Annons

Så tänker jag om Trendensers Facebookgrupp

Jag fick en relevant läsarfråga om hur jag förhåller mig till Trendensers Inredningsgrupp på Facebook, som jag tänkte besvara här. Så att alla kan se och hänga med.

Jag tycker att du lyfter så många bra poänger i din blogg och jag ser ett tydligt ställningstagande för hållbarhet, kvalitet och mindre hets i dina flöden. Därför undrar jag hur du förhåller dig till den diskussion/inspiration/funktion som pågår i Trendensers grupp på Facebook? Jag klandrar på inget sätt dig för dess innehåll, men det är ju ändå din plattform och jag tycker att mycket av det som diskuteras av andra (dina inlägg och repliker, åtminstone de jag sett, är i linje med dina blogginlägg) främst handlar om köpa nytt, byta ut, hitta billigare och så spinner det runt, runt utan att något förändras. (….) Ja, jag stör mig på hur plattformen används. Vet inte exakt vad jag hade förväntat mig av den, men det känns inte bra. Som sagt, förstår att du inte kan stå för allt som skrivs där, men jag vill gärna veta hur du förhåller dig till frågan.
Micaela

Jag använder sällan Facebook privat, därför var det en aha-upplevelse för mig i våras när mina kollegor visade att det finns flera svenska inredningsgrupper på Facebook som har uppåt 100 000 – 200 000 medlemmar. Där det dagligen diskuteras nya inredningsköp, vansinnesrenoveringar och slit-och-släng. År 2019. Det var ungefär som när jag blev varse om Wish. Jag blev helt ställd. Och i det läget har man två val tänker jag.

 • Antingen gör man det enkelt för sig och ignorerar verkligheten. Precis så som jag upplever att dagens inredningsmagasin och många influencers gör när de fortsätter visa kurerad inspiration som tilltalar en liten klick människor. Med ett konstant flöde av bostadsutopier och fantasier som väldigt få kan känna igen sig i. Samtidigt som man alienerar ”folket” förfasas man över dem bakom stängda dörrar och suckar för att de ”inte har koll”.
 • Eller så gör man det jobbigare alternativet. Ger sig in i ett nytt sammanhang, på en helt annan plattform – och försöker bidra till förändring. Där. Genom att lyssna av och anstränga sig för att förstå vad som efterfrågas och sedan delar med sig av sin kunskap och erfarenhet genom konkreta råd och tips – utifrån vad som faktiskt behövs i verklighetens hus och bostäder. Inte enbart utifrån hur man själv vill uppfattas.

Nej. Jag står absolut inte bakom de inlägg som handlar om att riva ut och göra om utan eftertanke.

Nej. Jag tror inte att någon vill göra felköp eller snedrenoveringar. Däremot tror jag att det är lätt hänt när etablerade inredningsmedier aldrig tar sig an vanliga problem och utmaningar.

Nej. Jag vill inte vara med och bidra till överkonsumtion. Tvärtom. Jag tänker att den här typen av Facebookgrupper har kommit till för att man faktiskt vill göra bättre och mer genomtänkta val och att det finns en möjlighet för alla medlemmar att inspirera till det – för varje ny fråga som postas.

Ja. Vi lever i en tid där ”att vara inredningsintresserad” har blivit synonymt med ”att gilla saker”. Men det problemet är lika stort i etablissemanget som hos vanliga människor. Det tar sig bara olika uttryck och vi är snabbare på att ursäkta pryltokighet, ombytlighet och vansinnesrenoveringar när de görs av någon som anses ha ”god smak”. Men det är lika kortsiktigt ångestdämpande och onödigt oavsett om det äger rum i en stuckaturdröm anno 1882 eller ett mexitegelhus från 1982….

Ja. Det kommer ta tid att få form på gruppen och diskussionerna i den. Vi är redan på god väg jämfört med liknande grupper, men jag tror att alla måste ha tålamod. Man skapar inte nya normer, beteenden och tankemönster genom att fortsätta göra som man alltid har gjort. Eller genom att enbart prata med dem som tycker likadant.

Kategorier:

Kommentarer

 • DesignBella skriver:

  Jag känner faktiskt lite samma sak och var faktiskt påväg att gå ur efter bara nån vecka för jag fick ångest… men vill ger det en chans till pga av att jag gillar dig och din plattform på blogg/instagram. Jag ser gärna att du skriver mer, länkar till blogginlägg som svarar på inlägg, kanske är lite tydligare med vilka inlägg som är ok/inte. Kanske tar bort fler…? Att fråga om vad en produkt heter känns inte ok… utan mer hjälp i större frågor. Sen är det kanske svårt att veta vad som engagerar i början… även att försöka pressa på att välja medvetet, hållbart, tänka till etc. Även så skulle jag nog inte fråga i forumet just för att det är, har blivit så fokuserat på produkter… men det kanske vi tillsammans kan ändra på genom att flytta fokus? Att ta hjälp och vrida diskutionerna…

 • Emelie skriver:

  Åh jag älskar din inredningsgrupp. Tycker det är jättekul att se vanligt folks hem och diskutera där. Använder inte Facebook annars, förutom messenger med mina vänner, så detta är superkul.

