Annons

Loppisletartips – Ytterfoder och kvalitétskrukor

Mitt senaste loppisfynd? Fyra krukor i porslin från Arabias serie Suvi för 100 kr. Jämför det med vad en enda simpelt producerad och långt transporterad dussinkruka kostar hos de stora kedjorna. Glöm inte att ta ett varv runt hyllan med krukor och ytterfoder nästa gång du är på loppis!

Jag är uppvuxen med Gunvor Olin Grönqvists serie Suvi för Arabia, både mamma och mormor hade dem i sina fönster och har därför samlat på dem i många år. Det vet min svärmor och det var faktiskt hon som fyndade dessa åt mig i helgen. Tack Mita! Suvi betyder sommar på finska och krukorna har olika ängsblommor och vegetation i relief på den sidenmatta utsidan. Förutom ytterfoder i två storlekar ingår även vaser och ljusstakar i serien som tillverkades mellan 1979-1989 på Arabias porslinsfabrik i Helsingfors. Men det finns fler fina krukor att hålla utkik efter. Jag har samlat ett gäng i min Pinterest-mapp och listar några favoriter nedan. Har du fler tips?

– Gunvor Olin Grönqvists linjerade ytterfoder (Arabia)
– Margareta Hennix ”Krokus” (Gustavsberg)
– Herta Bengtssons ”Pyrola” (Rörstrand)
– Bertil Nilssons ”Gunilla” (Uppsala Ekeby)
– Hjördis Oldfors ”City” (Uppsala ekeby)

Wasa-krukan från Upsala-Ekeby

Kategorier:

Kommentarer

 • Don´t get me started – finns ju verkligen hur många fina som helst :)! Om jag håller mig till de jag ser oftare och som är lite lättare att hitta tipsar jag om en loppisklassiker som är lite oförtjänt nedvärderad – Karin Björquists Octavia för Gustavsberg. En annan klassiker secondhand är Signe Persson-Melins Multipot för Boda Nova till mindre växter. Utmärkt att ge bort en liten rotad stickling i. Krukor från Steninge brukar också finnas mer tillgängligt, då andra retrokrukor blivit hårdvaluta. En given favorit där är Signe Persson- Melins rutiga kruka. Finns så mycket fint som sagt!

 • Karin skriver:

  Jag älskar Gunnar Nylunds gallerkrukor och Prins Eugens Waldemarsuddekruka även om bägge är fina så har de sina nackdelar – gallerkrukorna svämmar lätt över bär msn vattnatr så Allan som jag gör och Waldemarsuddekrukorna är lite för djupa och smala för vanliga innerkrukor – men de är vackra.

 • Åsa skriver:

  Jag letar som en galning efter en större kruka till ett träd (eller nästan i alla fall) som jag har inomhus. De enda som verkar finnas är från Bergs Potter.
  Tips emottages tacksamt!
  Ska vara kruka (med hål) ej ytterfoder) och mins 35 cm i diameter.
  Omöjligt? Funderar på att beställa från krukmakare, men vet hur dyrt det kommer att bli.

 • Josefin skriver:

  Jag har grå krukor ifrån Plantagen som heter Joel.
  Spana in dem! (tror de ska finnas kvar i sortimentet)

 • Lisa skriver:

  Tiara från Rörstrand samlar jag på. Klassiska och stilrena!

 • Lovisa skriver:

  Ja, de flesta krukor här hemma är fyndade på loppis för billiga slantar! ☺️
  Jag gillar att mixa loppiskrukor med fina nytillverkade krukor från min webshop.

 • Cissela skriver:

  I din mapp fanns min absoluta favorit ~ Vinda av Stig Lindberg.

 • Elisabeth skriver:

  Tiara från Rörstrand och Oktavius av Karin Björquist för Gustavsberg står i mina fönster!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.