten.Gunnar Bolin föddes 1919 (död 2010) i småländska Anderstorp. Tidigt i karriären stod det klart att Bolin inte ville ta över familjens jordbruk. Efter en rad ströarbeten startade han istället ett eget metallgjuteri. Tack vare sin småländska envishet och sin goda känsla för form lyckades Bolin att bli framgångsrik inom sitt gebit. Hatt- och skohyllorna Nostalgi och Classic får oss att förstå varför.

Visste du att?

 • Till både Nostalgi och Classic-serien finns även en matchande skohylla.
 • Nostalgi kan förlängas med hjälp av en påbyggnadsdel (innehållande; mellankonsol, rundstavar och ankarkrokar) och på så vis bli hur lång som helst. Den går även att korta ner för att passa i små utrymmen.
 • Kroklisten Gustav kom till för att ta tillvara på spillet från kapade rundstavar till Nostalgihyllan.
 • Hattkroken Oskar är ett tillbehör till Gunnar Bolins välkända hatthylla som enkelt kan träs på stängerna till Nostalgi. Den har en pinne i aluminium och en knopp i trä för att du ska kunna hänga din hatt på ett elegant sätt.
 • Efter världskrigen var det brist på aluminium och då fick man använda aluminium från skrotade militärflygplan.
 • Nostalgi har blivit Essems mest populära hylla och de producerar ca 30 000 stycken om året i olika utföranden och bredder.  

Inlägget är ett reklamsamarbete med Essem Design

Kommentarer

 • Stella i Italien skriver:

  Tack för den här nya vinjetten. Stor igenkännning på vissa föremål som jag allltid tagit för givna, t ex hatthyllorna och även stringhyllan, som jag hade i mitt flickrum (kombination av bokhyllor och skrivbord). Tack vare sådana inlägg, även på vissa andra bloggar, har jag haft glädjen att upptäcka att mina föräldrar var mycket intresserade av ny design, något som jag aldrig riktigt insett.

 • Maria skriver:

  Tycker också att den här vinjetten är rolig, uppskattar den mycket! Just Essem-hyllan har jag faktiskt i min nyproducerade hyresrätt, känns som en bra, tidlös och inte minst snygg investering från fastighetsägarens sida. Har ju haft ett par hyresrätter innan med riktigt fula hatthyllor…

 • Så roligt att få veta mer om denna hatthylla som är så välbekant. Har inte tänkt på den som att det finns en formgivare bakom, vilket det ju självklart är. Och nu fick jag också upp ögonen för dess genialitet också. Tack Frida

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.