 • Emelie skriver:

  Måste även lägga till att jag absolut inte överkonsumerar. Men när jag väl gör ett köp vill jag att det ska bli rätt och hålla många många år. Därför är jag aktiv i denna grupp för att läsa hur andra tänker och få tips och råd.

 • Lisa Johansson skriver:

  Hej

  Jag håller med frågeställaren samt Designbella. Trendensers Facebookgrupp andas prylförtjusning snarare än inredningsintresse (form/funktion i förlängning).

  Hälsn.

  Lisa

  • Frida Ramstedt skriver:

   Håller med dig. Men låt mig samtidigt påminna oss alla om att även denna blogg den vägen har vandrat. Det räcker att backa lite i arkivet så ser man att jag är jag ett levande bevis på en person som har ändrat uppfattning efter att ha fått nya insikter. Jag tror inte på att döma ut eller peka finger. Jag kan bara göra mitt bästa för att dela med mig av det jag lärt mig och de misstag jag själv har gjort så att inte fler behöver gå lika långt innan de får upp ögonen för form, funktion och hållbarhet i förlängningen.

 • Anna skriver:

  Jag har också noterat detta och har varit nära att skriva ett inlägg om det, men inte vågat. Jag kan inte riktigt heller se hur diskussionerna i gruppen bidrar till förändring av normer, men om det visas på exempel så kanske jag förstår hur.

  Jag vill gärna ge gruppen en chans, särskilt eftersom den en del av Trendenser.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag tänker att vi alla måste hjälpa till och gå in och svara dem som intialt planerat att riva ut och göra om fullt fungerande kök eller som är på väg att göra lösningar som inte är långsiktiga. Jag har följt flera trådar där personer som postat en fråga eller idé ändrat sig efter att ha fått toppenbra tips från medlemmarna – så jag tror absolut att det finns möjlighet att påverka och ”nudga” istället för att ge kalla handen till dem som inte tycker likadant eller som inte vet mer än det alternativ de först tänkt sig.

   Jag kan också bidra mer genom återkommande veckoteman med inlägg som är kunskapshöjande – så som jag börjat med på måndagar – och jag försöker såklart svara i trådarna när jag hinner för att föra in andra perspektiv än enbart hur saker ser ut och vad som är snyggast.

   Vad man kanske inte tänker lika mycket på, som är mindre tydligt men desto mer viktigt är att jag har fått många uppslag på blogginlägg på temat ”inredningskunskap” som ni har kunnat ta del av här på bloggen, där hela uppslaget och idén springer ur en diskussion som uppstått i gruppen.

   Så jag tror gruppen är bra, på flera sätt, och kan göra skillnad på sikt – även om jag i sak håller med dig om att vissa trådar rör sig långt bortom mina personliga värderingar.

 • Malin skriver:

  Nu kommenterar jag sällan här på bloggen men får skriva under lite på listan att jag varit på väg att lämna gruppen men vill ändå ge det mer chans och hoppas den tar samma utveckling som bloggen gjort senaste åren.

  Sen håller jag med om att frågor man enkelt kan googla fram eller vad en produkt heter är onödiga inlägg från alla håll. Kanske försöka strama upp riktlinjerna/syftet med gruppen och som tidigare nämnt att radera fler inlägg och således ”rensa upp”/forma gruppen åt rätt håll? Inte helt lätt/enkelt. Finns ju som sagt flera andra grupper för inredning som man kanske kan lyfta den typ av frågor.

  Men att folk frågar efter tips på möbler, lampor, mattor etc är svårt att undvika då flera faktiskt haft tomma ”blad” som kanske behöver fyllas och då är det ju snarare ett genomtänkt behov som leder till konsumtion och således hållbart i längden. Även om man tröttnar på sånna inlägg också.

  Till sist vill jag ge dig en eloge för de svar du ändå ger på inläggen, genomtänkta och de får iaf mig att stanna upp och tänka till/reflektera även om jag inte ställt frågan/gett svar!

 • Ingrid skriver:

  Det är bra inspel och sådant som jag själv reflekterat över när det gäller vissa inlägg i inredningsgruppen. Samtidigt är det knepigt att styra för hårt så att endel känner att de inte får vara inkluderade. Det är många som ger fina tips för enklare förändring istället för att riva ut allt. Det är jättefina svar du ger i inläggen Frida, inget dömande, utan bara positivt och inspirerande.

 • Anna skriver:

  Okej, men ang. kommentarerna här: varför är det konstigt att fråga vad saker heter? Nu är jag inte medlem i gruppen pga har inte facebook sedan flera år, men med tanke på hur mycket tid jag lagt på att skrika i frustration efter två timmars googling av någon lampa som Inte Finns känns det rätt rimligt att fråga i en grupp där det är större chans att folk vet? eller? Har jag missat något?

  • Nita skriver:

   Jag håller med! Vad ska man med gruppen till om man inte får ställa sådana frågor? Inredningskunskap får man ju i bloggen!
   1. Alla har inte råd att handla möbler på Norrgavel men ett matbord måste man ju ha och då kan man få tips på billigare alternativ, det behöver nödvändigtvis inte vara från Wish men ni fattar…
   2. Dessutom så betyder det inte att man ska gå och köpa en NY sådan lampa man efterfrågat, man kanske vill veta vad den heter så man kan leta på secondhand.

   • Micaela skriver:

    Men för att det ska finnas grejer på andrahandsmarknaden behöver ju någon ha köpt dem på förstahandsmarknaden. Alltså, så länge man söker efter det senaste (eller nästsenaste) på andrahandsmarknaden också så innebär det högst antagligen att någon annan köpt något ännu nyare – ett köpbeslut som kan rättfärdigas eftersom det ändå går att sälja på andrahandsmarknaden när man tröttat. Visst, det finns en hel del möbler från mitten av 1900-talet och bakåt på andrahandsmarknaden också, men det mesta är billigt slit och släng från närtid. Dessvärre saknar mycket av det som producerats under de senaste årtiondena också ett värde på andrahandsmarknaden, och eftersom det ändå var så billigt kan det lika gärna slängas, tänker många. Det är hela vår livsstil och inställning till konsumtion och vad ett hem är och ska vara som felar!

    Nej, alla har inte råd att handla möbler på Norrgavel om de är tänkta att bytas ut efter max tio år. Tänker man istället att man har sitt bord en hel livstid blir det rätt billigt i längden. Annars fungerar vilket ”otrendigt” bord som helst från närmsta second hand, så då behöver man knappast dela så mycket tips på ”billigare” alternativ heller! Och – här kommer det bästa, har man kvar det loppade, otrendiga bordet en hel livstid blir det ännu billigare (och i perioder kanske t.o.m. trendigt). Hurra!

 • Sandra skriver:

  Gick faktiskt med i din fb group. Har inte fb annars alls. Men kände att det blev lite olustig stämning så jag lämnade faktiskt. Men förstår helt hur du resonerar. Jag tyckte bara det blev för mycket.

  Har inte alls Facebook annars då det bara blivit en tidstjuv så är ganska svårflörtad där.

 • Johanna skriver:

  Jag tycker Jättemycket om gruppen. Man håller inte med alla alltid, men det är en genuint hjälpsam stämning där vilt främmande människor tar sig tid att tänka kring andras funderingar. Och något som återkommer är att medlemmar vill se hur andra har gjort i sina äkta och riktiga hem. Man vill se hur en lampa ser ut På Riktigt. Vi är trötta på de märkligt stylade bilderna i tidningar och på Pinterest där lampor poserar i ett hörn med en random stol.. allt med ett beige-grått filter över.
  Jag tycker gruppen står för hjälpsamhet, inredningsintresse och att man vill få det rätt från början!
  Och mycket lyxigt när svarar i trådar Frida och delar med dig av din erfarenhet <3

 • Marianne skriver:

  Jeg liker gruppen, selv om jeg ser problemet. For det første synes jeg mange har tips som er ganske fornuftige/holdbare. For det andre vet vi ikke hvordan folk bruker tipsene de får. Selv har jeg for eksempel bedt om tips til lampe over matbordet, enda jeg allerede har en lampe der. Det jeg ikke har skrevet (men som jeg kanskje burde ha skrevet!), er at jeg har et annet sted å plassere lampen jeg allerede har, og at jeg pleier å kjøpe secondhand. Selv om jeg ber om tips til nye produkter, betyr det altså ikke at jeg bidrar til ”bruk og kast”.

  Jeg passer også på at jeg sier fra når jeg synes noe er fint fra før. Det er ikke min sak å fortelle andre at de ikke skal gjøre om i sine hjem, men jeg kan si at hei, det gulvet er faktisk pent. Det kjennes som en hyggeligere måte å få folk til å tenke annerledes.

  Jeg tror faktisk det er veldig viktig at slike grupper eksisterer. Det er bra at folk begynner å planlegge hjemmene sine bedre, og da trenger man ofte innspill fra andre. Hvis dette i tillegg er innspill fra mennesker som er miljøbevisste er jo det fantastisk. Så ironien her blir jo hvis de mest miljøbevisste backer ut av diskusjonen, når det i virkeligheten hadde vært svært god bruk for dem.

  • Caroline skriver:

   Jag håller helt med! Jag är inte med i den här FB-gruppen men har i andra sammanhang börjat fundera över MIN roll i sociala medier. Ska jag endast vara konsument och bara ta emot, eller kan jag själv vara med och påverka, hur litet det än är. Nu när vi äntligen har sociala medier som ger alla en sådan fantastisk möjlighet att påverka positivt är det både befriande och utmanande att ta den chansen. Känns instagram otrevligt – kan jag göra något för att få det trevligare? Är inredningsbranschen osund – kan jag göra något för att få den närmare mina egna förväntningar på den? Osv.
   Jag förstår att man inte orkar engagera sig i alla forum, man har ju sina begränsningar, men hejaheja till alla som istället för att bara förfasas och vända ryggen, möter, inspirerar, visar möjlighet till något annat. Det är ju så förändring sker. Genom att vi – TILLSAMMANS – inspirerar, ifrågasätter, skapar nya banor, lyfter på stenar och rör om. <3

 • Therese skriver:

  Jag gillar bloggen men fick faktiskt gå ur gruppen på FB
  Kändes inte bra att läsa där.

 • AnnaB skriver:

  Jag tycker gruppen är fantastisk! Man får se ”vanliga” hem, diskutera hur saker fungerar praktiskt i ett hem, dela med sig av sina erfarenheter och få inspiration helt enkelt. Jag hoppas att den inte blir för ”elitistisk” så att man inte ska våga fråga om man inte ställer ”rätt, klimatriktiga” frågor. Jag tror det är bättre att diskutera istället för att vända ryggen mot dem som inte är inne i miljötänket.

 • Micaela skriver:

  Tack för öppet och ärligt svar! Jag förstår hur du Frida tänker, och hoppas att gruppen kan utvecklas i en riktning som mera motsvarar innehållet i din blogg!

  Jag förstår också hela tanken med att vi måste hjälpas åt att förskjuta normer och förväntningar, som också andra här ovan kommenterat. Idag är det dock lätt att välja sina ”bubblor”, och flera som vill se förändring framom status quo och fortsatt konsumtion har uppenbarligen redan lämnat gruppen. Själv har jag funderat på det, som andra här ovan också sagt, men valt att ge det lite tid med förhoppningen att det kan bli något mera och bättre. Sen förstår jag också problematiken i det som Ingrid här ovan lyfter, om vissa (främst de som tänker inredningsintresse=jag gillar prylar, om en ska vara hård) inte känner sig välkomna är det lätt för dem att välja ett annat forum eftersom det som sagt är lätt att välja sina ”bubblor”. Tyvärr är det ju just dessa människor som borde börja se på sig själva, sin konsumtion och sitt hem på ett nytt sätt och ifall de som tänker annorlunda inte finns kvar i forumet, hur ska då en förändring fås tillstånd? (Obs, öppen fråga, ej menat som kritik!) Det är inte lätt, men det är nödvändigt!

  Trendensers Facebookgrupp är ju heller ingen ö, utan en del av ett större sammanhang där vi i denna del av världen (västvärlden, Sverige) blivit vana att få allt vi önskar genast, billigt och utan eftertanke. Det är ju de facto så att hela vårt samhälle och dess institutioner är uppbyggt och kretsar kring konsumtion och tillväxt, utan den blir det recession, kris och kaos. Och detta samtidigt som våra värderingar och förväntningar allt oftare endast kretsar kring oss själva i kombination med lättkränkthet. I de diskussioner jag har face to face med människor möts jag ofta av såväl kritik som grundar sig på okunskap och rädsla som personliga påhopp och det blir i längden tungt att bära. Många bemöter hållbarhets- och konsumtionsproblematiken på samma sätt som man slentrianmässigt bemöter sådana som bedriver något typ av missions- eller trospåverkande verksamhet; ”Man får tycka vad man vill så länge man inte försöker pracka på någon annan sin övertygelse!” – och jag förstår ingenting, för det är ju just det som kommer att behövas här. Vi måste förändra vårt sätt att leva! Förändring är alltid svår, för vi vet vad vi har (och det är ohållbart!), men inte vad vi får även om det finns många som jobbar både för slutna kretslopp, återvinning osv. Hittills har jag inte orkat ta striden i gruppen, annat än att ibland gilla andras kommentarer som går i linje med min egen uppfattning. Men kanske bör jag, för jag önskar att gruppen ska få en snabb utveckling i en, som jag ser det, bättre riktning där inredningsintresse är djupare, bredare, mera inspirerade än bara den senaste prylen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.